ένοπλες-δυνάμεις-επί-ποδός-για-τη-navtex-της-802916
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 22.07.2020 | 09:22

Ένοπλες Δυνάμεις: Επί ποδός για τη Navtex της Τουρκίας σε “αμφισβητούμενα ύδατα” (χάρτης)

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis παρέμενε ελλιμενισμένο στην Αττάλεια. Η Άγκυρα τεντώνει το σχοινί και στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν ότι τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις 2 Αυγούστου, θα εξελιχθεί ένας ιδιότυπος «πόλεμος νεύρων» από την τουρκική πλευρά και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για “αμφισβητούμενα ύδατα” , ενώ η ελληνική κοινή γνώμη, όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις στα social media, ανησυχεί. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί επισήμως το Εθνικό Σύστημα Συναγερμού μέσω του οποίου προβλέπεται η ανάκληση όλων των προγραμματισμένων αδειών σε κρίσιμες μονάδες και σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο όλα τα στελέχη βρίσκονται επί ποδός, σε ετοιμότητα ολίγων λεπτών, στελεχώνοντας τις οργανικές θέσεις όπως προβλέπεται.

«Ήρθε η ώρα» είπε στο protothema.gr ανώτατος παράγοντας εξηγώντας ότι αν η τουρκική πλευρά επιμείνει και αποστείλει στην περιοχή 100-120 μίλια νότια του Καστελόριζου το Oruc Reis συνοδεία πολεμικών πλοίων για έρευνες η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχεδιασμό της αντίδρασής της βάσει των «κόκκινων» γραμμών.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι χειριστές, οι τεχνικοί και όλο το σύστημα πρώτης γραμμής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το βράδυ της Τρίτης υπήρξε και παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε τον χάρτη με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι (σε κόκκινο πλαίσιο) στην οποία το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη η οποία αποτυπώνεται με μπλε πλαίσιο.