δέσμευση-τσιρώνη-για-προώθηση-του-προ-174652
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 27.03.2015 | 17:25

Δέσμευση Τσιρώνη για προώθηση του προγράμματος «Πράσινες Αγροτικές κα Νησιωτικές Κοινότητες–Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης»

Τη δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, για την προώθηση του προγράμματος «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες-Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης» απέσπασαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο υπουργείο, εκπρόσωποι επτά δήμων που επιλέχθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς δεν έχουν εκταμιευθεί τα απαιτούμενα κονδύλια.

Όπως έγινε γνωστό, στη σύσκεψη, υπό τον αναπληρωτή υπουργό, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, Φαρσάλων, Άρης Καραχάλιος, Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος, Νεστορίου, Πασχάλης Γκέτσιος, Σερβίων-Βελβεντού, Μιλτιάδης Ζορμπάς και οι αντιδήμαρχοι Μαλεβιζίου, Θανάσης Κύρκος και Σητείας, Γιάννης Δρακάκης.

«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά σύντομα- επειδή οι άνθρωποι έχουν ήδη προχωρήσει και έχουν κάνει αρχικές δαπάνες- θα πρέπει να ανταποκριθούμε στο αίτημά τους να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα και για άλλες περιοχές» δήλωσε ο κ. Τσιρώνης. «Το πρόγραμμα “Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες-Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης” είναι πραγματικά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι πιλότος και για δεκάδες άλλες κοινότητες της Ελλάδας» ανέφερε.

Με αφορμή τη δυνατότητα ενεργειακής αυτονόμησης των εν λόγω κοινοτήτων, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «Η δική μας κατεύθυνση είναι πάντα προς την αυτοπαραγωγή» καθώς, όπως σημείωσε, «δεν θέλουμε να φτιάξουμε ενεργειακούς κολοσσούς, θέλουμε κάθε κοινότητα να είναι ενεργειακά αυτάρκης. Αυτό θα αποτελέσει πυλώνα και εφαλτήριο ανάπτυξης».

Στο πρόγραμμα υποβλήθηκαν 42 προτάσεις, ενώ αξιολογήθηκαν θετικά μόνον επτά, που είχαν τους πληρέστερους και πλέον ωφέλιμους φακέλους.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, οι εκπρόσωποι των επιλεγμένων δήμων εξήγησαν στον κ. Τσιρώνη ότι η θετική αξιολόγηση των επτά προτάσεων έτυχε θερμής υποδοχής από το σύνολο των κατοίκων των επιλεγμένων κοινοτήτων και οι δήμοι ανταποκρίθηκαν πλήρως στη διαδικασία ωρίμανσης των έργων, στο περιορισμένο χρονικό περιθώριο των έξι μηνών που όριζε το πρόγραμμα (έως τις 31/12/2013), διαθέτοντας γι’ αυτό τον σκοπό ανθρώπινο δυναμικό και πολύτιμους οικονομικούς πόρους, ωστόσο, «μέχρι σήμερα καμία πράξη δεν εντάχθηκε, ενώ οι σχετικές διαδικασίες παρουσιάζουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».

Υπολογίζεται ότι αν και το κόστος για το αρχικό πρόγραμμα ανερχόταν στα 50 εκατομμύρια ευρώ, η πραγματική δαπάνη μπορεί να μην υπερβαίνει τα 21 εκατομμύρια ευρώ.