δημοσιο-ολοι-πλην-μονιμων-υπο-απολυση-296653
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 06.09.2011 | 21:20

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΟΛΟΙ (ΠΛΗΝ ΜΟΝΙΜΩΝ) ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΤΕΡΜΑ Η «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ»

«Καταιγίδα» μέτρων με αιχμές τη διευρύνση της εργασιακής εφεδρείας σε όλους του δημοσίους υπαλλήλους εκτός των μόνιμων καθώς εκεί υπάρχει η συνταγματική επιταγή, εφαρμογή ενός πραγματικά γενικού (ενιαίου) μισθολογίου χωρίς «προσωπικές διαφορές»*, επίσπευση των συγχωνέυσεων – καταργήσεων οργανισμών  και των ιδιωτικοποιήσεων, ανακοίνωσε σε δραματικούς τόνους το βράδυ της Τρίτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος.

Υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών μας και το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν το συντομότερο μέσα από ένα πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτηριστικό της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση είναι η τουλάχιστον έξι φορές διατυπωμένη λέξη «άμεσα» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και η ώρα που επέλεξε να κάνει τις ανακοινώσεις: στη μέση των δελτίων των 8 προκειμένου να ακουστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους από τον «πληγωμένο ελληνικό λαό».

Συγχωνεύσεις-καταργήσεις Οργανισμών

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, άμεσα, και όχι στο χρονικό περιθώριο των 9 μηνών, ξεκινά το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την προώθηση τις προσεχείς εβδομάδες υπουργικών αποφάσεων για τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις, που έχουν ήδη εξαγγελθεί (π.χ. ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ κ.λπ.). «Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που περιλαμβάνεται στο νόμο που ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου, είχαμε περιθώριο να το εξειδικεύσουμε και να το εφαρμόσουμε μέσα σε 9 μήνες. Αποφασίσαμε αυτό να γίνει τώρα αμέσως, τις προσεχείς εβδομάδες, ταυτόχρονα για όλους τους φορείς από όλα τα υπουργεία. Προωθούνται όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται από τον αρμόδιο Υπουργό και από τον Υπουργό των Οικονομικών και άρα προχωράμε σε καταργήσεις φορέων, συνενώσεις φορέων, συρρικνώσεις φορέων. Ήδη ο κ. Μόσιαλος έδωσε ένα πολύ καλό παράδειγμα με την επέμβαση στην ΕΡΤ. Ήδη έχουμε ένα πρώτο σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης στον τομέα των φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και προχωράμε με όλους τους άλλους φορείς: την ΚΕΔ, τον ΟΔΔΥ, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το ΙΓΜΕ, τον ΕΟΜΜΕΧ, τον ΟΣΚ, την ΔΕΠΑΝΟΜ και τη Θέμιδα Κατασκευαστική που συνενώνονται, στην ΕΡΤ που αναφέρθηκα. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι φορείς που δεν μνημονεύονται ρητά, αλλά υπάρχει εξουσιοδότηση προς τους αρμόδιους υπουργούν να εκδώσουν κοινή υπουργική απόφαση. Αυτό, λοιπόν, προχωράει άμεσα με δημοσιονομικό και λειτουργικό όφελος που θέλουμε να καταγραφεί μέσα στο 2011», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Εργασιακή εφεδρεία

H εργασιακή εφεδρεία θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλο το δημόσιο τομέα και δεν θα αφορά μόνο τους μόνιμους. Θεσμικός εγγυητής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα είναι το ΑΣΕΠ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προσλάβει ιδιωτικές εταιρείες αξιολόγησης του προσωπικού και να καταρτίσει τον Πίνακα Εργασιακής Εφεδρείας. Το πλεονάζον προσωπικό θα μπορεί να επανεκπαιδευθεί ή να μεταταχθεί, ενώ θα δίδονται διευκολύνσεις για όλους όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, όπως είπε. «Στον ιδιωτικό τομέα, εάν μια επιχείρηση έχει πλεονάζον προσωπικό, σεβόμενη την εργατική νομοθεσία, οδηγεί το προσωπικό αυτό σε απόλυση και επεμβαίνει ο ΟΑΕΔ. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουμε τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, το οποίο είναι αρμόδιο να προσλάβει εξειδικευμένες εταιρείες αξιολόγησης του προσωπικού, ώστε όχι μόνες τους οι διοικήσεις, αλλά με θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας και τελικά υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, να έχουμε τον κατάλογο του πλεονάζοντος προσωπικού. Το πλεονάζον προσωπικά θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία», τόνισε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, “τα θέματα των προσλήψεων 1 προς 10, της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων, της αξιοποίησης του θεσμού της εθελοντικής μερικής απασχόλησης ή της εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών, ενεργοποιούνται, γνωστοποιούνται στους εργαζόμενους και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να έχουμε το καλύτερο λειτουργικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα”.

Παράλληλα στο στενό δημόσιο τομέα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μετατάξεις.

Κρατικός υπάλληλος

Θεσμοθετείται άμεσα ο κρατικός υπάλληλος (όχι πλέον υπάλληλος ενός συγκεκριμένου υπουργείου), ο οποίος θα μπορεί να μετατάσσεται σε άλλη θέση του Δημοσίου, η οποία είναι κενή. Τις σχετικές καταστάσεις, δηλ. τα κενά και το πλεονάζον προσωπικό του στενού δημόσιου τομέα, θα τις κάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα είναι και υπεύθυνο για τη μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού. «Στο στενό Δημόσιο, εκεί που έχουμε να κάνουμε με δημοσίους υπαλλήλους, τώρα προχωράμε με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον κρατικό υπάλληλο, στον υπάλληλο του κράτους και όχι συγκεκριμένου υπουργείου ή συγκεκριμένου νομικού προσώπου του στενού δημόσιου τομέα. Και εκεί, επειδή οι οργανικές θέσεις είναι ενιαίες, μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού, ώστε αν κάπου υπάρχουν ελλείψεις ή κάπου υπάρχουν πλεονάσματα, αυτό να εξισορροπηθεί με όσο γίνεται ταχύτερο τρόπο, προς όφελος του Δημοσίου, δηλαδή προς όφελος του πολίτη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Γενικό (Ενιαίο) μισθολόγιο

Τέλος για την εξαγγελθείσα «προσωπική διαφορά», καθώς στη θέση της θα μπει μπόνους θέσης και πριμ παραγωγικότητας, που θα συμφωνούνται ξεχωριστά για κάθε δημόσιο υπάλληλο και θα λαμβάνεται ανάλογα τα αποτελέσματα της εργασίας του. «Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα είναι πραγματικά ενιαίο, δίκαιο, διαφανές και θα βασίζεται στην ισότητα και την αξιοκρατία. Άρα, όταν κάποιος έχει κάποια προσόντα που ανήκουν σε μία κατηγορία, δεν μπορεί να αμείβεται πιο πολύ από ένα συνάδελφό του, των ίδιων προσόντων, της ίδιας κατηγορίας, του ίδιου αντικειμένου που έτυχε να βρίσκεται σε άλλη υπηρεσία», είπε ο Β. Βενιζέλος, τονίζοντας  ότι «με το νέο μισθολόγιο παύει ο φαύλος κύκλος των προνομίων». Προσθεσε δε με έμφαση: «Η προσωπική διαφορά για την οποία έχει γίνει τόσος πολύς λόγος δεν μπορεί να διατηρηθεί. Μπορεί να διατηρηθεί μόνον με την έννοια του πριμ παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει διαφορετική μισθολογική μεταχείριση τυχαία, επειδή βρέθηκε σε κάποιο υπουργείο και όχι σε άλλο υπουργείο. Αυτός, όμως, που έχει μία θέση ευθύνης, έστω και μικρότερη, όχι αναγκαστικά διευθυντική, αλλά θέση ευθύνης με συγκεκριμένο έργο, με προδιαγραφές απασχόλησης και με σύμβαση αποτελεσματικότητας, αυτός μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει ένα πολύ σοβαρό πριμ παραγωγικότητας, ένα μπόνους».

Εξηγησε δε ότι “όποιος έχει μία θέση ευθύνης και φέρνει αποτέλεσμα, υπογράφει μία σύμβαση παραγωγικότητας και ξεπερνάει τα αποτελέσματα, είτε αυτό είναι η είσπραξη δημοσίων εσόδων, είτε είναι ποιότητα εκπαιδευτικής υπηρεσίας γιατί το σχολείο αξιολογείται με πάρα πολύ καλό βαθμό, είτε είναι κατάρτιση μεγάλου αριθμού περιβαλλοντικών μελετών για να προχωρήσουν οι επενδύσεις, βεβαίως και θα έχει ένα μπόνους, θα έχει ένα πριμ παραγωγικότητας και αυτό θα αντιστοιχεί στο αποτέλεσμα και θα του δίνει πραγματικό κίνητρο.”

Δημοσιονομική διοίκηση

Όποιος φορέας ή οργανισμός δε δηλώνει τις δαπάνες του στο Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δε θα επιχορηγείται από τον κρατικό κορβανά. Αυτό θα έχεις ως αποτέλεσμα, όπως εξάλλου σημείωσε και ο υπουργός Οικονομικών, να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς.

Άλλα μέτρα

Στα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός είναι η άμεση εφαρμογή του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την εξασφάλιση 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 και συνολικά 28 δισ. έως το τέλος του 2014. Το πρώτο «κύμα» ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει τις άδειες του ΟΠΑΠ, τη σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», την εκχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, τη μεταβίβασης των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και άλλες εταιρείες και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου.

Επίσης, προχωρούν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, θα δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας Φόρων και Εισφορών, θα ανοίξουν άμεσα όλα τα κλειστά επαγγέλματα και θα υπάρξει νέο εθνικό φορολογικό σύστημα.

*ΕΔΩ