Χαρίτσης: Εξήγγειλε προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -Αντισυνταγματική η μεταφορά ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρώτο βήμα την προκήρυξη για την πρόσληψη 118 ατόμων σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, τις επόμενες μέρες εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του, με τους δημάρχους του Ηρακλείου.

Ο ίδιος επίσης χαρακτήρισε αντισυνταγματική την πρόταση Μητσοτάκη, για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, στους δήμους.

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση με τους δημάρχους του νομού Ηρακλείου. Ο στόχος μας σε αυτή τη νέα φάση που βρίσκεται η χώρα μας, είναι να συζητήσουμε με τους δημάρχους σε όλη την Ελλάδα για τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τα νέα εργαλεία που δημιουργήσαμε το προηγούμενο διάστημα, όπως είναι και το επιτυχημένο Πρόγραμμα «Φιλόδημος».  Ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, με τη διαπίστωση ότι τα προβλήματα είναι κοινά στους περισσότερους Δήμους της χώρας, προβλήματα τα οποία είχαμε συζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα και με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στο υπουργείο.

Τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Και εκεί έχουμε πάρει την πρωτοβουλία, και μέσω του «Κλεισθένη 1», θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε ένα κατά το δυνατόν ξεμπλοκάρισμα και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων της διοίκησης, των Δήμων των Περιφερειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του Κεντρικού Κράτους. Πρόκειται για ένα σημαντικό και διαχρονικό θέμα που απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο βαθμό του εφικτού θα το επιλύσουμε το επόμενο διάστημα.

Πολύ κρίσιμο επίσης είναι το ζήτημα της υποστελέχωσης των δήμων. Εδώ επιτρέψτε κι ένα πιο πολιτικό σχόλιο με αφορμή τους ισχυρισμούς στελεχών της αντιπολίτευσης για την επαναφορά του κανόνα 1 προς 5 σε προσλήψεις-αποχωρήσεις από τη Δημόσια Διοίκηση. Ήταν επιτυχία αυτής της κυβέρνησης το γεγονός ότι κατάφερε και στην τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς να επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 1 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλέον πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με το παρελθόν, τα χρόνια της κρίσης, για την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού βεβαίως, σε πολλούς τομείς του κράτους και της διοίκησης. Στην Παιδεία, στην Υγεία αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κι εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ κρίσιμα και ειλικρινά θεωρώ πως πρέπει όλοι να κατανοήσουν -και αυτό αφορά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ότι είναι πολύ σημαντικό το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης στους Δήμους όλης της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς να υπάρχουν τα κατάλληλα στελέχη και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στους Δήμους. Και νομίζω ότι το διαπιστώσετε κι εσείς και από τις τοποθετήσεις των δημάρχων σήμερα. Υπογραμμίζουν κατ’ επανάληψη ότι η κατάσταση, σε πολλούς Δήμους και κυρίως σε περιφερειακούς Δήμους, μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους, είναι δραματική με την έλλειψη προσωπικού. Εμείς, λοιπόν, ήδη έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία, αναφέρομαι στον διαγωνισμό για τη στελέχωση των Δήμων στον τομέα της καθαριότητας με περίπου 8.500 άτομα.

Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε μία συνεργασία με το ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να προχωρήσει πολύ γρήγορα η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες μία νέα προκήρυξη, πρόσληψης 118 ατόμων, επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα λύσει ζητήματα και σε μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους της χώρας. Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα με αντίστοιχες προκηρύξεις θέσεων για να καλύψουμε βήμα-βήμα τα πολύ μεγάλα κενά, τα οποία δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Κενά τα οποία δεν επιτρέπουν στους Δήμους να αξιοποιήσουν όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο «Κλεισθένης 1» είναι νόμος του Κράτους και θα εφαρμοστεί. Με χαροποιεί το γεγονός ότι και σήμερα εδώ στην συνάντηση με τους δημάρχους του νομού ήταν απολύτως σαφές, από όλους, ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς τη βασική μεταρρυθμιστική τομή του «Κλεισθένη 1», την απλή αναλογική, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Για εμάς οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται από την εφαρμογή τους και όχι μόνο στον σχεδιασμό τους κι επειδή έχουμε δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι είμαστε εδώ για να συζητήσουμε επί της ουσίας με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσουμε σε μία εντατική συνεργασία τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί με το πιο λειτουργικό τρόπο για την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες. Περιμένουμε -ήδη συζητήσαμε κάποιες- και γραπτώς τις προτάσεις των δήμων για να δούμε πώς θα προχωρήσει απρόσκοπτα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για την ίδια τη λαϊκή συμμετοχή στα τοπικά πράγματα».

Για το ελάχιστο ποσοστό εισόδου στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

«Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε ξεκαθαρίσει, προβλέπεται στον «Κλεισθένη 1» και όταν λέμε για απλή αναλογική μιλάμε για απλή και άδολη αναλογική, χωρίς περιορισμούς. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί και λήξει».

Για το θέμα της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων

«Αυτό που συζητήσαμε και με την ΚΕΔΕ και με τους δημάρχους του Ηρακλείου είναι ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως ο χρόνος μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Μάιο του 2019, είναι συγκεκριμένος, είναι περιορισμένος. Συνεπώς δεν πετάμε στα σύννεφα και δεν μαξιμαλίζουμε. Δεν λέμε ότι θα λύσουμε, ως δια μαγείας, όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί, τις παθογένειες εδώ και δεκαετίες, στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι αρμοδιότητες στη Δημόσια Διοίκηση. Μπορούμε, όμως, τους επόμενους μήνες και μέσω αυτών των Επιτροπών που ο «Κλεισθένης 1» προβλέπει και οι οποίες έχουν τετράμηνη διάρκεια μέχρι τον Δεκέμβρη δηλαδή, να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι οποίες πράγματι θα επιλύσουν σημαντικά ζητήματα».

Για τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των φορέων

«Είπαμε όμως και με τους δημάρχους ότι πέρα από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιούνται και πρέπει να αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για να τις υλοποιούμε, οι Δήμοι αντιμετωπίζουν και πάρα πολλά προβλήματα δευτερεύοντα, μικρά, στην καθημερινή τους λειτουργία. Είμαστε λοιπόν διατεθειμένοι να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία σειρά από επιμέρους, αν θέλετε, ρυθμίσεις, μικρές τροποποιήσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν άρδην την καθημερινότητα στους Δήμους. Και αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό και χαίρομαι, γιατί είδα ότι αυτό έγινε αμέσως αντιληπτό και πολύ θετικά αποδεκτό από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Το βασικό κλειδί εδώ είναι η συνεργασία. Και αυτό νομίζω που έχουμε δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα και αυτό που θα κάνουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα είναι να συνεργαστούμε με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για να επιλύσουμε από κοινού πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο χώρος όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη περί μετάθεσης του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση

«Καταρχάς ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτό που πρότεινε στην ΔΕΘ είναι αντισυνταγματικό. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι προτάθηκε κάτι που αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας. Πέρα από τα ζητήματα της αντισυνταγματικότητας, δημιουργούνται και ζητήματα γιατί αυτό το οποίο ειπώθηκε είναι η αντικατάσταση διασφαλισμένων πόρων για την αυτοδιοίκηση μέσω των ΚΑΠ, από τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ.

Κάτι που θέτει εν αμφιβόλω την χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτά είναι ζητήματα πάρα πολύ σημαντικά. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν το σύνολο της χώρας και όλους τους Έλληνες πολίτες. Καλό θα ήταν όλοι μας να είμαστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις και τις εξαγγελίες μας και να γνωρίζουμε τις συνέπειες αυτών των οποίων λέμε. Εμείς αυτό το οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με σταθερά βήματα, με τις δυνατότητες που μας δίνουν οι δημοσιονομικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, είναι μία σταδιακή αύξηση των πόρων για την αυτοδιοίκηση. Το πράξαμε πέρυσι με τους επενδυτικούς πόρους, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν πέρυσι δόθηκαν 32 εκατομμύρια στους δήμους. Φέτος θα διπλασιάσουμε αυτό το ποσό. Το κάνουμε πράξη και με τα χρηματοδοτικά Προγράμματα, όπως τα Προγράμματα ΦιλόΔημος, τα οποία -όπως και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι αυτοδιοίκησης αναγνωρίζουν- επιλύουν προβλήματα τα οποία ουδέποτε είχαν αντιμετωπιστεί στο χρηματοδοτικό πεδίο για τους φορείς της αυτοδιοίκησης. Αντιστοίχως θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα, στο βαθμό επαναλαμβάνω του εφικτού και βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, σε αύξηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, για τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΔΗΜΟΙ, ΕΝΦΙΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΧΑΡΙΤΣΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!