Δημόσιο-Ιταλία: Στα χνάρια της Ελλάδας με 4.028 απολύσεις

«Οι υπεράριθμοι υπάλληλοι στην κεντρική κρατική διοίκηση είναι 4.028», υπόστηριξε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας Φιλίπο Πατρόνι Γκρίφι, μέσω του twitter, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντησή του με τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας για τις περικοπές προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Υπάλληλοι από τους δημόσιους οργανισμούς όπου θα γίνουν περικοπές διαμαρτύρονταν έξω από το ιταλικό υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για 3.200 υπαλλήλους υπουργείων, 666 του ευρύτερου δημοσίου τομέα και 126 που απασχολούνται σε ερευνητικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον Πατρόνι Γκρίφι, με την περικοπή του προσωπικού, το ιταλικό δημόσιο πρόκειται να εξοικονομήσει συνολικά 392 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 342 εκατομμύρια από τους απλούς υπαλλήλους και άλλα 50 εκατομμύρια από τα διευθυντικά στελέχη. Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι εξαγγελίες του υπουργού σηματοδοτούν την άρση της μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά τους τρόπους μείωσης του συνολικού αριθμού τους, ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να αποφύγει «τραυματικές μεθόδους» και να ακολουθήσει την οδό των συνταξιοδοτήσεων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μεταθέσεων και της μερικής απασχόλησης. Η ύστατη λύση θα είναι η διετής χορήγηση μειωμένων αποδοχών, ενώ ο εργαζόμενος θα προσπαθεί να βρει νέα απασχόληση.

Τα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών προβλέπουν, σε σύνολο 3,3 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων, την σταδιακή απομάκρυνση 24.000 εργαζομένων που απασχολούνται στην δημόσια παιδεία, στις ένοπλές δυνάμεις, στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε υπουργεία κλειδί, όπως των Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Ιταλοί σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι τον περασμένο Μάρτιο, η υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο, είχε αναφερθεί με έμφαση στην ανάγκη να μπορούν να απολύονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ, τώρα, ο επικεφαλής του υπουργείου δημόσιας διοίκησης προτιμά να κάνει λόγο για «υπεράριθμους υπαλλήλους».

«Δεν θα προχωρήσουμε σε μαζικές απολύσεις», πρόσθεσε ο Πατρόνι Γκρίφι, ο οποίος και δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση των μειώσεων μετά από διάλογο με τα συνδικάτα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΔΙΕΘΝΗ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!