Δομές εξυπηρέτησης πολιτών -Όσα πρέπει να ξέρετε για ΤΜΥ και ΓΕΥΔ

Με αφορμή το σχεδιασμό για τις «Τοπικές και περιφερειακές δομές πρώτης υποδοχής και εξυπηρέτησης πολιτών» στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΚΥΣΚΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής), η aftodioikisi.gr παρουσίασε πριν λίγες ημέρες τις δράσεις Front-desk του υπουργείου Εργασίας και Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλης του ΟΑΕΔ.

Η απόφαση προβλέπει επίσης τη λειτουργία των εξής νέων δομών και υπηρεσιών:

-Τοπικές Μονάδες Υγείας (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Π.Φ.Υ.)

– Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών

Αναλυτικά:

Τοπικές Μονάδες Υγείας (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Π.Φ.Υ.)

Συνολικά θα συσταθούν 240 Τοπικές Μονάδες Υγείας (To.M.Y) σε 60 αστικές περιοχές της χώρας με δυνατότητα κάλυψης περισσότερων από 2 εκατομμύρια πολιτών. Κάθε Μονάδα θα στελεχώνεται συνολικά από 10μελή διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών Υγείας. Παράλληλα, οι Το.Μ.Υ. θα δικτυώνονται με Μονάδες Ψυχικής Υγείας και Μονάδες καταπολέμησης των εξαρτήσεων. Στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε δημόσιες δομές Υγείας, που βρίσκονται στη «γειτονιά» τους. Θα διαθέτουν γενικό γιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό και επισκέπτη υγείας. Ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία τους σε κάποιους δήμους.

Δείτε τι είχε γράψει σχετικά η aftodioikisi.gr:

Έρχονται τα μικρά ιατρεία γειτονιάς εντός του 2017

Τοπικές Μονάδες Υγείας: Το «βαρύ χαρτί» των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης

Προσλήψεις 3.053 γιατρών και νοσηλευτών για 240 Τοπικές Μονάδες Υγείας

 

Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών

Θα συγκροτηθούν 120 Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (Γ.Ε.Υ.Δ.). Τα Γραφεία αυτά θα αναπτυχθούν σε 50 πόλεις, 25 νησιά και 45 μεγάλους Δήμους της χώρας στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό, καλύπτοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του πληθυσμού. Το πρώτο Γραφείο θα ανοίξει εντός του μήνα, ενώ σε επόμενο στάδιο, 30 από τα 120 Γραφεία θα αναβαθμιστούν σε Κέντρα.

Τα Γραφεία και τα Κέντρα θα παρέχουν πληροφόρηση και συμβουλευτική σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες, οι οποίοι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ως ιδιώτες και τις 500 χιλιάδες ως επιχειρήσεις, για το πώς αυτοί θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί το πρώτο πιλοτικό Γραφείο Εξυπηρέτησης Υποστήριξης Δανειοληπτών στου Ρέντη (Λ. Θηβών) και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δύο Γραφεία, στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Αρχές της άνοιξης θα δημιουργηθούν Γραφεία στις υπόλοιπες 12 πρωτεύουσες Περιφερειών και τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσουν οι πρωτεύουσες νομών.

Αρμοδιότητες – Στελέχωση: Τα ΓΕΥΔ θα ξεκινήσουν εξυπηρετώντας άμεσα τον πολίτη, εστιάζοντας στην ενημέρωση (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, πλειστηριασμοί, πώληση δανείων σε funds, νόμος Κατσέλη, Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών κοκ) και την παροχή συμβουλών, σε διάδραση με την κεντρική υπηρεσία ΕΓΔΙΧ. Τα ΓΕΥΔ θα συστεγάζονται με δημόσιες υπηρεσίες αιχμής που εξυπηρετούν πολίτες και θα στελεχωθούν με δημόσιους υπαλλήλους που θα επιμορφωθούν κατάλληλα.

Το σχέδιο δράσης

sxedio drashs

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ, ΚΥΣΚΟΙΠ, ΓΕΥΔ, ΤΜΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!