Ενίσχυση στη μάχη κατά της γρίπης ζητά η αυτοδιοίκηση

Ως «τείχος» απέναντι στην εξάπλωση του ιού της γρίπης θα λειτουργήσουν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και οι δήμοι. Αυτό δήλωσε μετά τις διαδοχικές του συναντήσεις με τα προεδρεία της ΕΝΑΕ και της ΚΕδΚΕ, ο υπουργός Υγείας δημήτρης Αβραμόπουλος,που παρουσιάζει σήμερα στη διυπουργική Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι νομαρχίες βρίσκονται σε ετοιμότητα και ότι αναλαμβάνουν σημαντική ευθύνη για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το συντεταγμένο αυτό όργανο της πολιτείας, με τους αιρετούς εκπρόσωπους του, τίθεται στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας, ώστε από κοινού να ορθώσουμε ένα τείχος στην εξάπλωση αυτής της απειλής. Είναι σημαντικότατος ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι οι Υγειονομικές υπηρεσίες στους Νομούς θα αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση της νόσου», τόνισε και πρόσθεσε ότι την Παρασκευήμετά την επίσημη επίδοση του Εθνικού Σχεδίου δράσεως για την πανδημία στον πρωθυπουργό και την αποστολή του στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, θα δοθεί στην ΕΝΑΕ και την ΚΕδΚΕ.

«Οι νομαρχίες της χώρας έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Από εκεί και πέρα οι κατευθύνσεις δίνονται από το Εθνικό Σχέδιο δράσεως», είπε και πρόσθεσε: «οι νομαρχίες είναι έτοιμες, και ήταν έτοιμες από καιρό. Πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η δημιουργία κλίματος ανησυχίας, ανασφάλειας και πανικού, γιατί δεν υπάρχει λόγος. Η ζωή μας πρέπει να κινηθεί κανονικά. Αυτό το μήνυμα θα εκπεμφθεί μέσω των νομαρχών και σε όλη την ελληνική περιφέρεια, διασφαλίζοντας παράλληλα τους μηχανισμούς και τους θεσμούς της Πολιτείας».

Το προεδρείο της ΕΝΑΕ ζήτησε να ενισχυθούν οι νομαρχίες τόσο οικονομικά όσο και από πλευράς προσωπικού για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ΕΝΑΕ ενημέρωσε τον υπουργό ότι οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις τίθενται υπό τις οδηγίες του υπουργείου και του Κεντρικού Εθνικού Σχεδιασμού και συστρατεύεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα, κατέθεσε τοπικά σχέδια δράσης επί τη βάση του κεντρικού σχεδιασμού και των οδηγιών οι οποίες έχουν ήδη δοθεί.

Σε ό,τι αφορά τις σημαντικές ελλείψεις των νομαρχιών, η ΕΝΑΕ ζήτησε την ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό και πόρους για να μπορέσουν οι Ν.Α να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κατάσταση.

«Βεβαίως η ετοιμότητά μας, η παρουσία μας, η άσκηση των αρμοδιοτήτων μας και της ευθύνης μας δεν συναρτάται μόνο με αυτό το θέμα, συναρτάται και με την αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού και της διάθεσης κάθε δομής της νομαρχίας για να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοση και εφαρμογή αυτού του σχεδίου. δεν μπορεί να απουσιάζει κανένας, είναι μέγα το ζήτημα και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε θαυμάσια αποτελέσματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ.

Ήδη, όπως είπε ο κ. δράκος «υπάρχουν τα σχέδια και πολύ σύντομα και με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, κατόπιν εντολής που εδόθη από τον υπουργό, θα έχουμε και δεύτερη συνάντηση σε επίπεδο αρμοδίων αντινομαρχών. Επίσης θα συσταθεί επιτροπή στο πλαίσιο της ΕΝΑΕ για να υπάρχει αποτελεσματικότερος συντονισμός και επίλυση τυχών προβλημάτων που υπάρχουν ή θα ανακύψουν».

                                   Σημαντικός και ο ρόλος των δήμων

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ρόλο των δήμων, στον τομέα της ενημέρωσης, της ενεργοποίησης των μηχανισμών της αυτοδιοίκησης, κυρίως των μεγαλύτερων δήμων που διαθέτουν δημοτικά ιατρεία, αλλά και μέσω των άλλων συντεταγμένων υπηρεσιών, κοινωνικών, ιατρικών και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε τη βοήθεια όλων των δήμων της χώρας, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, προκειμένου οι υγειονομικές υπηρεσίες τους να ενταχθούν στον Εθνικό Σχεδιασμό δράσης.

Το προεδρείο της ΚΕδΚΕ διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, έτσι και τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση θα σταθεί στο πλευρό της πολιτείας, αρωγός στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης.

                             Κανονικά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αθήνα

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, εκτός κι αν υπάρξει διαφορετική οδηγία από το υπουργείο Υγείας, τόνισε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕδΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, που ζήτησε από τον υπουργό να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα και οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας.

Επιπλέον, ο κ. Κακλαμάνης παρέδωσε στον υπουργό το σχέδιο του δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, το οποίο θα εισαχθεί στο ευρύτερο εθνικό σχέδιο δράσης.

«Είχαμε μια πλήρη ενημέρωση και για την επιδημιολογική κατάσταση αυτήν τη στιγμή, αλλά κυρίως για την προετοιμασία, η οποία έχει γίνει και κάποια στοιχεία από το Εθνικό Σχέδιο δράσης. Τον διαβεβαιώσαμε ότι στην έκκλησή του για τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το παρόν θα είναι άμεσο, εθελοντικό και αποτελεσματικό. Άλλωστε οι δήμοι και οι κοινότητες σε όποια έκτακτη περίπτωση έδωσαν πάντα το παρόν κατά τρόπο απόλυτα αποτελεσματικό»,
δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης.

«Ο υπουργός θα μας δώσει Εθνικό Σχέδιο δράσης, θα το μελετήσουμε το κομμάτι που μας αφορά και όπως μας είπε είναι ανοικτός σε όποια ενδεχόμενη βελτιωτική αντιπρόταση. Εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό και ενσωματωθεί ως παράρτημα στο Εθνικό Σχέδιο δράσης, θα μπορέσει κατά κάποιον τρόπο – πάντα ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει κάθε δήμος – μέσω της ΚΕδΚΕ να διανεμηθεί σε όλους τους δήμους της χώρας και να αποτελέσει έναν οδηγό για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Οπως είπε, «οι σταθμοί θα είναι έτοιμοι με βάση οδηγίες που έχει βγάλει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου που τα παιδάκια θα επανέλθουν, για τις γενικές αυτές προφυλάξεις οι παιδικοί σταθμοί να είναι έτοιμοι» τόνισε και πρόσθεσε ότι ήδη λειτουργεί με επιχειρησιακό σχέδιο η παιδική κατασκήνωση, 1500 παιδιών. 

Αναφερόμενος στους μετανάστες, που ζουν στη χώρα νόμιμα ή παράνομα τόνισε ότι θα εμβολιαστούν κανονικά «Σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς επίσης προσυπογράφω αυτά που είπε ο υπουργός, διότι , δεν χρειαζόταν να φτάσει η γρίπη. Υπάρχουν άλλα προβλήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αφορούν νόμιμους και μη μετανάστες, ηπατίτιδα και φυματίωση.  Και έτσι και για την ηπατίτιδα και για την φυματίωση έχει αρχίσει μία δουλειά και ένα μεγάλο βάρος – ίσως το μεγαλύτερο για τους λόγους που σας είπα – των μεταναστών θα το σηκώσουν οι δήμοι. Και αυτό ίσως είναι μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές». 

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με το δήμαρχο Αθηναίων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας από την πρώτη κιόλας ημέρα που εκδηλώθηκε το πρόβλημα. Και βέβαια η αυτοδιοίκηση, θέτει τους μηχανισμούς, τις υπηρεσίες της, στη συλλογική αυτή προσπάθεια που γίνεται για να αναχαιτιστεί αυτό το κύμα», κατέληξε.  

                     Παπακωνσταντίνου: χρήσιμες οι συναντήσεις αν υπήρχε σχέδιο

«Οι συναντήσεις αυτές θα ήταν πιο χρήσιμες αν η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση είχε στα χέρια της ένα σχέδιο για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και απ’ ότι φάνηκε από τις δηλώσεις στελεχών της αυτοδιοίκησης τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις σημερινές συναντήσεις του Υπουργού Υγείας με στελέχη της Αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας ότι «εμείς περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον ένα τέτοιο σχέδιο, καλό είναι η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την διαχείριση αυτής της κρίσης και όχι με το ΠΑΣΟΚ».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!