Δημόσιο: «Χαμός» με μετατάξεις και αποσπάσεις ενόψει των εκλογών

Σε κορύφωση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο που τείνει να αποτελέσει…παράδοση σε προεκλογικούς καιρούς: Οι μαζικές μετατάξεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων με στόχο την εξασφάλιση μίας καλύτερης θέσης «τώρα που γυρίζει», καθώς μετράμε αντίστροφα για την έκδοση της εγκυκλίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάσει της οποίας οι προσλήψεις και οι υπηρεσιακές μεταβολές αναστέλλονται.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα όχι μόνο λόγω της «κινητικότητας» των τελευταίων εβδομάδων. Αλλά και επειδή από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνουν χρήση του δικαιώματος μετάθεσης ή απόσπασης για όσο χρόνο ασκούν τα καθήκοντά τους, στον τόπο εκλογής τους ο οποίος αποτελεί και τόπο συμφερόντων τους.

«Εάν σκεφτεί κανείς ότι από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαίου προέκυψαν περισσότεροι από 2.000 δημοτικοί σύμβουλοι στην Αττική και περίπου 9.000 σε όλη την Ελλάδα, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος των ζητούμενων αποσπάσεων. Και εάν προσθέσουμε τις αιτούμενες υπηρεσιακές μεταβολές που αυξήθηκαν κατακόρυφα από τις αρχές Δεκεμβρίου γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της κινητικότητας στους οργανισμούς του Δημοσίου» σημειώνει παράγοντας της δημόσιας διοίκησης.

Δεκάδες αποφάσεις
Έτσι, δεν προξενούν εντύπωση οι πολυάριθμες αποφάσεις των τελευταίων ημερών που είτε βρίσκονταν εδώ και αρκετό καιρό στο στάδιο της λήψης των απαιτούμενων υπογραφών είτε επισπεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες και προβλέπουν μεταξύ άλλων την μετακίνηση υπαλλήλων από την υφιστάμενη θέση τους :

– σε δημόσια ΙΕΚ
– σε ΚΕΠ
– στον ΟΑΕΔ
– σε επιπτευόμενες από το Δημόσιο εταιρείες
– στο σώμα επιθεωρητών υγείας
– σε νοσοκομεία
– σε πολιτικά γραφεία υπουργών
– σε προσωποπαγείς θέσεις
– σε υπουργικά γραφεία

Η εγκύκλιος
Η εγκύκλιος που βάζει φρένο στις υπηρεσιακές μεταβολές αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο προσεχές διάστημα και προβλέπει την απαγόρευση των προσλήψεων και μεταβολών υπηρεσιακής κατάστασης «προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικά φαινόμενα, που υποβαθμίζουν τη Δημόσια Διοίκηση».

Η ίδια εγκύκλιος προβλέπει ακόμη ότι κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος, απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν στο διορισμό ή στην πρόσληψη, καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή που αναφέρεται στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων.

Ωστόσο, οι πράξεις που έχουν εκδοθεί πριν από την προκήρυξη των εκλογών, δηλαδή έχουν υπογραφεί από το αρμόδιο όργανο ή έχουν δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ., δεν απαγορεύεται να εκτελεσθούν, π.χ.: δεν απαγορεύεται η ορκωμοσία και η ανάληψη υπηρεσίας, στην περίπτωση που έχει δημοσιευθεί η ατομική πράξη διορισμού σε Φ.Ε.Κ. πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Ας σημειωθεί ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, η σχετική εγκύκλιος είχε εκδοθεί στις 24 Μαίου.

Πηγή: www.capital.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Αφήστε μια απάντηση