εφεδρεια-παραθυρο-μανιτακη-παρα-το-280794
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 10.08.2012 | 17:30

ΕΦΕΔΡΕΙΑ: «ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΧΙ ΚΟΥΒΕΛΗ

Χθες, ο Αντώνης Μανιτάκης είχε πει μετά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Ντόλιο πως εφαρμογή της εφεδρείας σημαίνει και αλλαγή της Προγραμματικής Συμφωνίας των «τριών» -αφού δεν προβλέπεται-, κάτι που ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, που τον στηρίζει, είχε επισημάνει στο Γιάννη Στουρνάρα κατά την τελευταία σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών για τις λεπτομέρειες και τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να παραδώσει η κυβέρνηση στην τρόικα έως το τέλος Αυγούστου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τις δηλώσεις του, φαίνεται να αλλάζει «πλεύση» (από μόνος του;), καθώς δε διέψευσε τα περί εφεδρείας – και δη των 40.000 δημόσιων υπαλλήλων, όπως έγραψε το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Ερωτηθείς για το το «πότε θα πάρει η εφεδρεία την τελική της μορφή;», απαντά: «Εμείς εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, όλες τις περιπτώσεις και όλες τις δυνατότητες για να εξοικονομήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα από τη διοικητική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και με τις εγγυήσεις του Συντάγματος».

Ρήγμα και στη ΔΗΜΑΡ;

Φαίνεται, λοιπόν, μιας και δεν αποκλείει κατηγορηματικά το θέμα της εφεδρείας ο ίδιος ο υπουργός που θα κληθεί να το εφαρμόσει, ότι -πέραν του ρήγματος στην κυβέρνηση με Αντώνη Σαμαρά από τη μία και Φώτη Κουβέλη και Ευάγγελο Βενιζέλο από την άλλη (με δεδομένες τις δηλώσεις Ντόλιου)- υπάρχει και διάσταση απόψεων και μέσα στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπου πέραν του προέδρου του και την κάθετη διαφωνία του, ένα έτερο στέλεχός της, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης έθεσε ήδη ζήτημα αντισυνταγματικότητας του μέτρου.

Τι απαντά σε αυτή τη… λεπτομέρεια ο ίδιος ο Α. Μανιτάκης; «Επειδή είμαι συνταγματολόγος και ξέρω πώς μιλώ, γενικά και αόριστα για αντισυνταγματικότητα δεν είχα μιλήσει ούτε όταν ήμουν στην έδρα. Τώρα πώς θα μιλήσω; Να απαντώ έτσι γενικά και αόριστα; Η αντισυνταγματικότητα προκύπτει όταν γίνουν νόμοι από συγκεκριμένες διατάξεις και εφαρμοστούν. Προφανώς θα τηρήσουμε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος και την ισχύουσα νομιμότητα. Αυτά τα θεωρώ αυτονόητα».

Η συνάντηση με Στουρνάρα

Κατά τ’ άλλα, η συνάντηση των δύο υπουργών, όπου ήταν παρών και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, ανταλλάχθηκαν σκέψεις για για τα δημοσιονομικά οφέλη της διοικητικής μεταρρύθμισης. «Όλες τις πλευρές και όλες τις δυνατότητες εξοικονόμησης χρημάτων από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση», όπως είπε χαρακτηριστικά είπε ο Α. Μανιτάκης. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον υπουργό επί των Οικονομικών ως «άψογη» (σ.σ.: έχει και αυτή η λέξη τη σημασία της ως προς το περιεχομένο της συμφωνίας για το πακέτο των 11,5 δισ., στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η εφεδρεία;).

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε πως με τον Α. Μανιτάκη έγινε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για όλα τα θέματα, σε κλίμα πολύ καλής διάθεσης και συνεργασίας. «Όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τα συζητούμε, βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και με σκοπό να εξοικονομήσουμε πόρους, προκειμένου τελικά να καταλήξουμε στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ».

Αντιδράσεις συνδικαλιστών

Η ΑΔΕΔΥ, πάντως, από την πλευρά της έχει χρησιμοποιήσει σκληρούς χαρακτηρισμούς για την εφεδρεία, χαρακτηρίζοντάς την «αρρωστημένη σκέψη», και ήδη προετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την περίοδο της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης. Σε σχετική της ανακοίνωση, δε, υπογραμμίζει τις δεσμεύσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν συναντήθηκε μαζί του, για μετατάξεις δημόσιων υπαλλήλων και όχι εφεδρεία ή απολύσεις.