Εκλογές: 12.000 tablets & 4.700 κινητά στους δικαστικούς αντιπροσώπους -Πότε τα αποτελέσματα (βίντεο)

Το μεγάλο στοίχημα ταχύτητας αλλά και κυρίως αξιοπιστίας εξαιτίας του πρωτοφανούς όγκου των τετραπλών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019, βάζουν το Υπουργείο Εσωτερικών και η SingularLogic (για όλες της λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας δείτε την σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ).

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο ανακοίνωσε τη χορήγηση 12.000 tamblets και 4.700 κινητών που εξασφαλίζουν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της SingularLogin , Γιάννη Θεοδωρόπουλο και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κώστα Πουλάκη, που παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, πως θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση τελικού αποτελέσματος μεταξύ 21.00-22.00.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως εφόσον οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ανταποκριθούν στην – απλούστατη- λειτουργία της ταμπλέτας, τότε ενδεχομένως θα υπάρξει πολύ πιο σύντομα εκτίμηση αποτελέσματος.

Μια ακόμα καινοτομία είναι η δυνατότητα που δίδεται για μετάδοση, ταχύτατη, των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων ευρωβουλευτών , η οποία πιθανόν θα φέρει πλήρη εικόνα για αυτούς που εκλέγονται όχι πολύ αργά το βράδυ.

Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους

Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι όπως είπε θα λάβουν αύξηση 30% της αποζημίωσής τους, τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ, σε «αναγνώριση του δύσκολου έργου τους». Όσον αφορά στις μετακινήσεις τους ανακοίνωσε συμφωνίες με ακτοπλοϊκές εταιρίες για δωρεάν μεταφορά των ιδίων και των αυτοκινήτων τους καθώς και συμφωνία με αεροπορικές εταιρίες για σημαντική έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων τους.

12.000 ταμπλέτες

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως η singular έχει διοργανώσει 32 εκλογικές αναμετρήσεις και πως εν προκειμένω έχει πραγματοποιήσει ένα ψηφιακό άλμα. Όπως είπε στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής θα δοθούν στους δικαστικούς αντιπροσώπους 9.600 tamblets (όσα και τα εκλογικά τμήματα), ενώ  4.700 κινητά και οι υπόλοιπες 2.400 ταμπλέτες (από τις συνολικά 12.000) θα δοθούν σε δικαστικούς αντιπροσώπους σε τυχαία επιλεγμένα τμήματα της επικράτειας. Με αυτά τα δεδομένα θα υπάρχουν πολύ σύντομα αποτελέσματα τόσο στην επικράτεια (Ευρωεκλογές) όσο και στις 12 Περιφέρειες αλλά και σε έξι επιλεγμένους (μεγάλους) δήμους της χώρας.

Παράλληλα ανακοίνωσε την στενή συνεργασία, μέσω κοινής εκλογικής βάσης δεδομένων με τα μεγάλα πρωτοδικεία της χώρας ώστε να συντομεύσει (πολύ) ο χρόνος της επίσημης ανακήρυξης των αποτελεσμάτων.

Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών

Τις θεσμικές και τεχνολογικές καινοτομίες που υποστηρίζουν την εκλογική διαδικασία, καθώς και τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών και Αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, παρουσίασαν σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών και η εταιρεία SingularLogic, σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Κώστας Πουλάκης και ο Γενικός Διευθυντής Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου, Θεόδωρος Οικονόμου, ενώ από τη SingularLogic ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής, Integrated Services, Γιώργος Αποστολάκης και ο Διευθυντής Έργου Εκλογών, Ηλίας Γιαννίτσιος.

Στην ομιλία του, ο κ. Χαρίτσης, χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς όπως επισήμανε, για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της χώρας θα διεξαχθούν τέσσερις εκλογές ταυτόχρονα – Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Πρώτο και κύριο μέλημα, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι η διευκόλυνση των πολιτών και των ανθρώπων που θα τρέξουν τις εκλογές. Γι αυτό το σκοπό έχουν ληφθεί μία σειρά μέτρων και εισάγονται στοχευμένες καινοτομίες, που καθιστούν τη διαδικασία πιο απλή και γρήγορη, θωρακίζουν περισσότερο τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των εκλογών και επιτρέπουν να υπάρξει πιο γρήγορα μια ασφαλής πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος:

Καινοτομίες στη διαδικασία

· Όπως επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, η μεγαλύτερη αλλαγή είναι το σπάσιμο, στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών τμημάτων, της εκλογικής διαδικασίας σε δύο διακριτά εκλογικά κέντρα (Α και Β), ώστε αφενός να απλοποιηθεί η διαδικασία για τους εκλογείς και αφετέρου να μειωθούν οι απαιτήσεις για τους δικαστικούς αντιπρόσωπους, καθώς ο καθένας θα καταμετρά μόνο δύο κάλπες, αντί για τέσσερις.

Διευκολύνσεις για τους δικαστικούς αντιπροσώπους

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αναγνωρίζοντας τις απαιτητικές συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, το ΥΠΕΣ προχώρησε σε:

· Αύξηση των αμοιβών τους κατά 30%

· Διευκόλυνση της μετακίνησής τους με δωρεάν μεταφορά, για πρώτη φορά, από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τους ίδιους και τα αυτοκίνητά τους και με ειδικό μειωμένο ναύλο για τα αεροπορικά τους εισιτήρια

· Δυνατότητα λήψης, πριν τις εκλογές από το διαδίκτυο, ενός ειδικά διαμορφωμένου πρότυπου (pdf αρχείου), με τους υποψήφιους, για την επικόλληση τους στα εκλογικά βιβλία, μειώνοντας έτσι δραστικά το φόρτο εργασίας.

Ψηφιακές καινοτομίες

Σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές καινοτομίες ο κ. Χαρίτσης έκανε ειδική αναφορά:

· Στην ειδική ηλεκτρονική ταμπλέτα, με την οποία θα εφοδιαστούν 12.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι, στα εκλογικά τμήματα και θα επιτρέψει μία γρήγορη και ασφαλή πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος για τις Ευρωεκλογές.

· Στο πληροφοριακό Σύστημα υποβοήθησης του έργου των πρωτοδικείων, με βάση το οποίο, όλες οι εργασίες μετά τις εκλογές, θα γίνονται ηλεκτρονικά έτσι ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να βγουν πολύ πιο γρήγορα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να διεξαχθεί απρόσκοπτα η εκλογική διαδικασία, τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα των τετραπλών εκλογών θα κερδηθεί, χάρη στη σκληρή δουλειά και τη μεγάλη εμπειρία των ανθρώπων του Υπουργείου, αλλά και των υπόλοιπων φορέων που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία και κάλεσε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν: «Ειδικά σε αυτές τις εκλογές και στις Ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές, τα διακυβεύματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Γι αυτό καλώ όλους τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και με την ψήφο τους να διαμορφώσουν οι ίδιοι το δικό τους μέλλον».

Από τη μεριά του ο κ. Πουλάκης ανέφερε: «Συμπληρώνονται 8 μήνες από τον Οκτώβριο του 2018 όταν είχε ξεκινήσει η προετοιμασία στο υπουργείο για τις επερχόμενες εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πολίτες που θα πάνε να ψηφίσουν να μην ταλαιπωρηθούν είτε με ουρές είτε με ελλείψεις, αλλά και οι εφορευτικές επιτροπές με τους δικαστικούς αντιπροσώπους να επιτελέσουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Κεντρικός ομιλητής από τη SingularLogic ήταν ο κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, ο οποίος παρουσίασε τις τεχνολογικές καινοτομίες της Εταιρείας, για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

– Στην επικαιροποίηση του κεντρικού συστήματος σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο και τη νέα διοικητική διαίρεση.

– Στην υλοποίηση μιας νέας σύγχρονης Διαδικτυακής Πύλης, πλήρως ανασχεδιασμένης, με διευρυμένες πληροφορίες και ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

– Στο νέο Σύστημα Μετάδοσης των Αποτελεσμάτων (SRT) που περιλαμβάνει τη χρήση 12.000 tablets με εξειδικευμένη εφαρμογή και δυνατότητα κάλυψης πολλαπλών εκλογών όχι μόνο των αποτελεσμάτων υπέρ των Συνδυασμών αλλά και υπέρ των Υποψηφίων.

– Στο Σύστημα on line καταχώρισης σταυρών Υποψηφίων των Ευρωεκλογών από τις Περιφερειακές Ενότητες, με στόχο την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας σταυροδοσίας των υποψήφιων Ευρωβουλευτών.

– Στο Σύστημα Υποστήριξης των διαδικασιών των Πρωτοδικείων το οποίο σε αυτές τις εκλογές θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την υποστήριξη των εκλογικών διαδικασιών από το σύνολο των Πρωτοδικείων της χώρας.

– Στο Υποσύστημα δημιουργίας προτύπων πρακτικών Νο 2 για χρήση από Δικαστικούς Αντιπροσώπους, με προ-συμπληρωμένους τους Συνδυασμούς και τους Υποψηφίους για κάθε εκλογική διαδικασία, προσφέροντάς τους με αυτόν τον τρόπο πολύτιμη βοήθεια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!