εε-συμμαχία-των-προθύμων-6-χωρών-για-117240
ΚΟΣΜΟΣ | 10.04.2016 | 14:26

ΕΕ: Συμμαχία «των προθύμων» 6 χωρών για το προσφυγικό και τη στήριξη της Ελλάδας

Tη στήριξή τους στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση παρείχαν με την παρουσία τους στην Αθήνα έξι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Οι υπουργοί, προσκεκλημένοι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Υπουργοί από χώρες που πρόσφατα με τη στάση τους είχαν προβληματίσει την Ελληνική ηγεσία (Σλοβενία με το κλείσιμο συνόρων και Ιταλία με την αποστολή αστυνομικών στην Ελληνοαλβανική μεθόριο) έστειλαν ένα κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και ότι πρέπει να υλοποιηθεί συλλογικά η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης.

Μάλιστα μετά από διαβουλεύσεις τεσσάρων ωρών στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που είχε η ολλανδική πρωτοβουλία προκειμένου να κατανοήσουν εκ του σύνεγγυς ένα τόσο σύνθετο και πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ο κ. Ξυδάκης έκανε λόγο για μια «άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία των προθύμων που δίνει μια νέα εικόνα της Ευρώπης των κεντρογόνων προοδευτικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την αξία και τον ανθρωπιστικό πυρήνα της Ευρώπης». Είναι από τα πιο σοβαρά πράγματα που έχουν γίνει, τόνισε και επισήμανε ότι η ίδια η ιστορική πραγματικότητα επιβάλλει πολιτικά μαθήματα συμβίωσης.

Χαρακτήρισε την επιστροφή 320 μεταναστών στην Τουρκία ως μια καλή αρχή και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και θα συνεχιστεί η προσπάθεια.

Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την τρομοκρατία με τους πρόσφυγες οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους προσπαθούν να ξεφύγουν απ’ αυτή. Επεσήμανε εξάλλου ότι πρέπει να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα και περισσότερη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, τονίζοντας τη σημασία που έχουν και τα μέσα καταστολής αλλά κυρίως η πρόληψη, ώστε να ξέρουμε ποιοι εισέρχονται στα σύνορα της Ευρώπης.

«Η Γαλλία δίνει το παράδειγμα, είμαστε από τους πρωτοπόρους και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε όσους χρειάζονται προστασία»,, υπογράμμισε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Αλέν Ντεζίρ, τονίζοντας ότι κάθε κράτος καλείται να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαργκαρίντα Μάρκες, απαντώντας σε ερώτημα του Reporter.gr ανέφερε ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ύψιστης προτεραιότητας για τη χώρα της, τονίζοντας ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Η ίδια ανακοίνωσε ότι η Πορτογαλία είναι μια χώρα ανοικτή και θα υποδεχτεί για μετεγκατάσταση αντί 5.000 προσφύγων που της αναλογεί ως ποσόστωση 10.000 πρόσφυγες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτημα του Reporter.gr για τη στάση της Ιταλίας και για το αν συνάδει με τις κοινοτικές αρχές η αποστολή στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αλβανία ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι είπε πως ό,τι κάνουμε σήμερα εδώ με την ΕΕ είναι κάτι υπέρ της ΕΕ, είναι αλληλεγγύη και δέσμευση των εταίρων της ΕΕ στη Μεσόγειο και όπου αλλού προκύψει μια τέτοια κρίση. Η Ιταλία, σημείωσε, προετοιμάζεται καθώς η πρόληψη είναι ο άριστος τρόπος για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, εντάθηκε η συνεργασία Ιταλίας-Αλβανίας. Η Ιταλία, είπε τέλος, στέλνει 20 εμπειρογνώμονες επί θεμάτων ασύλου που θα βοηθήσουν την Ελλάδα.

Η ομάδα των «προθύμων» όπως τους αποκάλεσε ο κ. Ξυδάκης αποτυπώνοντας τη δέσμευση όλων για σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών αποτελείται από τους Μπερτ Κούντερς, υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Αρλέμ Ντεσίρ, υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Σάντρο Γκότσι, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Ιταλίας, Μαργκαρίντα Μαρκές, υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Πορτογαλίας, και Ίαν Μποργκ, υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας. Να σημειωθεί ότι η Ολλανδία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την περίοδο, ενώ ακολουθούν η Σλοβακία και η Μάλτα, υπουργοί των οποίων αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

Πρόκειται, πάντως, για επίσκεψη πολλά σημαίνουσα καθώς πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα υλοποίησης της Συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία και ενώ είχε προηγηθεί ένα διάστημα έντονης αμφισβήτησης της ελληνικής πλευράς για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, το ταξίδι αυτό στέλνει ένα μήνυμα σύμπνοιας και ενότητας στους κόλπους της Ε.Ε., μετά από ένα διάστημα στο οποίο επικράτησαν οι μονομερείς κινήσεις.

Πηγή: reporter.gr – Γιώργος Αλεξάκης