δίκη-τοπαλούδη-σκέρτσος-κατά-εισαγγε-776438
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 14.05.2020 | 15:09

Δίκη Τοπαλούδη -Σκέρτσος κατά εισαγγελέα: «Τα δικαστήρια δεν είναι ‘λαϊκή απογευματινή’» (φωτο)

Μετά τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρη Βερβεσό, σε παρέμβαση, κατά της εισαγγελέως στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη, προχώρησε και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος (φωτο). Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Σκέρτσος υποστηρίζει ότι  «τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή», προσθέτοντας με έμφαση: «Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσυνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση.

Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσυνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει.