μανιτάκης-βρείτε-ιδίους-πόρους-για-τ-270252
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 08.01.2013 | 23:21

Μανιτάκης: «Βρείτε ιδίους πόρους για την επιβίωσή σας»

Mήνυμα προς τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους των υπό συχώνευση – κατάργηση Οργανισμών του Δημοσίου ότι “η συρρίκνωση των δομών τους και η αναδιοργάνωση της λειτουργίας τους δεν εξασφαλίζει από μόνη της ούτε την επιβίωσή τους ούτε την μακροημέρευσή τους”, έστειλε μιλώντας κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου: «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα – Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

“Σε μια ανταγωνιστική και ανοικτή παγκόσμια οικονομία, η λειτουργία των παραπάνω οργανισμών συνδέεται με την ορθή οικονομική διαχείρισή τους και δεν μπορεί πάντα να στηρίζεται αποκλειστικά στις επιχορηγήσεις του κράτους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Θα πρέπει, επομένως, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, οι φορείς να φροντίζουν να βρίσκουν και ίδιους πόρους. Ταυτόχρονα, η βιωσιμότητά τους και η απόδοσή τους θα πρέπει να αξιολογείται συνεχώς. Και η υποχρεωτική αξιολόγησή τους θα αφορά τόσο τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες όσο και την απόδοση του προσωπικού τους», πρόσθεσε ο υπουργός.

Eπιπλέον ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι το κράτος θα κρατήσει “όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτέλέσουν οι ιδιωτικοί φορείς”, ενώ χαρακτήρισε τη λίστα με τους υπό κατάργηση – συγχώνευση οργανισμούς «ένα μικρό δείγμα και πάντως όχι το πιο αντιπροσωπευτικό μιας εκτεταμένης «λίστας» οργανισμών που συγχωνεύονται ή ενοποιούνται. Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη με την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα βασίζεται στην αξιολόγηση και άλλων 1500 περίπου φορέων ή οργανισμών του δημοσίου», πρόσθεσε.

Μετακίνηση 3.695 υπαλλήλων χωρίς να θιγεί η εργασιακή ασφάλεια τους

Ο κ. Μανιτάκης ανέφερε επίσης ότι η κατάργηση οκτώ νομικών προσώπων και η συγχώνευση 197 θα προκαλέσει τη μετακίνηση 8209 υπαλλήλων των οποίων δεν θα θιγεί η εργασιακή ασφάλεια, «νούμερο στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποσπασμένοι οι οποίοι επιστρέφουν στο φορέα προέλευσης».

Συγκεκριμένα, το σύνολο του προσωπικού που μετακινείται στο πλαίσιο των καταργήσεων οργανισμών με την ίδια σχέση εργασίας στα συνιστώμενα με το νομοσχέδιο, επί συνόλου 4.514, είναι 3.695 άτομα: 5 (ΙΟΚ), 28+364 (ΤΔΠΕΑΕ), 218 (ΟΤΕΚ), 4 (ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ),  103 (ΕΣΥΔ, ΕΛΟΤ, ΕΙΜ), 132 (ΚΕΤΕΑΘ), 78 (ΕΚΚΕ), 362 (ΦΔΠΠ), 2320 (ΜΚΦ), 17 (ΚΑΦ), 13 (ΕΠΑ), 51 (HELEXPO). Οι μόνοι που δεν μετακινούνται είναι οι 26 εργαζόμενοι της ΔΕΘ, οι 210 εργαζόμενοι του Ε.Ι.Ε. και οι 487 εργαζόμενοι του ΕΚΕΤΑ, ενώ αλλάζουν σχέση εργασίας οι 69 μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΚΚΕ.

Παράλληλα υποχρεωτική μετακίνηση έχουμε σε 3 περιπτώσεις, ΙΟΚ, Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Έργων, Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. Μόνο για τη δεύτερη περίπτωση θα εφαρμοστεί η διάταξη σύμφωνα με την οποία θα μετακινηθούν σε νπιδ ανάλογα με τις ανάγκες τους (28 άτομα). Στις άλλες δύο περιπτώσεις ορίζεται ρητώς σε ποιο νομικό πρόσωπο θα μετακινηθούν (9 άτομα). Σύνολο: 37 άτομα.

Κόντρα Μανιτάκη – ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλής σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού και των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, μάλίστα, κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου, που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόησαν τον Α. Μανιτάκη ότι με το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ειδικότερα για το άρθρο που προβλέπει την σύσταση γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου η βουλευτής  Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατηγορώντας τον ότι διολισθαίνει από το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο καθεστώς ενός ανδρός.

«Συνταγματολογούν, πολιτικολογούν και αερολογούν αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, όσοι δεν έχουν τίποτα να πουν συγκεκριμένα», απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σχετικά

Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών στη Βουλή