δομή-προσφύγων-πόρτο-χέλι-καθησυχαστ-766156
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 20.04.2020 | 19:07

Δομή προσφύγων -Πόρτο Χέλι: Καθησυχαστικός ο Τσιόδρας -Χαρδαλιάς: Αναμένουμε τα αποτελέσματα

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών βρίσκονται οι αρμόδιοι προκειμένου να ληφθούν μέτρα στο ξενοδοχείο των προσφύγων στο Πόρτο Χέλι, όπου επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορωνοϊου σε 28χρονη εγκυμονούσα από τη Σομαλία. Όπως είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς «μας απασχολεί το ζήτημα που έχει προκύψει στη δομή. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για να προχωρήσουμε σε μέτρα αν χρειαστεί».

Νωρίτερα σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος που βρέθηκε στο ξενοδοχείο είχε υποστηρίξει ότι «το κρούσμα που εντοπίστηκε ήταν άτομο ασυμπτωματικό. Για το λόγο αυτό ο καθηγητής κ. Τσίοδρας ήταν καθησυχαστικός, αφού όπως μας είπε δεν μεταδίδεται εύκολα ο ιός από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού».

Αναλυτικά η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη:

Αμέσως μόλις ενημερώθηκα για το επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα Covid 19 στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι, μετέβην εκεί για να ενημερωθώ από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Από νωρίς το πρωί προσήλθε στο Κρανίδι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ παρουσία του Προέδρου του κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκου Χαρδαλιά και του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε το Κρανίδι για να δει από κοντά τη διαμορφωθείσα κατάσταση, μετά το κρούσμα που εντοπίστηκε στην δομή φιλοξενίας μεταναστών. Ελήφθη δείγμα από όλους τους διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας και τους εργαζομένους εκεί.

Το κρούσμα που εντοπίστηκε ήταν άτομο ασυμπτωματικό. Για το λόγο αυτό ο καθηγητής κ. Τσίοδρας ήταν καθησυχαστικός, αφού όπως μας είπε δεν μεταδίδεται εύκολα ο ιός από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Η πολιτεία έδειξε για άλλη μια φορά τεταμένη προσοχή και γρήγορα αντανακλαστικά για να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού.

Παράλληλα σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σημειώνει: 

Το βράδυ της Κυριακής, (19/04) μια γυναίκα από την Αφρική που διανύει τον 6ο μήνα της κύησης και φιλοξενείται στην προσωρινή δομή φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο στο Πόρτο Χέλι, χρειάστηκε νοσηλεία αναφορικά με την εγκυμοσύνη της και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου. Σύμφωνα με τα μέτρα που εφαρμόζονται από τις Ελληνικές Αρχές και μέσω σχετικών ιατρικών ελέγχων κι εξετάσεων, η γυναίκα βρέθηκε θετική στον COVID 19. Έως τώρα δεν έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα και ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν δοθεί παραμένει απομονωμένη σε ένα δωμάτιο.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται από τις Ελληνικές Αρχές, το ξενοδοχείο το οποίο φιλοξενεί 470 αιτούντες άσυλο, βρίσκεται σε καραντίνα υπό την επιτήρηση του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Το προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είναι παρόν στην προσωρινή δομή φιλοξενίας, παρέχοντας βοήθεια με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME), μέσω του προγράμματος FILOXENIA.

Οι συντονιστές της δομής, οι μεταφραστές, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι νομικοί σύμβουλοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να παρέχουν στήριξη σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις συγκυρία και να συμβάλλουν στην τήρηση των Εθνικών οδηγιών για την αντιμετώπιση του COVID 19 από τους αιτούντες άσυλο. Στο προσωπικό του ΔΟΜ έχει διανεμηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπως μάσκες, γάντια, στολές, ενώ οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου έχουν ήδη απολυμανθεί.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι παρών στο ξενοδοχείο, κάνοντας ιχνηλάτηση και ελέγχους στον πληθυσμό που διαμένει, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού. Ο ΔΟΜ βρίσκεται σε στενή και διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έτοιμος να στηρίξει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κριθεί απαραίτητη.