δημόσιο-το-2010-νέες-προσλήψεις-314503
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 27.10.2009 | 16:05

Δημόσιο: το 2010 νέες προσλήψεις

Από το 2010 θα αρχίσουν να ξαναγίνονται προσλήψεις στο δημόσιο και αυτές θα είναι μόνο μέσω του ΑΣΕΠ. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» όλες οι προσλήψεις που προκηρύχθηκαν μετά τις 4 Οκτωβρίου, μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σε συνάντησή σου με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως καταργείται η  προφορική συνέντευξη, η βαθμολόγηση της οποίας συνέβαλε στη γενική αξιολόγηση του υποψήφιου. Παράλληλα, δήλωσε ότι αναβαθμίζεται η βαθμολογία για τίτλους σπουδών, μεταπτυχιακών κ.ά, οι οποίοι πλέον θα αποτελούν ένα “έξτρα πριμ”. Ο κ. Ραγκούσης έκανε σαφές πως καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης στις προσλήψεις, ενώ καταργούνται οι συμβάσεις έργου, οι οποίες σταδιακά αντικαθίστανται από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Οι θέσεις θα προκηρύσσονται στο εξής με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υπολογίζεται να εφαρμοστεί τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση στα πρότυπα της ρύθμισης για τα κρατικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το ν/σ στο «ψυγείο» μπαίνουν στο μεταξύ όλες οι προσλήψεις για θέσεις του Δημοσίου, οι οποίες προκηρύχθηκαν ή ανακοινώθηκαν μετά την 4η Οκτωβρίου, μέχρι να ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές. «Μπλόκο» μπαίνει σε περίπου 6.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά και σε δεκάδες συμβάσεις έργου που ετοιμάζονταν να υπογραφούν.

Με επιστολή του υπουργού Εσωτερικών προς το ΑΣΕΠ και εγκύκλιο προς τους δήμους παγώνουν όλες οι διαδικασίες έκδοσης προκηρύξεων, ενώ δόθηκε και εντολή προς το Εθνικό Τυπογραφείο να μην προχωρήσει στη δημοσίευση όσων είχαν ήδη φτάσει σε αυτό.

«Δική μας δέσμευση είναι να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επαναπροκηρυχθούν όλες οι θέσεις στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Όπως διευκρίνισε, θα προωθηθούν τώρα κάποιες αναγκαίες τροποποιήσεις και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί όλο το καθεστώς των προσλήψεων.

                             Ποιές προσλήψεις μπαίνουν στον «πάγο»

Όπως δήλωσε ο κ. Ραγκούσης, η απόφαση επηρεάζει άμεσα κυρίως 4-5 διαδικασίες πρόσληψης που είχαν δρομολογηθεί με το υφιστάμενο καθεστώς, μεταξύ των οποίων αυτή του υπουργείου Υγείας για 1.727 θέσεις νοσηλευτών μόνιμου προσωπικού, αλλά και του ίδιου του ΑΣΕΠ για 19 θέσεις.

Το «πάγωμα» των προσλήψεων από τις 4 Οκτωβρίου και μέχρι τέλος του Νοεμβρίου, αφορά:

* 1.727 νοσηλευτές για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
* 570 προσωπικό διαφόρων υπουργείων, και κυρίως του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
* 1.860 προσωπικό του ΙΚΑ (γιατροί, οδοντίατροι).
* 19 άτομα προσωπικό του ΑΣΕΠ.

Τέλος, θα επαναπροκηρυχθούν προσλήψεις που αφορούν συνολικά 8.500 υπαλλήλους σε ΟΤΑ όλης της χώρας. Το προσωπικό αυτό αφορά μερικώς απασχολούμενους υπαλλήλους, των οποίων η επιλογή γίνεται κυρίως με κοινωνικά κριτήρια (μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι κτλ.). Η μοριοδότηση αυτών των κριτηρίων θα επαναπροσδιοριστεί. 

Στο μεταξύ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επιλεγούν οι γενικοί γραμματείς υπουργείων, ενώ ολοκληρώνεται άμεσα η τοποθέτηση των δεκατριών γενικών γραμματέων Περιφέρειας της χώρας. 

         Θ. Τζάκρη: δεν μιλάμε για κατάργηση αλλά προσωρινό “πάγωμα”

«Είναι εκφρασμένη η βούληση της κυβέρνησης να περάσουν όλες οι προσλήψεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω ΑΣΕΠ». Αυτό τόνισε την Τρίτη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις αντιδράσεις ενταγμένων στα προγράμματα «stage», η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη.

Η κ. Τζάκρη υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για «κατάργηση» των προσλήψεων, αλλά για «προσωρινό πάγωμα» στις προσλήψεις, μέχρι να προχωρήσουν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και πρόσθεσε: «υπάρχουν βέβαια κάποιες αντιδράσεις από τους χιλιάδες που συμμετείχαν στα “stage”, υπάρχει όμως καταγεγραμμένη και η αντίδραση της ελληνικής νεολαίας, που δεν είχε την ευκαιρία γιατί δεν ακολουθήθηκαν αξιοκρατικές διαδικασίες μέχρι σήμερα να μπουν και αυτοί σε ένα πρόγραμμα “stage” με τους τρόπους που επελέγησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Νομίζω, ότι πρέπει να σταθμίσουμε και την υπόλοιπη κοινωνία, που είναι και η πλειοψηφία, και να δώσουμε την ευκαιρία στη νεολαία μας για αξιοκρατία».

         Μ.Μπόλαρης: απαραίτητα στον ιδιωτικό τομέα τα σταζ

«Χρειαζόμαστε διαφάνεια, αξιολόγηση, ποιότητα, αξιοποίηση του καθενός, ανάλογα με τα χαρίσματά του, στις θέσεις του Δημοσίου», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Μάρκος Μπόλαρης, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι μέσω των “stage” καθιέρωσε «σχέσεις υποταγής» της νεολαίας με «τους βουλευτές και τα πολιτικά γραφεία». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι χρειάζονται τα “stage” στον ιδιωτικό τομέα «για να στηρίξουν την αγορά και την οικονομία».

               Γ. Μαγκριώτης: τέλος στο καθεστώς φαυλοκρατίας

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βάλει τέλος σε ένα καθεστώς φαυλοκρατίας, πολλών δεκαετιών, που όλοι οι πολίτες καταδικάζουν, γι’ αυτό έχει και την αποδοχή και την υποστήριξη του συνόλου της κοινωνίας», τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει «με υψηλό αίσθημα ευαισθησίας», τα όποια προβλήματα υπάρχουν. «Είμαι βέβαιος πως θα βρεθεί λύση και μάλιστα λύση βιώσιμη και μακροχρόνια, όχι ευκαιριακή όπως αυτή του 2004», πρόσθεσε. 

          Γ. Πεταλωτής: “παράθυρο” για μετατροπή των συμβάσεων έργου σε ορισμένου χρόνου

Στο μεταξύ, καταγραφή όλων των συμβάσεων έργου στο δημόσιο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Είναι αναμφισβήτητο ότι οι συμβάσεις έργου, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται, σε πολλές, όμως, υποκρύπτουν ένα άλλο είδος εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι συμβάσεις έργου χρειάζονται όταν μια συγκεκριμένη υπηρεσία χρειάζεται μια ειδική σχέση παροχής υπηρεσιών, ως έργο και με συγκεκριμένους στόχους.

«Όσες είναι απαραίτητες θα παραμείνουν, όχι, όμως, όσες δεν είναι απαραίτητες και γίνονται με άλλους σκοπούς», εξήγησε.
Ερωτηθείς αν αυτές θα παραμείνουν ως συμβάσεις έργου ή αν θα μετατραπούν σε ορισμένου χρόνου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί τι ακριβώς γίνεται και πρόσθεσε ότι αν φανεί ότι πίσω από μια σύμβαση έργου υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά πάσα πιθανότητα, θα μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το νόμο Παυλόπουλου, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ “μετέτρεψε τις συμβάσεις χωρίς ΑΣΕΠ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου”, ο Γ. Πεταλωτής εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν ήταν νόμιμες οι διαδικασίες και τόνισε ότι «εμείς θα τηρήσουμε τη νομιμότητα και η γενική μας αρχή είναι να υπάρχει ΑΣΕΠ». 

            Γ. Κουμουτσάκος: προωθούν νέα στρατιά “πράσινων” συμβασιούχων

«Για προώθηση στο δημόσιο νέας στρατιάς ‘πράσινων’ συμβασιούχων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την κατάργηση των ‘stages’», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Εξήγησε δε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα μπορεί να διορίσει κομματικούς επιλέκτους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίοι όταν «θα έχουν αποκτήσει ‘νομιμοποίηση’ για να απαιτήσουν μονιμοποίηση, θα έρθει το ΑΣΕΠ να τους τακτοποιήσει ‘και με το νόμο».

                                    ΛΑΟΣ: προσβολή για όσους συμμετείχαν

O εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε σχετικά: “πυλώνας του πολιτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας είναι η συνέχεια του κράτους. Η κατάργηση των διαγωνισμών προσβάλει και εκείνους που την αποφάσισαν, αλλά ιδιαιτέρως εκείνους που μετείχαν στη διαδικασία επιλογής. Πιστεύαμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ του 2009 θα ήταν διαφορετικό από το ΠΑ.ΣΟ.Κ του 1981».