χρυσοχοϊδης-βίλια-είμαστε-σε-επιφυλ-933777
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 18.08.2021 | 21:06

Χρυσοχοϊδης-Βίλια: «Είμαστε σε επιφυλακή» – Έκκληση προς πολίτες να ακολουθούν οδηγίες

Έκτακτη ενημέρωση για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε διευκρινίσεις για τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στα Βίλια, όλες τις μέρες που μαίνεται η πυρκαγιά, λέγοντας ότι είναι επιχειρησιακά αξιόμαχα και ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, πραγματοποίησαν διπλάσιες ώρες πτήσης.

«Όσον αφορά τη χρήση των εναέριων μέσων στην περσινή αντιπυρική περίοδο έως 31 Οκτωβρίου πραγματοποίησαν 3.161 ώρες, ενώ σήμερα πραγματοποίησαν 6.190 ώρες δηλαδή διπλάσιες γεγονός που δείχνει τη σφοδρότητα των πυρκαγιών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είπε ακόμα, αναφερόμενος στο ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev και πρόσθεσε: «Οι κανόνες είναι σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Σας θυμίζω ότι ένα παρόμοιο αεροσκάφος κατέπεσε με θανατηφόρο τρόπο στην Τουρκία».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 42 νέες πυρκαγιές και ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 84 μέτωπα.

Αναφερόμενος στη φωτιά στα Βίλια είπε ότι δεν έλειψαν οι αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς το οποίο έφθασε κοντά στον οικισμό.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τις φλόγες, παρά τις αντίξοοες συνθήκες και συνεχίζουν να επιχειρούν με τη συνδρομή δυνάμεων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Πολιτικής, Προστασίας, της Περιφέρειας, του Στρατού των κατοίκων συνεπικουρούμενες από υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα. Στο σημείο επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 149 οχήματα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει πολλές συλλήψεις τον τελευταίο ιδιαίτερα μήνα για εμπρησμούς.

«Όσοι ενεργούν με δόλο, βάζοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή τότε ο αγώνας γίνεται άνισος. Όλες οι δυναμεις και οι εθελοντές επιχειρούν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή και απευθύνω έκκληση προς πολίτες να ακολουθούν οδηγίες των αρχών για την ασφάλειά τους» κατέληξε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Από το μεσημέρι μαίνεται η πυρκαγιά στα Βίλια, που έχει περικυκλώσει την κοινότητα. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και εθελοντές κάτοικοι δίνουν σκληρή μάχη προκειμένου να συγκρατήσουν τις φλόγες έξω από τον οικισμό των 4.000 κατοίκων που δεν έχουν λάβει εντολή εκκένωσης.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό της Πυροσβεστικής, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση, στην Κερατέα, είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 19 ελικόπτερα, 10 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.