Δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας λέει το υπουργείοΥΠΕΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣΥπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
23
Οκτώβριος
Back

Δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας λέει το υπουργείοΥΠΕΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣΥπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά «στον έλεγχο των δαπανών των συνδυασμών και υποψηφίων για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση», ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Α’ θερινού τμήματος της Βουλής.

Έντονος προβληματισμός είχε προηγηθεί χθες κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου, όταν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας, αναφορικά με την υποδοχή του προς ψήφιση νομοσχεδίου σε θερινό τμήμα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των άρθρων 72 και 29 του Συντάγματος «οι νόμοι που διέπουν τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών και αιρετών για την τοπική αυτοδιοίκηση, συζητούνται μονάχα στην Ολομέλεια».

Ο κ. Ραγκούσης δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει το αίτημα λέγοντας πως «θα επιφέρει αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, που θα άρουν τις οιεσδήποτε νομικές αμφισβητήσεις της υπερψήφισής του».

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ επανεξέτασε το θέμα με νομικούς, οι οποίοι βεβαίωσαν πως δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

Το ίδιο άλλωστε είχε υποστηρίξει χθες και ο υπουργός λέγοντας πως «το ν/σ αναφέρεται σε εκλογικές δαπάνες συνδυασμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αποτελούν ιδιαίτερες θεσμικές οντότητες. Το Σύνταγμα, πουθενά δεν απαγορεύει την συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους συνδυασμούς στα Θερινά Τμήματα της Βουλής – και για αυτό η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις συνταγματικότητας».

Όπως άλλωστε σχολίαζαν κύκλοι του ΥΠΕΣ , εκτός από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέρριψε το σχετικό αίτημα, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του ν/σ, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

Για να διαβάσετε προηγούμενο άρθρο σχετικά με τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας του ν/σ για τις εκλογικές δαπάνες, κάντε κλικ εδώ:
http://www.aftodioikisi.gr/content/7631

Για να διαβάσετε το κείμενο το σχεδίου νόμου κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/content/7512

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!