Εγκαίνια του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από τον Θανάση Νάκο

To νέο ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη εγκαινίασε σήμερα o υφυπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος της διυπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων Θανάσης Νάκος.

Το έργο, προϋπολογισμού 33.992.210 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και Εθνικούς πόρους και είναι το βασικότερο έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο Νομό Θεσσαλονίκης, αφού αφ’ ενός εξυπηρετεί τις ανάγκες του συνόλου των δήμων του Νομού και αφ’ ετέρου κατέστησε δυνατή την παύση λειτουργίας της χωματερής των Ταγαράδων και θα καταστήσει επιπλέον δυνατή, μέχρι το τέλος του έτους, την παύση λειτουργίας των υπολοίπων 16 ενεργών χωματερών του Νομού, η παράνομη λειτουργία των οποίων προκαλεί ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει χρηματοδοτήσει το Σύνδεσμο Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης με το ποσό των 2,1 εκ. ευρώ για προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, με το ποσό των 3 εκ. ευρώ για έργα ανάπλασης στους Ταγαράδες, με το ποσό των 537.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πυρκαγιά στους Ταγαράδες και με ποσό του 1 εκ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες του Συνδέσμου.

Κατά την ομιλία του στην τέλεση των εγκαινίων ο υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη γενικότερη πορεία αποκατάστασης των παράνομων χωματερών και υλοποίησης των έργων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το τελευταίο διάστημα η πρόοδος είναι θεαματική, γι’ αυτό το λόγο και πρόσφατα παραδίδοντας τον απολογισμό του έργου της διυπουργικής Επιτροπής στους εκπροσώπους της Ε.Ε. ζήτησε πίστωση χρόνου για να ολολκληρωθούν τα απαραίτητα έργα. Σύμφωνα με τον κ. Νάκο:
– Σήμερα, από τους 147 προβλεπόμενους στους περιφερειακούς σχεδιασμούς χώρους υγειονομικής ταφής, λειτουργούν 65, κατασκευάζονται 32 που θα τεθούν σε λειτουργία την επόμενη χρονιά, ενώ 41 έργα βρίσκονται υπό μελέτη. Παράλληλα σε 7 περιπτώσεις έργων υγειονομικής ταφής δεν παρατηρείται καμία πρόοδος. Συγχρόνως, έχει επιταχυνθεί η κατασκευή των υπολοίπων έργων διαχείρισης, που αφορούν στη μεταφόρτωση, στη διαλογή στην πηγή και στην επεξεργασία, καθώς και τα απαραίτητα συνοδά έργα (έργα οδοποιίας, προμήθειες εξοπλισμών κλπ.).

– Όσον αφορά τις παράνομες χωματερές, έχουν ήδη κλείσει και αποκατασταθεί 1.454, εκτελούνται έργα αποκατάστασης σε άλλες 1.093 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραμείνουν αναγκαστικά σε λειτουργία λιγότερες από 450. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι από τις 1.102 παράνομες χωματερές, για τις οποίες η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, έχουν ήδη κλείσει οι 806, εκτελούνται έργα αποκατάστασης σε 280, ενώ στο τέλος του χρόνου θα απομείνουν ενεργές μόνο 14. Ειδικότερα σ’ ότι αφορά τις χωματερές του Νομού Θεσσαλονίκης εκ συνόλου 83, οι 43 είναι αποκατεστημένες, σε 23 εκτελούνται έργα αποκατάστασης που θα ολοκληρωθούν εντός του 2009 και οι 17 μέχρι σήμερα ενεργές χωματερές θα παύσουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του έτους και θα αποκατασταθούν τάχιστα.

– Περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ για αποκαταστάσεις παράνομων χωματερών και περισσότερα από 106 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων διατέθηκαν από το ΥΠ.ΕΣ., είτε ως έκτακτες χρηματοδοτήσεις, είτε από το «Θησέα», προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να αντικρύσουμε στα μάτια, πρώτα τους συμπολίτες μας και μετά τους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Νάκος χαρακτήρισε «ντροπή» να επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σ’ ένα κράτος επειδή δεν εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών που, είναι τουλάχιστον ντροπή, μίλησε για την καλή συνεργασία που είχε η διυπουργική με δημάρχους «που αντιλήφθηκαν ότι δεν υπάρχει πολιτικό κόστος όταν πράττεις το σωστό για να προστατέψεις τους συμπολίτες σου και το περιβάλλον» και ζήτησε να ενταθεί η προσπάθεια. «Καλώ επίσης εκείνους τους λίγους τώρα πια που απέμειναν και που ακόμη κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, να σταματήσουν την καταστροφική για τους δημότες τους και το περιβάλλον τακτική, να πούνε την αλήθεια και να συνεργαστούνε», κατέληξε ο υφυπουργός Εσωτερικών, στέλνοντας μήνυμα σε αυτούς που αρνούνται να συνεργαστούν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!