δωρεάν-υποχρεωτικά-σεμινάρια-πρώτων-1092609
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 14.11.2022 | 11:33

Δωρεάν υποχρεωτικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Δωρεάν σεμινάρια πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά προσφέρει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ σε όσους και όσες  εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Προκειμένου ένας υποψήφιος επιμελητής/μια υποψήφια επιμελήτρια να ολοκληρώσει την αίτηση του/της στο Μητρώο Επιμελητών θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει πιστοποιητικό γνώσεων πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά. Όσοι και όσες δεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, μπορούν κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης της αίτησής τους, στην ερώτηση «αν υπάρχει πιστοποιητικό», να απαντήσουν αρνητικά, δηλαδή «Όχι» και να δηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής στα δωρεάν σεμινάρια του ΕΚΑΒ επιλέγοντας το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Με τον τρόπο αυτό θα συμπεριλαμβάνονται αυτόματα στη λίστα εκπαιδευομένων που τηρείται στο help desk του προγράμματος και θα ειδοποιούνται στη συνέχεια ηλεκτρονικά για τον χρόνο και τον τόπο της εκπαίδευσής τους.

Η εκπαίδευση αποτελείται από δύο τμήματα, το θεωρητικό που γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-class του ΕΚΑΒ και το πρακτικό το οποίο ορίζεται στο πλησιέστερο για τον/την εκπαιδευόμενο/η εκπαιδευτικό κέντρο του ΕΚΑΒ βάσει διαθεσιμότητας. Η πρακτική εκπαίδευση πραγματοποιείται από επαγγελματίες διασώστες του ΕΚΑΒ.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση μη εμφάνισης ή αποτυχίας στην πρακτική δοκιμασία, η εκ νέου δωρεάν συμμετοχή αποκλείεται. Σημειώνεται πως τα πρώτα σεμινάρια ξεκίνησαν ήδη και θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου για την άμεση και θετική ανταπόκριση στο αίτημα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη διοργάνωση σεμιναρίων πρώτων βοηθειών στους συμμετέχοντες του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». «Τα σεμινάρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ασφάλεια των βρεφών, καθώς οι επιμελητές και οι επιμελήτριες που θα προσέχουν τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες κατάλληλες για την ηλικία τους και να είναι σε θέση να τις κάνουν πράξη κατά τη διάρκεια μιας επείγουσας κατάστασης. Οι γονείς από την πλευρά τους, για να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, πρέπει να νιώθουν σίγουροι για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας» ανέφερε η κα Συρεγγέλα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου δήλωσε ότι «Το Τμήμα Εκπαίδευσής μας υλοποιεί δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών σε βρέφη και νήπια, παρέχοντας την απαιτούμενη επίσημη πιστοποίηση στους υποψήφιους επιμελητές της δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς». Το ΕΚΑΒ ήταν και θα είναι πάντα αρωγός σε όλες τις πρωτοβουλίες και τις θετικές δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνική στήριξη και την ασφάλεια της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας».