δντ-απολύσεις-στο-δημόσιο-νέα-μείωση-σ-287655
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 19.03.2012 | 09:32

ΔΝΤ: Απολύσεις στο Δημόσιο, νέα μείωση συντάξεων, τέλος στα κοινωνικά επιδόματα

Επιμένει στη σκληρή… συνταγή δημοσιονομικής προσαρμογής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μέσα από την τριμηνιαία έκθεσή του συστήνει απολύσεις στο Δημόσιο, νέες περικοπές στις συντάξεις, κατάργηση όλων των κοινωνικών-προνοιακών επιδομάτων και αντικατάστασή τους από ένα το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Παράλληλα, εμφανίζεται έτοιμο να επαναφέρει το ζήτημα των πρόσθετων μειώσεων στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στα πρόσθετα μέτρα της διετίας 2013-2014 τα οποία υπολογίζονται στο 7% του ΑΕΠ ή περίπου 14 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών, τα 11,6 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ) αφορούν στην εξοικονόμηση κρατικών δαπανών (μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, «μαχαίρι» σε συντάξεις επιδόματα κ.ά.) και τα 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) στην αύξηση των φορολογικών εσόδων (περιστολή της φοροδιαφυγής και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης).

Επίσης, το ΔΝΤ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική πολιτική ηγεσία ότι αν μετά τις εκλογές δεν εφαρμοστεί πιστά το Μνημόνιο θα αυξηθεί το χρέος, θα βαθύνει η ύφεση και η Ελλάδα θα κινδυνεύσει άμεσα με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Πιο αναλυτικά στο μέτωπο των πρόσθετων μέτρων για 2013-2014 που πρέπει να εξειδικευτούν έως το Ιούνιο και στο σκέλος των δαπανών το ΔΝΤ ζητεί η μείωσή τους να γίνει (πρόκειται για το κομμάτι του πληθυσμού το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας· να σημειωθεί πως φέτος το κονδύλι του προϋπολογισμού για προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ):

Κατά 1% με 2% του ΑΕΠ ή 2,1 με 4,2 δισ. ευρώ από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων. Το σύστημα κοινωνικών παροχών χαρακτηρίζεται ως «περίπλοκο», με «άνιση κατανομή πόρων» και «κακή στόχευση». Διαπιστώνεται πως το 60% των πόρων πηγαίνει στο υψηλό 40% των εισοδημάτων, γι’ αυτό και προτείνεται η αντικατάσταση των δεκάδων επιδομάτων από ένα το οποίο θα δίνεται με βάση το εισόδημα και το οποίο θα κατευθυνθεί στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού.

Κατά 1% με 2% του ΑΕΠ ή 2,1 με 4,2 δισ. ευρώ από νέες περικοπές στις συντάξεις κυρίως τις υψηλές. Το 2012 οι επιχορηγήσεις για πληρωμή συντάξεων φθάνουν στα 31 δισ. Ευρώ.

– Κατά 1% του ΑΕΠ ή 2,1 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της κεντρικής και τοπικής διοίκησης (ΟΤΑ). Προτείνεται κλείσιμο φορέων γενικής κυβέρνησης και συρρίκνωση άλλων που θα οδηγήσει σε απολύσεις. Υπενθυμίζεται μάλιστα η δέσμευση της κυβέρνησης για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων φέτος και μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το 2015.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Έσοδα, ύψους 46 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποφέρει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων την περίοδο 2012-2020 σύμφωνα με το ΔΝΤ. Μέχρι το 2014 αναμένονται 12 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις παραμένουν φιλόδοξες αλλά όχι πρωτοφανείς, με βάση τη διεθνή εμπειρία, αναφέρει το Ταμείο. Όμως, μια απόκλιση στους στόχους των αποκρατικοποιήσεων θα επηρεάσει τη δυναμική του χρέους. Έτσι, αν τα έσοδα διαμορφωθούν στα 10 δισ. ευρώ από 46 δισ. που προβλέπεται έως το 2020, το χρέος θα παραμείνει στο 130% του ΑΕΠ αντί της προβλεπόμενης υποχώρησης στο 116,5%.

ΠΗΓΗ: «Έθνος»