δημόσιοι-υπάλληλοι-μέχρι-30-6-οι-δηλώσει-299875
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 16.06.2011 | 14:23

Δημόσιοι Υπάλληλοι: Μέχρι 30.6 οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες»

Προθεσμία δύο εβδομάδων (μέχρι 30/6) από σήμερα έχουν περίπου 7000 δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης (εφοριακοί, υπάλληλοι Πολεοδομιών και επιθεωρητές) να καταθέσουν δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» που για πρώτη φορά θα ελεγχθούν από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή.

Σύμφωνα με όσα τονίζουν πηγές προσκείμενες στον κ. Ρακιντζή από αυτούς λόγω έλλειψης υπαλλήλων θα ελεγχθεί ένα μικρό δείγμα και όσοι  βαρύνονται με καταγγελίες ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση του Γενικού Επιθεωρητή οι υπάλληλοι, οι οποίοι θα υποβάλουν, για πρώτη φορά δήλωση περιουσιακής κατάστασης, εκτός από τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010, θα πρέπει να δηλώσουν και τα ακίνητα, τα κάθε είδους μεταφορικά μέσα, καταθέσεις κλπ, που κατέχουν αυτοί, οι σύζυγοι και τα ανήλικά παιδιά τους, ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης τους.

Επίσης, οι δηλώσεις των υπόχρεων υπαλλήλων, θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίγραφα του έντυπου Ε1 οικονομικού έτους 2011 και των εντύπων Ε9 των ετών 1997,2005 και όλων των συμπληρωματικών, αν υπάρχουν, μετά το 2005.

Μάλιστα, μετά τον «Καλλικράτη», εκτός από τους ήδη υπόχρεους υπαλλήλους στις μονάδες πολεοδομίας των δήμων, υπόχρεοι να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης είναι οι υπάλληλοι των καταργηθέντων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων οι οποίοι μετατάχθηκαν στους ΟΤΑ.

Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την υποβολή και επεξεργασία των δηλώσεων «πόθεν έσχες», προκειμένου να στηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου, μετά και την υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ».

Στόχο της Προγραμματικής Συμφωνίας, αποτελεί η ηλεκτρονική υποβολή, ο έλεγχος και η επεξεργασία δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης – «Πόθεν έσχες», μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Άρειος Πάγος, ωστόσο, που είναι υπεύθυνος σήμερα για τον έλεγχο των δηλώσεων περίπου 300.000 ατόμων, θα κρατήσει μόνον τον έλεγχο των δηλώσεων των δικαστικών λειτουργών, καθώς αδυνατούσε, ουσιαστικά, να ελέγξει τον τεράστιο όγκο των δηλώσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι υπόχρεοι (βουλευτές, δημοσιογράφοι, γιατροί, δικηγόροι κλπ) αντί να υποβάλουν πλέον τις δηλώσεις τους στον Άρειο Πάγο θα τις υποβάλουν πλέον στην Αρχή για το Ξέπλυμα του «Μαύρου Χρήματος».