ΔΗΜΟΣΙΟ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΓΙΑ 30 ΧΙΛ. ΜΟΝΟ ΤΟ '11 - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
28
Νοέμβριος
Back

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΓΙΑ 30 ΧΙΛ. ΜΟΝΟ ΤΟ ’11

Την απόφαση να βγουν σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι από όλο το Δημόσιο (στενό* και ευρύτερο Δημόσιο τομέα) μέχρι το τέλος του έτους αλλά και να αναδιαρθρωθούν φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, πήρε η κυβερνητική επιτροπή. Αυτό φαίνεται ότι είναι το «πρώτο πακέτο» για το Δημόσιο, καθώς θα ακολουθήσει το δεύτερο για το 2012, για το οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος είπε ότι θα υπάρξει μεγάλη περικοπή δημοσίων δαπανών.

Μάλιστα, η κυβέρνηση, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, φαίνεται να γλίτωσε στο παρά πέντε τις απολύσεις για το 2011, καθώς η τρόικα ζητούσε μετ’ επιτάσεως να απολυθούν εργαζόμενοι από το Δημόσιο με αιχμή αυτούς που προσλήφθηκαν τη διετία 10-11. Πάντως, η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί και στο στενό Δημόσιο Τομέα (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 10.000 από τους 30.000) μέσω των καταργήσεων οργανικών θέσεων.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα μέσω γραπτής ανακοίνωσης και όχι δηλώσεων του («μετρ της επικοινωνίας») Β. Βενιζέλου.

Αναδιαρθρώσεις φορεών Δημοσίου και νέο μισθολόγιο

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, σε ότι αφορά το Δημόσιο:

1) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό.  Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

2) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων , του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

3) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.

Από πού θα προέλθουν οι 30.000 έφεδροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι θα προκύψουν 30.000 έφεδροι υπάλληλοι ανά φορέα ως εξής:

  • 4.200 πλεονάζοντες από τις 151 ΔΕΚΟ (42.000 υπάλληλοι)
  • 700 έφεδροι από τους 11 μεγάλους φορείς (7.000 υπάλληλοι)
  • 4.500 έφεδροι από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ (45.000 υπάλληλοι)
  • 1.200 από τους 12.000 εργαζομένους των δημοτικών επιχειρήσεων
  • 10.000 επιπλέον πλεονάζοντες από τα υπόλοιπα ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ που απασχολούν 100.000 προσωπικό
  • 5.400 πλεονάζοντες αορίστου χρόνου από ΝΠΔΔ, δήμους και υπουργεία (54.000 υπάλληλοι)
  • 5.000 μόνιμοι από καταργήσεις οργανικών θέσεων.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΟΣΙΑΛΟΥ

Η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014.

Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν – όπως ανακοινώθηκε χθες – μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Είναι όμως απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:

Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.

Β) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.

Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική  δικαιοσύνη του συστήματος.

Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό.  Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων , του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν  την κοινωνική και αναπτυξιακή  συνοχή της χώρας.

 

* ΕΔΩ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!