δένδιας-ο-έλληνας-υπεξ-θα-ενημερώσει-τ-950496
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 18.06.2022 | 14:25

Δένδιας: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα

Νίκος Δένδιας: Η υλοποίηση και οι προοπτικές ενισχυμένου διαλόγου και συνεργασίας στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της ΕΕ στην Αίγυπτο θα τεθούν επί τάπητος στην Ολομέλεια του 9ου Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ- Αιγύπτου που θα συνεδριάσει την Κυριακή στο Λουξεμβούργο.

Στο Συμβούλιο από την πλευρά της Αθήνας θα λάβει μέρος ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναχωρεί με την ελληνική διπλωματία να αποδίδει μεγάλη σημασία στις συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου, ενός στρατηγικού εταίρου της χώρας μας με κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Αιγύπτου θα ακολουθήσει την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, επίσης στο Λουξεμβούργο.

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων πρώτο θέμα παραμένει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής και στην Αίγυπτο και θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους Σάμεχ Σούκρι στο πλαίσιο άτυπου γεύματος εργασίας.

Υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις» αναμένεται να εξετασθούν πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της ΕΕ με χώρες του Κόλπου και με την Ιορδανία.

Ο Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την συνεχιζόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας, καθώς και για την πρόσφατη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), η οποία έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο Δένδιας θα παραστεί σε άτυπο πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Πίτερ Μάουρερ Peter Maurer, με επίκεντρο την Ουκρανία.