χρυσοχοϊδης-έχουμε-εκκενώσει-πάνω-απ-723056
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 14.01.2020 | 22:45

Χρυσοχοϊδης: Έχουμε εκκενώσει πάνω από 20 καταλήψεις

«Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στο συγκεκριμένο υπουργείο και κάθε φορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Αφενός λόγω της παγκοσμιοποίησης και αφετέρου λόγω μιας ιδιαιτερότητας σε σχέση με την Ελλάδα. Παρατηρείται μια αποδιοργάνωση των υπηρεσιών. Πρώτη φορά συνάντησα την αστυνομία σ’ αυτό το επίπεδο», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από την ημέρα που ανέλαβε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ1.

Και πρόσθεσε: «Επί ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο, αλλά αυτό που επηρεάστηκε ήταν η σκέψη των ανθρώπων, των υπηρεσιών. Υπήρχε μια παραίτηση στα πράγματα. Εντός των εισαγωγικών παραίτηση. Υπήρχε μια αδράνεια. Η βασική αιτία ήταν όλο το κλίμα από τα πρώτα χρόνια της κρίσης».

Και συνέχισε, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη φράση του πρωθυπουργού ότι «λύσαμε τα χέρια της αστυνομίας»: «Από την Πατησίων και κάτω, δυτικά της Πατησίων, που είναι ο Αγ. Παντελεήμονας, στην πλατεία Αμερικής, Βικτωρίας, στον Κολωνό, είχε να εμφανιστεί όργανο του κράτους πολλά χρόνια. Δεν ήταν μια συνειδητή πολιτική. Ήταν η έλλειψη σχεδίου και στόχων για το πως θα αντιμετωπίσουμε τα εγκληματικά φαινόμενα».

Σχετικά με τις καταλήψεις είπε: «Έχουμε εκκενώσει πάνω από 20 καταλήψεις. Οι υπόλοιπες είναι μικρές και ασήμαντες. Οι σημαντικές έχουν ήδη αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία εκκένωσης – ανακατάληψης, ούτε κάποια βεντέτα. Η έννοια της ασφάλειας είναι συνδεδεμένη απόλυτα με τα δικαιώματα και την ελευθερία του ατόμου. Έρχεται κάποιος και καταλαμβάνει το σπίτι σας. Και πάει και κάνει μια καταγγελία στον εισαγγελέα. Πως θα ανακτήσει το δίκιο του; Πως θα ανακτήσει την περιουσία του; Με ποια λογική ο καθένας αρπάζει ένα κτίριο; Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας και μόνο συμπεριφοράς, που λέγεται ατιμωρησία. Πριν από λίγες μέρες συνελήφθησαν μια ομάδα αλλοδαπών, 18 άτομα. Οι μισοί από αυτούς είχαν συλληφθεί 200 φορές. Τώρα πια είναι έγκλειστοι, μετά από 200 φορές!».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του είπε:

«Υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Έχει δημιουργηθεί μια τέτοια πεποίθηση. Υπάρχει το δικαίωμα στο στιλιάρι στην ΑΣΟΕ για να χτυπάμε τον αστυνομικό ή το δικαίωμα στην μολότοφ στα Εξάρχεια. Αυτή, όμως, είναι μια εποχή που τελείωσε».

«Περιμένω από την αντιπολίτευση να γίνει μια καταγγελία για όλα αυτά που γίνανε προχθές με τους τσιμεντόλιθους, αλλά υπάρχει σιωπή. Δεν άκουσα ακόμα ανακοίνωση. Κάτω από την ασπίδα που πέφτει ο τσιμεντόλιθος είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ. Και αυτό το θεωρούμε ηρωϊκή πράξη».

«Στο εξής θα υπάρχουν κάμερες στις επιχειρήσεις των αστυνομικών, έτσι ώστε να ξέρει και ο αστυνομικός ότι η δράση του καταγράφεται, αλλά και ο διαδηλωτής να ξέρει ότι καταγράφεται και η δική του δράση. Το υλικό αυτό θα φυλάσσεται κάπου και με όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα».

«Τις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστεί διάταξη όπου ο Συνήγορος του Πολίτη θα έχει τη δυνατότητα αυτεπαγγέλτως, μετά από καταγγελία, να κάνει ανακριτικές πράξεις και να παραπέμπει αστυνομικό που ασκεί αστυνομική βία».

«Υπό την ηγεσία μου εξαρθρώθηκε η 17 Ν. Δεν τραβήχτηκε ούτε ένα αυτί. Ούτε πρόκειται να τραβηχτεί ποτέ. Αν υπάρχει κάποιος που δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του, είναι εκτός Σώματος. Για το περιστατικό με την ταράτσα και με τον σκηνοθέτη Ινδαρέ, καταγγέλθηκε η αστυνομία ότι παραβίασε το άσυλο της κατοικίας. Υπήρχε εισαγγελέας και δεν υπήρξε παραβίαση ασύλου κατοικίας. Το δεύτερο που καταγγέλθηκε ήταν ότι υπήρξαν βασανισμοί. Αυτό θα αποδειχθεί από την ιατροδικαστική έκθεση. Κοντή γιορτή. Το τρίτο αφορά την ουσία της υπόθεσης. Υπάρχει δικαστήριο κι εκεί θα αποδειχθούν όλα. Ας περιμένουμε τα πορίσματα και τότε θα τοποθετηθούμε».