€101 εκατ. στις Περιφέρειες Στόχου 2 για απασχόληση, κοινωνικές δομές

Επιπλέον χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 26 εκατ. ευρώ, για τις Περιφέρειες Στόχου 2, την Νοτίου Αιγαίου και την Στερεάς Ελλάδας, εξασφάλισε το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών για την υλοποίηση δράσεων, από τις οποίες θα ωφεληθούν άνεργοι και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Επίσης, με μία σειρά ενεργειών εξορθολογισμού της διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων, μέσα από τροποποίηση των εκχωρημένων και ανενεργών έργων καθώς και με τεχνικές διευθετήσεις δράσεων του ΟΑΕΔ, εξοικονομήθηκαν πόροι ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, με τους περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη και Στερεάς Ελλάδος Κλέαρχο Περγαντά και Ιωάννη Μαχαιρίδη, τις γενικές γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Καλλιόπη Γερακούδη (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος), Χριστιάνα Καλογήρου (Αιγαίου), το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Σπιλάνη και τη γενική γραμματέα Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Άννα Δαλλαπόρτα, ο υπουργός παρουσίασε προτάσεις επίλυσής του προβλήματος χρηματοδότησης που είχε ανακύψει για τις δύο Περιφέρειες λόγω της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ.

Με τη λύση που βρέθηκε, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:

– Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, από τα οποία προβλέπεται να ωφεληθούν περίπου 3.000 άνεργοι, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται από Φορείς μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και θα τοποθετούνται σε θέσεις εργασίας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού όλης της χώρας.

– Τοπικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση, στόχος των οποίων είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για περίπου 1.224 ανέργους, μέσα από τη διάγνωση εξειδικευμένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων τους.

– Κατάρτιση 1.900 ανέργων στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων, ούτως ώστε να διευκολυνθούν στην εύρεση εργασίας.

– Κατάρτιση & υποχρεωτική απασχόληση 100 ανέργων σε ορυχεία και λατομεία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες και εξελίξεις των κλάδων τους άνεργοι τεχνίτες και διπλωματούχοι μηχανικοί του μεταλλευτικού κλάδου και αυτού της άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

– Εθνικό Δίκτυο άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, το οποίο θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε αστέγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια, μέσω 15 Κοινωνικών Δομών όπως: Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων κ.α.

– Διαθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης, μέσα από δράσεις κατάρτισης/επανακατάρτισης του προσωπικού, συμβουλευτικής κ.α., από τις οποίες προβλέπεται να ωφεληθούν 650 επιχειρήσεις.

– Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες θα συμβάλουν στην ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας 565 ανέργων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, καλύπτοντας συμπληρωματικά διαφορετικές ανάγκες τους.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!