Εκλογικός νόμος -Λιβάνιος: Με 40% πρέπει να σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση

  • Απο stergios
  • 12 Οκτωβρίου 2019 - 19:09
  • Comments Off

Νέο εκλογικό νόμο με τον πήχη της αυτοδυναμίας κοντά στο 40%, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και εκλογών, Θεόδωρος Λιβάνιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Αναφέρει ότι σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα των εθνικών εκλογών που θα καταργεί την απλή αναλογική, θα επιτρέπει τη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων και θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή. «Ένα κόμμα που έχει λάβει ένα ποσοστό περί του 40% θεωρώ ότι πρέπει να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο επικεφαλής του να αναλαμβάνει πρωθυπουργός», σημειώνει ο κ. Λιβάνιος.

Για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Λιβάνιος προαναγγέλλει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση της απλής αναλογικής, καθώς και τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, δήμων και περιφερειών, τον οποίο σας έχει προαναγγείλει με ρεπορτάζ της η aftodioikisi.gr.

Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της ομογένειας, ο υφυπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση, αλλά είναι αδιαπραγμάτευτη η ισοτιμία της ψήφου. Όπως σημειώνει, «οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στο σύνολό τους στην ουσία, ας συμφωνήσουμε και στον τρόπο. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να είναι πεδίο συνεννόησης και όχι αντιπαράθεσης».

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών :

– Το ΚΚΕ ζητά να δοθεί ψήφος στους Έλληνες που λείπουν στο εξωτερικό το πολύ τριάντα χρόνια, το Μέρα25 προτείνει επτά εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, κάθε κόμμα βάζει τις δικές του παραμέτρους. Πόσες υποχωρήσεις διατίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να βρεθεί συναινετική λύση και να ψηφιστεί ο νόμος για την ψήφο των ομογενών; 

Η κυβέρνηση επιδιώκει και θα επιδιώξει μέχρι τέλους τη μέγιστη πολιτική συναίνεση. Ένα πράγμα είναι αδιαπραγμάτευτο, η ισοτιμία της ψήφου. Ξέρετε, δεν ικανοποιούμε ένα συντεχνιακό αίτημα κάποιας κοινωνικής ομάδας αλλά κάνουμε το αυτονόητο για μία ευνομούμενη Πολιτεία, για μία Πολιτεία δικαίου: Διευκολύνουμε τους πολίτες της χώρας μας που βρίσκονται στο εξωτερικό να ψηφίσουν, χωρίς να χρειαστεί να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στην Ελλάδα, κάτι που αρκετοί και ιδίως οι φοιτητές, οικονομικά δεν αντέχουν.

– Πόσοι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους με την πρόταση της κυβέρνησης; 

Εκπληρώνουμε μία συνταγματική επιταγή. Κύριε Παπαχλιμίντζο το δικαίωμα ψήφου το έχουν ήδη, μιλάμε για τους Έλληνες πολίτες που ήδη είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και που ούτως ή άλλως και σήμερα θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεπής στην προεκλογική της δέσμευση, τώρα τους διευκολύνει να ασκήσουν ένα δικαίωμα που ήδη έχουν και που σήμερα απολαμβάνουν μόνο εκείνοι που έχουν τα χρήματα και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μην εφαρμόζει την εξ αποστάσεως ψήφο, ήδη περίπου το 25% των Γερμανών πολιτών προτιμά να ψηφίζει με επιστολική ψήφο. Είναι πραγματικά κρίμα η Ελλάδα να είναι -ίσως η μόνη χώρα που αν και έχει συνταγματική πρόβλεψη, δεν έχει ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο.

-Σας προβληματίζει ότι στις ευρωεκλογές, που έχουν αυτό το δικαίωμα, μόλις 12.000 το άσκησαν φέτος; 

Αυτό στο οποίο αναφέρεστε πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Εντάξει, κάποιος που δούλευε στο Λονδίνο ή τις Βρυξέλλες θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να πάει στο προξενείο. Το να χρειαστεί να ταξιδέψει κανείς, ίσως και ώρες, με το αυτοκίνητο, το τρένο ή το αεροπλάνο για να βρεθεί σε κάποιο εκλογικό κέντρο σε πρωτεύουσα του εξωτερικού, δεν αποτελεί λύση. Διευκολύνουμε, λοιπόν, τους συμπολίτες μας να ασκήσουν το ύψιστο δημοκρατικό τους δικαίωμα, γιατί το θεωρούμε χρέος μας για όλους εκείνους που έφυγαν από τη χώρα, κυρίως κατά τη δεκαετία της κρίσης. Τους Έλληνες που εργάζονται, σπουδάζουν διακρίνονται και μοχθούν σε όλο τον κόσμο και θέλουν να κρατήσουν αυτό που τους ενώνει με την Ελλάδα ζωντανό. Οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στο σύνολό τους στην ουσία, ας συμφωνήσουμε και στον τρόπο. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να είναι πεδίο συνεννόησης και όχι αντιπαράθεσης.

– Πέρα από την ψήφο της διασποράς, σχεδιάζετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο και ως προς το εκλογικό σύστημα. Πότε θα έρθει το νομοσχέδιο αυτό και τι θα προβλέπει; 

Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, η απλή αναλογική καταργείται. Σύντομα θα καταθέσουμε τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα συνδυάζει δύο βασικές αρχές: Πρώτο θα επιτρέπει τη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων και δεύτερον θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή. Ένα κόμμα που έχει λάβει  ένα ποσοστό περί του 40% θεωρώ ότι πρέπει να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο επικεφαλής του να αναλαμβάνει πρωθυπουργός.

– Έχετε προαναγγείλει την μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ποιες θα είναι οι βασικές αλλαγές; 

Από την επομένη κιόλας των εκλογών, με άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις ξεπεράσαμε τον κίνδυνο της απόλυτης παράλυσης στην αυτοδιοίκηση, ως απόρροια του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλλαγές που θα γίνουν στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση έχουν περιγραφεί ως προτεραιότητα, ήδη πριν από τις εκλογές, από τον Πρωθυπουργό. Βασική κατεύθυνση είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και να διαθέτει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης που εκλέγεται την πλειοψηφία.  Παράλληλα όμως, προχωράμε και σε μια γενναία μεταρρύθμιση που αφορά την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, δήμων και περιφερειών έχοντας ως γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

– Η υπόθεση Novartis είναι για την κυβέρνηση μόνο η αρχή; Θα ακολουθήσουν δηλαδή και άλλες εξεταστικές ή προανακριτικές επιτροπές π.χ. για τη ΔΕΗ, για τη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού, κλπ.;

H κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ λειτουργεί υπεύθυνα. Σέβεται τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Βουλή από τη δικαιοσύνη και αφορά παρεμβάσεις που ακουμπούν στην ίδια τη δημοκρατική λειτουργία. Μόνη αρμόδια να ερευνήσει είναι η Βουλή και ως εκ τούτου απολύτως θεσμική η μη ανάμιξη της κυβέρνησης. Η Βουλή αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και η Επιτροπή, σεβόμενη το τεκμήριο αθωότητας του εμπλεκομένου υπουργού, θα διερευνήσει την υπόθεση για να φτάσει στην πλήρη διαλεύκανσή της.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!