Έκτακτα μέτρα στα ελληνικά αεροδρόμια για τον Εμπολα-Τι περιλαμβάνει η Κάρτα εισερχόμενων επιβατών και ποιοι τη συμπληρώνουν

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη επιδημία του ιού Έμπολα σε χώρες της Δ. Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία και Σιέρρα Λεόνε ) και για την αποφυγή ανεξέλεγκτης εισόδου κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στην Ελλάδα, Σύμφωνα με την εγκύκλιο επιβάλλεται η εφαρμογή προληπτικών μέτρων ελέγχου εισόδου επιβατών στα αεροδρόμια της χώρας, όπως η συμπλήρωση της «Κάρτας Εισερχόμενων Επιβατών».

Σκοπός των μέτρων ελέγχου εισόδου επιβατών είναι η έγκαιρη ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων Έμπολα σε επιβάτες καθώς και η παροχή οδηγιών για τη νόσο σε ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες που προέρχονται από τις πληγείσες χώρες. Αν και η χώρα μας θεωρείται χαμηλού κινδύνου με βάση την αξιολόγηση κινδύνου που έγινε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεδομένης της εξέλιξης της επιδημίας και της εξάπλωσης της σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων και χωρών της Ευρώπης, για προληπτικούς λόγους κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Η κάρτα περιλαμβάνει τα δημογραφικά στοιχεία του επιβάτη, πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι του, πιθανή επαφή ή συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό Έμπολα . Τα δεδομένα της κάρτας είναι εμπιστευτικά και τίθενται υπό τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Με ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών κάθε επιβάτης διεθνούς πτήσεως εκτός Σένγκεν με προορισμό την χώρα μας πρέπει να εφοδιάζεται με την «Κάρτα Εισερχόμενων Επιβατών». Η Κάρτα θα συμπληρώνεται πριν τη προσγείωση του αεροπλάνου από τους επιβάτες και θα συλλέγεται από τον έλεγχο διαβατηρίων. Σε περίπτωση που ο επιβάτης έχει ιστορικό ταξιδιού στις προαναφερόμενες χώρες, θα παραπέμπεται σε ειδικό χώρο, ο οποίος θα οριστεί από το Αεροϋγειονομείο, όπου θα αξιολογείται λεπτομερώς από επαγγελματία υγείας με περαιτέρω ερωτήσεις όσον αφορά στο ιστορικό και στα κλινικά συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα.

Επιπλέον θα γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας του επιβάτη με θερμόμετρο μη επαφής (non-touch thermometer). Σε περίπτωση που θεωρείται ο επιβάτης ύποπτο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού Έμπολα βάσει του ισχύοντα ορισμού κρούσματος, ο επαγγελματίας υγείας θα επικοινωνεί με το ΚΕΕΛΠΝΟ για οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση του περιστατικού. Αν ο επιβάτης είναι αρνητικός, δηλαδή δεν θεωρείται ύποπτο κρούσμα, θα του παρέχονται οδηγίες για το ενδεχόμενο, κατά το οποίο ο επιβάτης παρουσιάσει συμπτώματα.

Επισημαίνεται ότι όλες οι συμπληρωμένες κάρτες πρέπει να αποστέλλονται άμεσα από το Αεροϋγειονομείο προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου θα τηρούνται κατ’ ελάχιστο για δύο μήνες.

Επιπλέον σε όλους τους εισερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες θα χορηγείται φυλλάδιο με πληροφορίες σχετικά με τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΕΚTΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ


Αφήστε μια απάντηση