ελληνικό-μόνο-το-ένα-από-τα-τέσσερα-κτή-85722
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 16.10.2016 | 12:24

Ελληνικό: Μόνο το ένα από τα τέσσερα κτήρια κηρύχθηκε διατηρητέο

Ενα σημαντικό βήμα στην αξιοποίηση του ακινήτου του Ελληνικού έγινε προσφάτως, καθώς μόνον το ένα από τα τέσσερα κτίσματα που προτάθηκαν, το υπόστεγο «Παγόδα», κηρύχθηκε διατηρητέο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Το Συμβούλιο, έπειτα από συνεδρίαση επτά ωρών, δέχθηκε ομόφωνα να παραμείνει διατηρητέα η «Παγόδα».

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» με δέκα απορριπτικές ψήφους και τέσσερις υπέρ, το Συμβούλιο δεν δέχθηκε ότι τα άλλα τρία κτίρια, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, είχαν αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Υπενθυμίζεται ότι επιτροπή αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Νίκο Μπελαβίλα, είχε προτείνει να χαρακτηριστούν διατηρητέα εκτός από το υπόστεγο «Παγόδα», ο παλαιός πύργος ελέγχου, το κτίριο του δυτικού αεροδρομίου και το συγκρότημα του αμερικανικού κολεγίου Πιρς.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, μίλησαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, αρχιτέκτονες του ΕΜΠ, σύλλογοι εργαζομένων της Πολιτικής Αεροπορίας, απόφοιτοι του κολεγίου Πιρς, εκπρόσωποι της κίνησης για μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, αλλά και εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε. με τους δικούς τους εμπειρογνώμονες.

Το συμβούλιο αποφάσισε τελικώς ομόφωνα να δώσει τον χαρακτηρισμό διατηρητέο μόνο στο υπόστεγο «Παγόδα», το οποίο κατασκευάστηκε από Αγγλους πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ξύλινο εσωτερικά και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο να μετακινηθεί από την υπάρχουσα θέση του.

Η απόφαση αυτή αίρει μια αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί με την προσπάθεια κήρυξης ως διατηρητέων κτισμάτων, πέραν όσων προβλέπει η αρχική συμφωνία των Lamda Development και ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικά η απόρριψη του κτιρίου Πιρς ως διατηρητέου μνημείου είναι καταλυτική, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή ο προτιμητέος επενδυτής έχει αποφασίσει την κατασκευή ενός ουρανοξύστη κατοικιών.

Αν το κτίριο Πιρς παρέμενε ως διατηρητέο, τότε η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου από τη Lamda Development θα ετίθετο εν αμφιβόλω. Αντίθετα, η κήρυξη των άλλων τριών ακινήτων ως διατηρητέων δεν δημιουργούσαν σημαντικά προβλήματα στη επένδυση.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Καθημερινής», στόχος εκείνων που ήθελαν να δυναμιτίσουν την αξιοποίηση της έκτασης ήταν το κτίριο Πιρς. Ωστόσο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, στην εισήγηση έπρεπε να μπουν περισσότερα ακίνητα, για να μην φανούν οι προθέσεις της ναρκοθέτησης της επένδυσης.

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να δουλεύει συστηματικά για τη «λείανση» του εδάφους στην αξιοποίηση του Ελληνικού. Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο (ν. 4389/2016, Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις), πέρασε διάταξη με την οποία «απασφαλίζεται» άλλη μια νάρκη στη συγκεκριμένη αξιοποίηση. Συγκεκριμένα, με στόχο να εμποδίσει τους «καλοθελητές» εκείνους που ήθελαν να κηρύξουν την παραλία του Αγίου Κοσμά αναδασωτέα περιοχή, η κυβέρνηση ψήφισε το άρθρο 154.

Στο συγκεκριμένο άρθρο ορίζεται ότι «εκτάσεις που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από τις 11/6/1975… δεν χαρακτηρίζονται δάση ή δασικές εκτάσεις κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 του ν. 998/1979 και δεν κηρύσσονται αναδασωτέες».