εμπλοκή-στις-διαπραγματεύσεις-για-τη-293663
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 07.11.2011 | 18:15

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για τη μεταβατική κυβέρνηση

«Φράγμα» στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα μεταβατική κυβέρνηση παρατηρείται τις τελευταίες ώρες τόσο στην άρνηση Σαμαρά να συμμετάσχουν δικά του στελέχη όσο και στους όρους Παπαδήμου να θέλει μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής» στη νέα κυβέρνηση, αλλά και συμμετοχή προσώπων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρασκηνιακά, η άρνηση της ΝΔ να τοποθετήσει πολιτικά στελέχη στη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και να «απορροφήσει» όσο γίνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια από ενδεχόμενα νέα μέτρα, δε γίνεται αποδεκτή από το ΠΑΣΟΚ, ενώ άγνωστο είναι προς το παρόν πώς θα αντιδράσουν σε μια τέτοια εξέλιξη οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η αποσταθεροποίηση των σχέσεων μας με τα αδελφά κόμματα της Ευρώπης, με οδήγησε στο να συναντηθώ με το Γιώργο Παπανδρέου, φέρεται να είπε σε σύσκεψη με τους επιτελείς του ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας για μια ακόμη φορά πως η διάρκεια της νέας κυβέρνησης θα είναι βραχύβια.

Δήμας: Δε μου έχει γίνει καμία πρόταση

Χαρακτηριστικό της επιθυμίας Σαμαρά να μην υπάρξουν δικά του πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση είναι και η δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα, ο οποίος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους είπε:

«Δεν μου έχει προταθεί τίποτα για να αποδεχθώ το οτιδήποτε. Πρέπει να τελειώνουμε το συντομότερο δυνατό. Θα πρέπει να είχαμε τελειώσει από χθες».

Οι όροι Παπαδήμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τ. αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος

ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει περισσότερη διάρκεια «ζωής» στη νέα κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθούν πλήρως οι υποχρεώσεις και τα βήματα που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, προφανώς για να μη χρεωθεί την όποια αποτυχία από τις διαλυτικές καταστάσεις που ακολουθούν μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος εμφανίζεται να πιστεύει πως το έμψυχο δυναμικό της ΝΔ είναι αξιόλογο και ζητεί την συμμετοχή περισσοτέρων στελεχών της στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, φέρεται να θεωρεί πως όσο περισσότερο αντιπροσωπευτικό είναι το νέο σχήμα τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν, ώστε να διασφαλίζεται η λήψη των αποφάσεων.

Τηλεφωνικές επαφές

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχής γενομένης με τον πρόεδρο της ΝΔ, που έγινε το μεσημέρι.

Τρεις όροι από Καρατζαφέρη

Τηλεφωνική επικοινωνία νωρίς το απόγευμα είχε ο Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος σε δηλώσεις του το μεσημέρι είχε θέσει τρεις όρους.

Οι προϋποθέσεις που έθεσε είναι «όχι πλέον μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, και όχι στο πλιάτσικο το οποίο θα επιχειρηθεί».

Εμμέσως πλην σαφώς, δε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει την άρση του νόμου περί ιθαγένειας των μεταναστών. «Είμαι σίγουρος ότι ο ομογάλακτος εταίρος θα ζητήσει άρση του νόμου περί ιθαγένειας των μεταναστών», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά πιθανή συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη νέα κυβέρνηση, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι ο ίδιος είχε ένα ρόλο, να τους φέρει κοντά. «Από εδώ και πέρα θα είμαστε θεατές, ακροατές, και παρόντες στις εξελίξεις», είπε.

ΔΗΣΥ: Στηρίζει νέα κυβέρνηση

Η τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Μπακογιάννη ήταν σύντομη. Ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας και σύμφωνα με πληροφορίες της έκανε γενική ενημέρωση για όλες τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Επίσης, διερεύνησε τη θέση της Ντόρας Μπακογιάννη απέναντι στο εγχείρημα του σχηματισμού της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε στο Γ. Παπανδρέου ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ήταν θέση του κόμματός της και του ανέφερε ότι θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση.

ΔΗΜΑΡ: Ενημερωτική η επικοινωνία με Πρωθυπουργό

«Ενημερωτικό και όχι διερευνητικό χαρακτήρα» είχε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, καθώς ο Φώτης Κουβέλης είχε κάνει γνωστό από χθες ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, αναφέρει μεταξύ άλλων το κόμμα της Αριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε διεξοδικά το Φ. Κουβέλη για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, από την πλευρά του, είπε στον πρωθυπουργό ότι η στάση του κόμματος έναντι της νέας κυβέρνησης, αν δηλαδή θα ψηφίσει υπέρ ή κατά στη βουλή, θα καθοριστεί από το περιεχόμενο του προγράμματός της, από τη διάρκειά της, καθώς και από τα πρόσωπα που θα την συγκροτούν.

Ο Πρωθυπουργός είπε στο Φ. Κουβέλη ότι θα έχουν και νέα ενημερωτική επικοινωνία αύριο.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:

Για τις αλλαγές στα «εκλογικά» υπουργεία που θέλει η ΝΔ.

Για την αντίδραση της Αλέκας Παπαρήγα και την αιτιολογία της στο γιατί δεν πήγε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Για την επίθεση Τσίπρα κατά της Παπανδρέου-Σαμαρά και της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης, πατήστε εδώ.

Ποια είναι η συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της δραχμής.

Γιατί ματαιώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ποιες οι αντιδράσεις όλων των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ποια είναι η πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.