δένδιας-ο-αναθεωρητισμός-δεν-θα-γίνει-1102982
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 05.12.2022 | 23:49

Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από τη διεθνή κοινότητα

Ισχυρότερα ερείσματα στην περιοχή της κεντρικής Ασίας αναζητά η Αθήνα, με τον Νίκο Δένδια να ταξιδεύει στο Καζακστάν, δείχνοντας προς την Άγκυρα ότι ο αναθεωρητισμός εν μέσω της τρέχουσας γεωπολιτικής συγκυρίας είναι εκτός κάθε λογικής.

Την ίδια στιγμή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενοχλήθηκε από το ελληνικό άνοιγμα στην Κεντρική Ασία και την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Καζακστάν.

«Όπου κι αν πάμε, τρέχει από πίσω μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο αναθεωρητισμός δεν πρέπει και δεν θα γίνει ανεκτός από τη Διεθνή Κοινότητα στον 21ο αιώνα. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας όλων των κρατών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός σταθερού και ευημερούντος κόσμου», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Και καθώς η Τουρκία πρωταγωνιστεί και στην αποσταθεροποίηση του Καυκάσου, επιχειρώντας παραλλήλως να προσεταιριστεί τα λεγόμενα τουρκογενή κράτη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ενοχλημένος, αλλά και ειρωνικός, έναντι της επίσκεψης Δένδια στην Αστάνα.

«Σήμερα ο Νίκος Δένδιας έφτασε λαχανιασμένος εκεί (στο Καζακαστάν). Κάνει κάποιες επισκέψεις. Τρέχει από πίσω μας όπου πάμε εμείς, ο Νίκος Δένδιας, ο παλιός μου φίλος. Επειδή έχουν καημό. Γιατί έχουν καημό; Διότι η “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” έγινε μέλος παρατηρητής στην οργάνωση μας στη σύνοδο κορυφής στην Σαμαρκάνδη» υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κι ενώ το Αμπντουλχαμίτ Χαν ξεκίνησε γεωτρήσεις εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με την εθνικιστική αντιπολίτευση να επικρίνει τον Ερντογάν για εγκατάλειψη του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τούρκος αρχαιολόγος φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέες εικόνες βανδαλισμού της Αγίας Σοφίας.

«Δυστυχώς, και πάλι, βρήκα φθορές στην Αγία Σοφία, στην πόρτα διπλής όψης, ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό της προσφοράς των αυτοκρατόρων», δήλωσε ο αρχαιολόγος Ομέρ Φαρούκ Γιαβάστσαϊ

Την ίδια στιγμή, μήνυμα κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στέλνουν στην Άγκυρα ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια επίτροπος.

«Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί, όχι μόνο αναφορικά με τη συμφωνία αλλά και αναφορικά με τη δική μας υποστήριξη για τη διαχείριση των συνόρων στα ανατολικά», επισήμανε ο Αντιπρόεδρος Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας», διαβεβαίωσε ο Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.