Δημόσιο: «Παράθυρο» για απολύσεις από Πάγκαλο

Προτεραιότητα στις συνταξιοδοτήσεις με εθελούσια έξοδο στους 7.000 υπαλλήλους των οργανισμών-φορέων που καταργούνται, και η συντριπτική πλειονότητα των οποίων απασχολείται στους 11 μεγάλους φορείς, θα δώσει η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε χθες στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Πάγκαλος.

Μάλιστα, έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του ΙΓΜΕ, όπου κατά μέσο όρο οι ηλικίες των εργαζομένων είναι 62 έτη και θα μπορούσαν να προβλεφθούν κάποια μέτρα ώστε να συνταξιοδοτηθούν σύντομα.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως θα εφαρμοστεί και η εργασιακή εφεδρεία και στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε και απολύσεις εργαζομένων.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πάγκαλος στην περίπτωση της ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως η ανάγκη περιορισμού των 3.500 υπαλλήλων θα σημάνει αναγκαστικά απολύσεις.

Το μέλλον των εργαζομένων τους 11 μεγάλους φορείς

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, ορίζεται πως για τους μεγάλους φορείς όπως η ΕΡΤ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο ΟΔΔΥ, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, ο ΟΣΚ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η Θέμις Κατασκευαστική, ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΙΓΜΕ και το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, θα εκδοθεί κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος υπουργού με την οποία μπορεί είτε «να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών ή με απορρόφηση και σύσταση νέων εταιρειών» είτε «να αποσπώνται από αυτούς περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή/και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα ή ο επιδιωκόμενος σκοπός σε άλλο νομικό πρόσωπο».

Μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις των φορέων, θα πρέπει μέσα σε διάστημα 9 μηνών να προσδιοριστεί το πλεονάζον προσωπικό και να καταρτιστεί το νέο οργανόγραμμα. Αρμόδια για τις διαδικασίες θα είναι η Γενική Διεύθυνση ή Διεύθυνση ή άλλη υπηρεσία προσωπικού του νέου φορέα.

«Μέχρι τον προσδιορισμό του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού και τη μεταφορά του μη πλεονάζοντος προσωπικού, η μισθοδοσία καταβάλλεται κανονικά από τον υπό εκκαθάριση ή υπό συγχώνευση ή διάσπαση τελούντα φορέα», αναφέρεται στην τροπολογία. Η τύχη του πλεονάζοντος προσωπικού θα καθοριστεί μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία, που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία προχωρά άμεσα η συγχώνευση 4 φορέων, που ήταν στη λίστα των 11 μεγάλων και συγκεκριμένα του ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΘΙΑΓΕ, του ΟΠΕΓΕΠ και του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος.

Το μέλλον των εργαζομένων στους υπόλοιπους 29 φορείς

Για τους εργαζομένους στους υπόλοιπους 29 φορείς, προβλέπεται στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η αυτοδίκαιη μετάταξη ή μεταφορά τους στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων όπου υπάγονται ή στους νέους φορείς και οργανισμούς που συστήνονται, με εξαίρεση το προσωπικό ορισμένου χρόνου και με σύμβαση.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!