δημόσιο-από-1η-οκτωβρίου-το-γενικό-μισθ-296587
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 08.09.2011 | 07:58

Δημόσιο: Από 1η Οκτωβρίου το γενικό μισθολόγιο

Οι «ίσες αποδοχές για υπαλλήλους με την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια τυπικά προσόντα», το ενιαίο-γενικό μισθολόγιο δηλαδή, που ανέφερε πρόσφατα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έρχονται για όλο το δημόσιο και το ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1η Οκτωβρίου. Με την εφαρμογή του, θα πληγούν άμεσα το εισόδημα των δημόσιων υπαλλήλων, στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ κτλ.).

Όπως εκτιμάται, τα «ρετιρέ» του Δημοσίου, με πρώτιστα αυτά στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ και στην ΥΠΑ, με δεδομένες τις απώλειες (κατάργηση επιδομάτων, «προσωπικής διαφοράς κτλ.), θα φθάσουν μέχρι και τα 1.300 ευρώ το μήνα. Η πρώτη αντίδραση ήρθε ήδη από τους εφοριακούς που κατεβαίνουν σε 48ωρη απεργία στις 12 και 13 του μήνα.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, στους εφοριακούς, στους τελωνειακούς, στου δημοσιονομικούς και στους εργαζομένους στο Γενικό Χημείο του Κράτους καταβάλλονται σήμερα επιδόματα το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 808,80-1.780,90 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα και τα έτη υπηρεσίας.

Εργασιακή εφεδρεία

Τον ίδιο μήνα, δηλ. τον Οκτώβριο, θα τεθεί σε εφαρμογή και η εργασιακή εφεδρεία, στην οποία θα περιληφθούν άμεσα περί τους 200.000 υπαλλήλους – εκ των οποίων τουλάχιστον 14.000 θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό, με αποτέλεσμα να μπουν άμεσα σε μισθωτή εφεδρεία προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Μπαίνοντας ένας υπάλληλος σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας χάνει το 50% των μηνιαίων αποδοχών, καθώς για 12 μήνες θα λαμβάνει το 60% του βασικού μισθού και κανένα επίδομα.

Η «θηλιά» της απόλυσης

Πέραν της μείωσης του εισοδήματός του, θα έχει και το «βρόχο» της απόλυσης. Με το πέρας των 12 μηνών και αν δεν έχει απορροφηθεί από άλλη δημόσια υπηρεσία μέσω κριτηρίων που θα θέσει το ΑΣΕΠ λύεται αυτόματα η σύμβασή του και αποχωρεί από το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται πως εκείνου που διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό, κάτι που αναμένεται να γίνει για εκείνους τους υπαλλήλους οι οποίοι διορίσθηκαν με οικείες προκηρύξεις των οργανισμών είτε με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Από τις επιστολές που έχει στείλει σε φορείς και οργανισμούς το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι υποψήφιοι να ενταχθούν στον νέο θεσμό είναι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, εισηγμένες εταιρείες του Δημοσίου, ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ως εκ τούτου, δεν αφορά μόνο στους 7.000 υπαλλήλους που υπηρετούν σε 11 φορείς για τους οποίους έχει ανακοινωθεί ότι εισάγονται σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης – συγχώνευσης μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ, η ΚΕΔ, η ΕΤΑ και άλλες εταιρείες του Δημοσίου.