Εμβολιασμοί: Και ο Πέτσας «λαγός» των απολύσεων

Ανοιχτό αφήνει το θέμα των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τους εργαζόμενους που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας σε συνέντευξη του στο OPEN.

«Θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Προσωπικά, αυτό που ξέρω είναι ότι εργατική μας νομοθεσία -και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα- προσφέρει πλέον πολλές ευελιξίες. Η απόλυση είναι ένα τελευταίο, ακραίο στάδιο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούμε να δούμε στο ενδιάμεσο και δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε εξαντλήσει τέτοιου είδους μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο υπουργός παίρνοντας τη «σκυτάλη» του πολιτικού «λαγού» από τους (Μιχαηλίδου, Βορίδη, Γεωργιάδη) που έπισης έχουν ανοίξει θέμα απολύσεων.

Ο υπουργός παρότι η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες θα φέρει ρύθμιση που θα αποσυνδέει την άρνηση στον εμβολιασμό με την απόλυση στο Δημόσιο Τομέα φαίνεται να επιμένει και αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει προστασία στον ιδιωτικό τομέα επιδιώκει να διατηρήσει την …πίεση – απειλή και στους δημοσίους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα σημείωσε:

«Όταν προσφέρεις μία υπηρεσία, πρέπει να τηρείς κάποια υγειονομικά πρωτόκολλα και πρέπει να προστατεύεις, εσύ ο ίδιος, τους γύρω σου από τη διασπορά του ιού. Ένα από τα βασικά, λοιπόν, μέτρα είναι η αναστολή, με την οποία χάνεις ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός σου. Θεωρώ ότι, με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, ο εμβολιασμός ακόμα και για τις κατηγορίες εκείνες που μέχρι τώρα ίσως να ήταν λίγο απρόθυμοι να εμβολιαστούν, θα επιταχυνθεί, τις επόμενες εβδομάδες. Για τον λόγο αυτό, ανέφερα και πριν ότι είναι ακραίο να συζητάμε για άλλου τύπου μόνιμες λύσεις. Εκτιμώ ότι μία τέτοια συζήτηση δεν είναι, αυτή τη στιγμή, της παρούσης και δεν θεωρώ ότι υπάρχει η οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επαναλαμβάνω ότι το βασικό είναι να κάνουμε χρήση όλων των ευελιξιών, τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.
Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους πρώτης γραμμής, είναι διαφορετικής τάξης μεγέθους. Επειδή ρωτάτε για τους εκπαιδευτικούς, θα σταθώ στην τριήμερη περιοδεία μου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο συζητείται, στον εμπορικό, στον επιχειρηματικό, στον αγροτικό κόσμο, σε όλη την κοινωνία, το θέμα του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Είναι ένα ζήτημα που μου τέθηκε, παντού, σε όλες τις συναντήσεις μου με τους φορείς, από το Καρπενήσι μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από το Κιλελέρ μέχρι την Πιερία. Επομένως, είναι ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία και την απασχολεί, τώρα, που είναι ακόμα καλοκαίρι και τα σχολεία είναι κλειστά. Όσον αφορά στο ερώτημά σας για τους υπαλλήλους σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με το κοινό, υπάρχει η δυνατότητα μετακινήσεων. Αλλά, ας μην ξεχνάμε πως όταν μετακινείται κάποιος ή μπαίνει σε αναστολή, αμέσως μπαίνει σε «ισορροπία» και η ίδια η απόφασή του να μην εμβολιαστεί, καθώς θα χάσει μέρος του εισοδήματός του».

«Η ανάγκη του εμβολιασμού -είτε πρόκειται για έναν εργαζόμενο σε κάποιο καφέ, είτε πρόκειται για έναν εργαζόμενο σε ένα κέντρο υγείας- είναι η ίδια για όλους. Και, προσωπικά, θα συνεχίσω να κάνω έκκληση, προκειμένου να εμβολιαστούν και οι τελευταίοι που δεν το έχουν κάνει. Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση έχει πει ότι, την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τα ζητήματα αυτά και σχετικά με το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας, όπου είναι απαραίτητο να υπάρξει. Όλα μπαίνουν στο ζύγι, ωστόσο το θέμα του εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας είναι ένα ζήτημα βαθιά αξιακό και πολιτικό», πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κατά τόπους λοκντάουν και νέων περιοριστικών μέτρων, σημειώνοντας:

«Νομίζω ότι, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, το να αρχίσουμε να συζητάμε κάτι τέτοιο, δεν θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο. Αυτό που έχει σημασία είναι να τηρούμε τα μέτρα -ιδίως όλα όσα ανακοινώθηκαν για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τη διασκέδαση- και να συνεχίσουμε τους ήδη εντατικούς ελέγχους όσον αφορά στις μετακινήσεις. Εκτιμώ ότι είναι ένα πλαίσιο επαρκές που θα μας εξασφαλίσει αυτό που χρειαζόμαστε, δηλαδή, να μην έχουμε πισωγυρίσματα.

Η λέξη που θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας τις επόμενες εβδομάδες του καλοκαιριού, είναι η λέξη «προσαρμογή». Εάν χρειαστεί να προσαρμόσουμε ξανά τα όποια μέτρα, εδώ είμαστε να το ξαναδούμε. Σημασία, όμως, έχει επαναλαμβάνω να μην αναβάλλουμε τον εμβολιασμό μας. Λέμε στα οικονομικά -ιδίως όταν μιλάμε για κάτι που προσφέρεται δωρεάν σε όλους- ότι υπάρχουν οι λεγόμενοι «free-riders», οι «τζαμπατζήδες», οι οποίοι περιμένουν να κάνουν κάτι όλοι οι άλλοι, για να επωφεληθούν και οι ίδιοι. Η κατεύθυνσή μας, λοιπόν, πρέπει να είναι να δίνουμε περισσότερα κίνητρα σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί, έτσι ώστε να παρακινηθούν τόσο όσοι είναι ακόμα επιφυλακτικοί, όσο και εκείνοι που περιμένουν να επωφεληθούν, αργότερα, από τη στάση των πολλών».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΠΕΤΣΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]