διευκρινίσεις-σκουρλέτη-έτσι-θα-λύσο-60264
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 15.02.2017 | 13:33

Διευκρινίσεις Σκουρλέτη: Έτσι θα λύσουμε οριστικά το θέμα των συμβασιούχων

Τον τρόπο με τον οποίο θα λύσει το θέμα των συμβασιούχων περιγράφει μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε σημερινή του συνέντευξη στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5». Αφού διευκρινίζει ότι «δεν προαναγγέλλουμε μονιμοποιήσεις χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο (…) όπως γράφει ο Τύπος και αναφέρουν ορισμένα ΜΜΕ», προσθέτει με έμφαση: “Σκοπεύουμε, με ένα συστηματικό τρόπο το ερχόμενο χρονικό διάστημα να καλέσουμε όλα τα κόμματα για να καταγράψουμε όλες τις περιπτώσεις των συμβασιούχων, να δούμε ποιοι τελικά καλύπτουν άλλου είδους ανάγκες και να αποκαλύψουμε τις πραγματικές τους σχέσεις, για να προσδιορίσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, έτσι ώστε να σταματήσει αυτό το «μπάχαλο» στο Δημόσιο, στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και στους δήμους. Συνεπώς δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις. Μιλάμε για ανθρώπους που ήδη απασχολούνται. Μιλάμε, θα έλεγα, για αποκατάσταση και αποκάλυψη πραγματικών εργασιακών σχέσεων”  τονίζει χαρακτηριστικά, επιβεβαίωνοντας στην ουσία τα είχε αναφέρει προ μηνός μέσω της συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr, o υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση αναφορικά με τo καθεστώς εργασίας των συμβασιούχων, τόνισε “καταρχάς, το θέμα των συμβασιούχων δεν ήταν αντικείμενο του χθεσινού νομοσχεδίου. Ας πούμε ότι το «άγγιξε», με αφορμή μία ρύθμιση που καταθέσαμε έτσι ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που υπήρξαν σε ορισμένες περιπτώσεις μη πληρωμής συμβασιούχων στην καθαριότητα, των οποίων αν και είχε ανανεωθεί η σύμβαση, μέχρι το τέλος του 2017, κατά ένα αυθαίρετο τρόπο, διάφοροι δήμοι αρνούνταν να τους πληρώσουν. Με αφορμή λοιπόν αυτό το συμβάν, έγινε μια συζήτηση, γενικεύτηκε, η οποία «άγγιξε» το θέμα των συμβασιούχων”.

Εμείς αυτό που είπαμε, συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών, «για την ακρίβεια και όχι έτσι όπως προσπάθησαν για άλλη μια φορά να το περάσουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες και εφημερίδες, είναι ότι πρέπει, επί τέλους, να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία. Να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία, όχι μόνο η κυβέρνηση, απευθύνθηκα και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να κάτσουμε κάτω και να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο κανόνων, για να δούμε και να προσδιορίσουμε ποιες τελικά είναι οι πραγματικές σχέσεις εργασίας αυτών των χιλιάδων συμβασιούχων που απασχολούνται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο Δημόσιο και να καθορίσουμε, πλέον, και ένα αυστηρότερο πλαίσιο, έτσι ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των συμβάσεων» και συνέχισε:

“Διότι από τη μία, και σωστά, υπάρχει το Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει την μετατροπή των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου εργαζόμενους και από την άλλη υπάρχει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και Οδηγία που μιλάει για μη κατάχρηση των συμβάσεων. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητήσουμε. Δεν προαναγγέλλουμε μονιμοποιήσεις χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο. Αυτοί οι τίτλοι υπηρετούν την γνωστή προπαγάνδα των Μέσων που είναι απέναντι στην Κυβέρνηση, όπου, πλέον, ό,τι και να πεις είναι βέβαιο, όχι πιθανόν, είναι απολύτως βέβαιο, ότι θα «βγει στον αέρα» ή στις εφημερίδες κατά έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο”.

Σκοπεύουμε, υπογράμμισε ο ίδιος, “με ένα συστηματικό τρόπο το ερχόμενο χρονικό διάστημα να καλέσουμε όλα τα κόμματα για να καταγράψουμε όλες τις περιπτώσεις των συμβασιούχων, να δούμε ποιοι τελικά καλύπτουν άλλου είδους ανάγκες και να αποκαλύψουμε τις πραγματικές τους σχέσεις, για να προσδιορίσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, έτσι ώστε να σταματήσει αυτό το «μπάχαλο» στο Δημόσιο, στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και στους δήμους. Συνεπώς δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις. Μιλάμε για ανθρώπους που ήδη απασχολούνται. Μιλάμε, θα έλεγα, για αποκατάσταση και αποκάλυψη πραγματικών εργασιακών σχέσεων. Κάποιος που εργάζεται οκτώ, δέκα χρόνια σε ένα πρόγραμμα, παραδείγματος χάριν το «Βοήθεια στο Σπίτι» ή σε παιδικούς σταθμούς διαρκώς, φαντάζομαι ότι για αυτόν τον άνθρωπο, αντιλαμβάνεται ο καθένας, τι ανάγκες καλύπτει”.

Αντιλαμβάνεστε, τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξη του, ο Π. Σκουρλέτης, ωστόσο, ότι «αυτό δεν βοηθά το παλαιό πολιτικό σύστημα, διότι κόβει, πλέον, αυτή τη σχέση που υπήρχε ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και η σχέση αυτή αφορούσε είτε Δημάρχους είτε την κεντρική πολιτική εξουσία. Σπάει λοιπόν αυτό το καθεστώς της ομηρίας. Δεν είναι μια εύκολη συζήτηση, γιατί πρέπει να πείσουμε ότι η προσπάθειά μας δεν σχετίζεται με τον περιορισμό που υπάρχει σήμερα, για το ένα προς τέσσερα, σε σχέση με τις προσλήψεις, διότι δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις.»

Η ΝΔ «τραβάει το χαλί» της κυβέρνησης

Στην συνέντευξη του, ο Π. Σκουρλέτης, εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, σχετικά με την στάση της, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και σημειώσε: “Δεν μπορώ παρά να σταχυολογήσω δύο πολύ σημαντικές δηλώσεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα. Η μία του κ. Μητσοτάκη, πηγαίνοντας στο Βερολίνο, όπου κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη για τις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών. Αυτό δεν έχει προηγούμενο πολιτικής ανευθυνότητας. Θα έλεγα ότι συνιστά, ταυτόχρονα, ένα πολιτικό έγκλημα εις βάρος των συμφερόντων του λαού και της πατρίδας μας. Τη στιγμή που η κυβέρνηση πάει να διαπραγματευτεί ή να συμβιβαστεί έστω, με το λιγότερο δυνατό κόστος, της «τραβάει το χαλί».

Για να εμφανιστεί, δύο μέρες μετά, η κ. Μπακογιάννη, μία από τις πιο «γερμανοτραφείς» και γερμανόφιλες φωνές εντός της ΝΔ, για να μας πει ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση, δηλαδή τι; Η μη αποδοχή κάθε παράλογης απαίτησης, πρέπει να ποινικοποιηθεί. Αυτό πολιτικά, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι κάτι καινούργιο στα ήθη. Είναι ακραία διχαστικό. Και γιατί να μην ποινικοποιηθεί ο ενδοτισμός, θα έλεγα εγώ; Η αποδοχή όλων των αιτημάτων, αν πάμε εκεί τη συζήτηση. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτό τα τινάζει όλα στον αέρα.”