Δημόσιο: Πώς θα μειωθούν κατά 149.527 οι υπάλληλοι μέχρι το 2015 - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
17
Οκτώβριος
Back

Δημόσιο: Πώς θα μειωθούν κατά 149.527 οι υπάλληλοι μέχρι το 2015

Στα χέρια της κυβέρνησης είναι μελέτη ιδιωτικής εταιρείας που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται να υπάρξουν 149.527 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015, οι οποίοι θα αποχωρήσουν μέσω συνταξιοδότησης και μη ανανέωση συμβάσεων, αλλά όχι απολύσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Έθνος». Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης βρίσκουν σύμφωνα τα στελέχη του ΔΝΤ και αναμένεται να είναι ένα διπλωματικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης για να αποφύγει τις άμεσες απολύσεις. Αναμένεται, δε, να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση των τριών αρχηγών ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Εκτός-εντός = μείον 149.527 υπάλληλοι το 2015

Σύμφωνα με την έκθεση, το βασικό σενάριο, το «συντηρητικό» -όπως χαρακτηρίζεται-, προβλέπει την αποχώρηση 177.146 εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015 με συνταξιοδότηση και μη ανανέωση συμβάσεων. Μπορούν να γίνουν και 27.619 προσλήψεις την επόμενη 5ετία. Από τη διαφορά αυτή, προκύπτει ότι το 2015 το δημόσιο θα διαθέτει 149.527 άτομα λιγότερα προσωπικό.

Οι συμβασιούχοι…
«Κλειδί» στη μείωση του δημόσιου τομέα είναι και η μείωση των συμβασιούχων, οι οποίοι μόνο το 2011 μειώθηκαν κατά 49.042 άτομα. Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν υπάρχουν εργαλεία για την παρακολούθηση των συμβασιούχων και στις αρχές του 2011 στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ξεπέρασαν τις 100.000, παρά τη μείωση που είχε γίνει. Μοιραία, από τη στιγμή που δε μπορεί το κράτος να παρακολουθήσει τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, το μισθολογικό κόστος εκτινάσσεται, παρόλο που δε γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Σταϊκούρας: Αυστηρός κανόνας το 1-10

Στο μεταξύ, Την,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του Συνέδριο του «Εκόνομιστ», υπογράμμισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η παγιοποίηση της αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων, με την αντικατάσταση του κανόνα 1 προς 5 από τον αυστηρότερο 1 προς 10, μείωση του αριθμού φορέων γενικής κυβέρνησης και άλλων φορέων του Δημοσίου, εξυγίανση των ΔΕΚΟ και η καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών. Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η άμεση αποληρωμή των χρεών του Δημοσίου.

Με πληροφορίες από «Έθνος»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!