Χαρίτσης για Μητσοτάκη-ΕΝΦΙΑ: Ανατρέπει την αύξηση κατά 5% των ΚΑΠ

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, με συνεντεύξεις τους, εναντίον του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την πρόταση του, για τη μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε:

  • Η εξαγγελία Μητσοτάκη για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους με ταυτόχρονη περικοπή των κεντρικών πόρων:
  • Έρχεται σε μία στιγμή που οι διαθέσιμοι πόροι για τους Δήμους το 2018, μέσω Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και προνοιακών επιδομάτων ξεπερνά τα 3 δις ευρώ και η απώλεια πόρων που συνεπάγεται θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ.
  • Έχει στόχο να ανατρέψει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση, με αύξηση 5% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, για τον εξορθολογισμό της χρηματοδότησης και της αναπτυξιακής ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι το μεγάλο θύμα των πολιτικών λιτότητας και των μνημονίων.
  • Αυτό που επιχειρείται είναι να περάσει μία λογική πλήρους ανταποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι πλούσιοι Δήμοι θα έχουν σημαντικές εισπράξεις και θα παρέχουν υψηλές υπηρεσίες, ενώ οι φτωχοί Δήμοι θα έχουν δύο επιλογές. Είτε να συρρικνώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες τους είτε να εκχωρήσουν βασικές τους λειτουργίες στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτή ακριβώς είναι η στόχευση της πρότασης Μητσοτάκη και ταυτίζεται πλήρως με την πρόταση που είχε κάνει το ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Αυτοδιοίκηση. Είχαμε δει και το προηγούμενο διάστημα τέτοιου είδους επιχειρηματολογία για την καθαριότητα. Στόχος είναι να επεκταθεί αυτή η λογική σε όλες τις δομές των Δήμων.
  • Το Σύνταγμα αναφέρει ρητά στα άρθρα 78 και 102 ότι η επιβολή των φόρων και η είσπραξη είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεντρικής Διοίκησης, ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και δεν μεταβιβάζονται. Όμως πέρα από τη νομική διάσταση είναι σαφής η ακραία νεοφιλελεύθερη οπτική που η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει τα πράγματα.
  • Με βάση την πρόταση Μητσοτάκη, μιλάμε για μία Τοπική Αυτοδιοίκηση που αντιμετωπίζει του δημότες ως πελάτες και όχι ως πολίτες με δικαιώματα και ανάλογα με τα χρήματα που θα μπορούν να δώσουν θα απολαμβάνουν υπηρεσίες. Είναι κρίσιμο ζήτημα, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να πουν ευθέως την άποψή τους γιατί εδώ αλλοιώνεται η ίδια η φυσιογνωμία και η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μία καταστροφική επιλογή.
  • Για μας ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύ κρίσιμος για την Κυβέρνηση και τώρα, που έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, η προσπάθεια για την ενίσχυση των Δήμων θα ενταθεί με προγράμματα όπως είναι το επενδυτικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και με τις διαδικασίες των προσλήψεων για την κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν σε κρίσιμους τομείς της Αυτοδιοίκησης.Οι φορείς της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται για να ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΥΞΗΣΗ, ΧΑΡΙΤΣΗΣ, ΚΑΠ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΝΦΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!