διοικητική-μεταρρύθμιση-από-τον-οκτώ-322533
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 30.03.2008 | 00:00

διοικητική Μεταρρύθμιση: Από τον Οκτώβριο το σχέδιο στην ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR

Ήδη από τον περασμενο Οκτώβριο η ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR στην έντυπη έκδοση της, έχει αποκαλυψει το σχεδιο της Κυβέρνησης για τη διοικητική Μεταρρύθμιση.

Αν και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε ανακοινώσει επίσημα τις  προτάσεις του, όπως ανέφερε στην ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν ισχυρότεροι και αποτελεσματικότεροι ΟΤΑ, ενόψει μάλιστα της διαχείρισης πάνω από 80% των πόρων από το δ΄ ΚΠΣ.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο του Υπουργείου προβλέπει τη μείωση των δήμων από 1034 σε λιγότερους από 400, των Νομαρχιών σε 16 από 57 που είναι σήμερα μαζί με τις Υπερνομαρχίες και των Περιφερειών σε 6 από 13 που είναι σήμερα.

Εθελοντικές συνενώσεις για τους δήμους….

Πάντως η Κυβέρνηση, τουλάχιστον στο επίπεδο του Α’ βαθμού θα επιδιώξει τις εθελοντικές συνενώσεις, προκειμένου να αποφύγει τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η εφαρμογή του «Καποδίστρια 1».

Οι σκέψεις που αυτή τη στιγμή δείχνουν να επικρατούν θέλουν να δίδεται ένα χρονικό όριο προκειμένου να προχωρήσουν οι εθελοντικές συνενώσεις και στην περίπτωση που αυτές δεν προχωρήσουν, τότε να γίνουν υποχρεωτικές.

Ενδεικτικό των διαφορετικών απόψεων που επικρατούν στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι διαφορετικές απόψεις που εξέφρασαν στο «ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR» ο πρόεδρος της ΚΕδΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης και ο δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας. Ο μεν πρώτος τάχθηκε υπέρ της Μητροπολιτικής διακυβέρνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στη δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων δήμων στη Περιφέρεια μέσα από ένα νέο κύμα συνενώσεων, ο δε Π. Φασούλας, τονισε ότι «στόχος δεν πρέπει να είναι η συγχώνευση δήμων και Νομαρχιών χωρίς το ανάλογο θεσμικό υπόβαθρο που θα διευκολύνει την λειτουργία τους».

….Υποχρεωτικές για τις Νομαρχίες

Όσον αφορά τις Νομαρχίες, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε υποχρεωτικές συγχωνεύσεις για τη δημιουργία των 16 διευρυμένων νομαρχιών, καθώς το μεγάλο αγκάθι σχετίζεται με την κατάργηση των υπόλοιπων νομαρχιών.

Μιλώντας στην «ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR» τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Νομάρχης Μεσσηνίας κ. δ. δρακός, αποδέχτηκε την ιδέα αυτή λέγοντας μάλιστα ότι ” η ΕΝΑΕ προτείνει τη μετεξέλιξη του θεσμού με τη δημιουργία νέων ισχυρών αυτοδιοικητικών μονάδων, με πλήρεις αρμοδιότητες, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, και επαρκή μέσα, πόρους και στελεχιακό δυναμικό».

Στην αντίπερα όχθη ο Νομάρχης Πειραιά και μέλος του δ.Σ της ΕΝΑΕ Γ. Μίχας προέβαλε τη δημιουργία αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης με αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, όπου οι Νομαρχίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως διοικητικές μονάδες στο πλαίσιο της οικείας αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Όλες τις πληροφορίες και τη σχετική αρθρογραφία μπορείτε να τις βρείτε εδώ, κατεβάζοντας σε μορφή PDF το τεύχος Οκτωβρίου 2007