Εκτός ελέγχου το χρέος στα 321 δισ

Ανεξέλεγκτη είναι η πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο ανήλθε στα 321 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, μεγαλύτερο δηλαδή από το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009 προτού ξεσπάσει η κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος. Το χρέος επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. ευρώ εντός του 2013 και είναι υψηλότερο κατά 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 που ήταν 303 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο ποσό των 321 δις ευρώ δεν υπολογίζονται οι εγγυήσεις που καταπίπτουν. Το ύψος των τόκων, παρά τα χαμηλά επιτόκια, κινείται μεταξύ 11 και 12 δισ. ευρώ ετησίως. Τόσο το χρέος όσο και οι τόκοι ανέβηκαν και πάλι στα ύψη που είχαν διαμορφωθεί πριν από το PSI.
Μπροστά σε αυτό το δυσθεώρητο ύψος του δανεισμού που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ και το οποίο παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εξακολουθεί να επιβαρύνεται με το ύψος των τόκων, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπιστεί, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα, η διχογνωμία στρέφεται, όπως μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο εσωτερικό της τρόικας, στο κατά πόσο θα χρειαστεί ή όχι νέο «κούρεμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός επιλέγει την τακτική της στρουθοκαμήλου

«Καθώς τα τελευταία στοιχεία για το χρέος δείχνουν πως έφθασε στο δυσθεώρητο ύψος του 180% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός επιλέγει την τακτική της στρουθοκαμήλου», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το χρέος.
Ο πρωθυπουργός «βάζει το κεφάλι στο χώμα, κάνει πως δεν βλέπει, δεν ακούει και παραμένει άφωνος περιμένοντας τις εντολές των δανειστών», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η ψευδο -αυτοκριτική εκ μέρους του ΔΝΤ που δεν θίγει τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής και οι δηλώσεις των γερμανών αξιωματούχων για την ανάγκη ενός νέου μνημονίου, έρχονται να διαλύσουν και τις τελευταίες ελπίδες της κυβέρνησης Σαμαρά για ένα θαύμα μετά τις γερμανικές εκλογές», εκτιμά επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η πλήρης κοινωνική χρεοκοπία, η διάλυση της οικονομίας και η βαθιά ύφεση είναι τα συνώνυμα της πολιτικής Σαμαρά. Πρέπει να γνωρίζει, όμως, ο κ. Σαμαράς πως ο ελληνικός λαός δεν θα περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια να του πάρουν το σπίτι, να βλέπει να κλείνουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία και τα παιδιά του να μεταναστεύουν. Σύντομα, ο κ. Σαμαράς θα είναι παρελθόν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο θα εκπλήξουν τους δανειστές μας»
.

ΔΗΜΑΡ: Νέα συμφωνία με τους εταίρους

«Η Ελλάδα υλοποιεί ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που οδηγεί σε τεράστια ύφεση και αναπαράγει την κρίση. Απαιτείται η διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει την περικοπή μέρους του χρέους και την ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του, την ενίσχυση με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων, την ουσιαστική αλλαγή του μνημονίου ώστε η δημοσιονομική εξυγίανση να συνδεθεί με τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την αναζωογόνηση της αγοράς , την προστασία των ανέργων και όσων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας», σχολίαζει η ΔΗΜΑΡ.

ΑΝΕΛ: Εξετάσεις υπακοής στην τρόικα

«Καθώς το δημόσιο χρέος έσπασε κάθε ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στα 321 δισ. ευρώ και το νέο μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να δώσει για μια ακόμα φορά εξετάσεις υπακοής στην τρόικα, προχωρώντας σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας», τονίζει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

ΚΚΕ: Νέο δάνειο ή κούρεμα θα φέρει νέα μέτρα

Ένα νέο δάνειο ή νέο κούρεμα, θα φέρει νέα μέτρα, που θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός, εκτιμά το ΚΚΕ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου. Η μόνη «ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση» είναι «η συμπόρευση με το ΚΚΕ», σημειώνει.

Χ.A: Εθνοκτόνο μνημόνιο

«Το τοκογλυφικό μνημόνιο διογκώνει το ελληνικό χρέος. Απεδείχθη και πάλι η απάτη του μνημονίου. Χιλιάδες Έλληνες αυτόχειρες, εκατομμύρια άνεργοι, μηδενική παραγωγή και διόγκωση του ελληνικού χρέους. Οι τοκογλύφοι καταστρέφουν την οικονομία μας με στόχο να αρπάξουν τον εθνικό μας πλούτο. Μόνη λύση η άμεση διαγραφή του παράνομου χρέους και η καταγγελία του εθνοκτόνου μνημονίου».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΧΡΕΟΣ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ


Αφήστε μια απάντηση