δημόσιο-μετά-τις-οριζόντιες-έρχοντ-300021
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 13.06.2011 | 06:11

Δημόσιο: Μετά τις «οριζόντιες», έρχονται και οι «κάθετες» αλλαγές

Για συγκεκριμένα «χειροπιαστά» αποτελέσματα που έχει επιφέρει με τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο «χρεοκοπημένο κράτος που παραλάβαμε», όπως χαρακτηριστικά είπε, έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, με συνέντευξή του στο περιοδικό «Crash», ανακοινώνοντας παράλληλα και «κάθετες» αλλαγές στο κράτος.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, «με τη “Δι@υγεια” τελειώσαμε με την αδιαφάνεια. Με τους νόμους της αξιοκρατίας στις προσλήψεις και στις προαγωγές η κομματική ευνοιοκρατία στη δημόσια διοίκηση τελείωσε. Με τον “Καλλικράτη” επαναθεμελιώσαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης και χρηστής οικονομικής διαχείρισης. Και με το νέο πειθαρχικό δίκαιο, θα τελειώσουμε με την ατιμωρησία που άφηνε ανυπεράσπιστους τους πολίτες και αδικούσε τους ευσυνείδητους υπαλλήλους. Με το “ηλεκτρονικό Δημόσιο” θα μπορείς να κάνεις τα πάντα μέσω του υπολογιστή σου και δε θα χρειάζεται να στέκεσαι για ώρες στις ουρές».

Σημαντικά βήματα για προσέλκυση επενδυτών

Όσον αφορά στο πώς το το κράτος μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στα αιτήματα νέων επενδυτών, ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει:

«Το πιο σημαντικό για τους επενδυτές είναι το καθαρό και διαυγές περιβάλλον για αυτούς και τους ανταγωνιστές τους. Και νομίζω ότι -αν πριν από 20 μήνες τους λέγαμε ότι μέσω της “Δι@υγειας” θα ήταν τα πάντα προσβάσιμα στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου, ότι ο χρόνος ίδρυσης μιας επιχείρησης δε θα ήταν πια κάποιοι μήνες ή ότι μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα κάναμε ένα μεγάλο βήμα στην πάταξη της γραφειοκρατίας αλλά και της διαφθοράς- δε θα γινόμασταν πιστευτοί».

Έπεται και… νέος εκλογικός νόμος

»Έχουν γίνει ήδη σημαντικά λοιπόν βήματα και έπονται και άλλα τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Όπως οι νόμοι για τη “Δι@υγεια”, την αξιοκρατία στις προσλήψεις και προαγωγές, ο “Καλλικράτης” στην Αυτοδιοίκηση, το 40ωρο στο Δημόσιο, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, το νέο μισθολόγιο, το πειθαρχικό δίκαιο, ο νέος νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων, το “πόθεν έσχες” των πολιτικών και ο νέος εκλογικός νόμος».

Η βελτίωση θα είναι σταδιακή αλλά σημαντική

»Ακόμα, πολιτικές που εξορθολογίζουν και μειώνουν το κράτος. Όπως είναι οι καταργήσεις των stage, η παύση μονιμοποιήσεων και η δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, το “πάγωμα” των προσλήψεων πέρυσι και η επί της ουσίας μεγαλύτερη από το 1 προς 5 τήρηση στον ρυθμό προσλήψεων στο Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό, μειώσαμε όσους μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. Στο τέλος της θητείας μας θα εργάζονται στο Δημόσιο 200.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ το μισθολογικό κόστος θα πέσει από τα 22 δισ. που ήταν το 2009, στα 16 δισ. Η βελτίωση θα είναι σταδιακή αλλά ουσιαστική».

Σύστημα ηλεκτρονικής αξιολόγησης διοικητικών υπηρεσιών

Σε ό,τι αφορά τους «κηπουρούς» της κυβέρνησης, τους ανεπαρκείς δηλαδή υπουργούς, και την εξαίρεσή του από αυτούς, ο Γιάννης Ραγκούσης σημειώνει πως «ο Πρωθυπουργός αξιολογεί τους πάντες» και σημειώνει πως με το νέο πειθαρχικό δίκαιο και το νέο μισθολόγιο ολοκληρώνεται και το δεύτερο κύμα των οριζόντιων μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και τις αλλαγές στο κράτος, και ανακοινώνει πως «θα προχωρήσουμε τώρα σε κάθετες παρεμβάσεις, σε κάθε τομέα, σε κάθε υπουργείο».

«Στόχος μας να τώρα που εξοπλίσαμε με το σύνολο των απαραίτητων εργαλείων κάθε υπουργείο για να αντιμετωπίσει τα επιμέρους προβλήματα, να οργανωθεί η παρέμβαση από κάθε υπουργό στο χώρο ευθύνης του ώστε να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα κακοδιοίκησης, να λύνονται τα προβλήματα και να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης.

»Για το σκοπό αυτό, ξεκινάμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα δημόσιας αξιολόγησης των διοικητικών υπηρεσιών ώστε οι ίδιοι χρήστες τους, οι πολίτες, να έχουν τον πρώτο λόγο στον εντοπισμό των προβλημάτων και στην κατεύθυνση των λύσεων».

 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, κάντε κλικ εδώ.