«Διελκυνστίδα» κουαρτέτου – Κατρούγκαλου για τις συντάξεις – Ποιες αλλαγές εξετάζει ο υπουργός

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η στάση της κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, όπως προέκυψε και από τη δεύτερη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο, για το ασφαλιστικό, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14.00.

Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι η συζήτηση μπήκε στον «σκληρό πυρήνα» του ζητήματος, όπου καταγράφηκε τεράστια διαφορά μεταξύ Ταμείου και Αθήνας για τις επικουρικές συντάξεις.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι δανειστές δεν έχουν βάλει κριτήρια για την εθνική σύνταξη. Ομως, το κουαρτέτο υποστηρίζει ότι οι συντελεστές αναπλήρωσης από τα 25 στα 35 έτη είναι δυσανάλογα χαμηλοί με τα έτη ασφάλισης και κατά συνέπεια δεν είναι ανταποδοτικό το σύστημα. Για αυτό το θέμα, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνουν εσωτερικές αλλαγές, να αυξηθούν οι συντελεστές στα προαναφερθέντα έτη ασφάλισης και να μειωθούν στα λιγότερα, διατηρώντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.

Ακόμη, από αυτό που έχει παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, υπάρχει συμφωνία για το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή καλύπτουμε ήδη τα 900 εκατ. ευρώ και αναζητούνται άλλα τόσα, από το «πακέτο» του ασφαλιστικού.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων ασφαλιστικού- φορολογικού», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά από τη συνάντηση. Αρα, το όποιο κενό δεν θα καλυφθεί από φορολογικά μέτρα, συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «πρέπει να το καλύψουμε είτε από τη φορολογία εισοδήματος, είτε με άλλα μέτρα», δίχως να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά.

Στο «μέτωπο» της φορολογίας εισοδήματος, η ελληνική πλευρά έχει ήδη υποβάλει την αντιπρότασή της και για αυτό τον λόγο οι Θεσμοί ζήτησαν την αναβολή της σημερινής συνάντησης με το οικονομικό επιτελείο για αύριο, προκειμένου να την μελετήσουν.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη μείωση του αφορολόγητου και η πρότασή της περιλαμβάνει σενάρια με διαφοροποιήσεις των συντελεστών.

Νέα συνάντηση την Κυριακή

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Για την ακριβή ώρα θα υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση για το ύψος του αφορολόγητου, το οποίο φαίνεται να μειώνεται.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!