μπόνους-e40-την-έξοδο-για-τους-ράμπο-το-267836
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 06.02.2013 | 07:46

Μπόνους €40 την έξοδο για τους «ράμπο» του παρεμπόριου

Στο στόχαστρό της βάζει για τα καλά το παρεμπόριο η κυβέρνηση, και επιστρατεύει δήμους, περιφέρειες, δημοτικές αστυνομίες, τον ΕΦΕΤ, την Αστυνομία, φορείς του εμπορίου, προκειμένου να καταπολεμήσει και να εξαρθρώσει τα κυκλώματα του το στηρίζουν. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, σε σύσκεψη για το παρεμπόριο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η κυβέρνηση θα θεσπίσει κίνητρο για τους «ράμπο» του παρεμπόριου: έξτρα ποσό 40 ευρώ για κάθε έξοδο υπαλλήλου με τα κλιμάκια ελέγχου, ώστε με πέντε εξόδους το μήνα να έχει ένα «μπόνους» 200 ευρώ, το οποίο θα προστίθεται στο μηνιαίο μισθό του. Τα χρήματα αυτά θα προέρχονται από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν και από τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων. Σύμφωνα, τέλος, με τα επίσημα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, τα κρατικά ταμεία χάνουν περί τα 9-10 δισ. ευρώ ΦΠΑ ετησίως λόγω του παρεμπόριου, ο ετήσιος τζίρος του οποίου ανέρχεται στα… 69 δισ. Ευρώ!!!

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι από το Μάρτιο θα εφαρμοστεί επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση του παρεμπόριου (θα εξαιρεί λαθρεμπόριο τσιγάρων, καυσίμων και αλκοόλ, αφού υπάρχει άλλο νομικό πλαίσιο για αυτές τις κατηγορίες). Η προσοχή των «ράμπο» του παρεμπόριου, όπως είπε ο γενικός γραμματέας, θα στραφεί στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, «όπου υπάρχει πολύ μεγάλη αιμορραγία στους τζίρους, τεράστια φοροδιαφυγή και μεγάλη πληγή για την εγχώρια αγορά».

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε διεξοδικά στην πολιτική που έχει αναπτύξει το υπουργείο προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος, η οποία στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες, που περιλαμβάνουν τις αυξημένες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας κάθε δήμου (έχει ανάλογες με του ΣΔΟΕ) και των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών, καθώς και στη σχετική διαφημιστική εκστρατεία προκειμένου να ενημερωθεί εμπεριστατωμένα το αγοραστικό κοινό.

Επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), το οποίο θα έχει ως στόχο το συντονισμό των δράσεων των δομών που ήδη υπάρχουν για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου προκειμένου να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και να συγκροτεί συγκεκριμένα υπηρεσιακά σχέδια. Αναφορικά με τη λειτουργία του Κέντρου αυτού, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε από τον Σ. Κομνηνό να οριστεί η Θεσσαλονίκη ως έδρα του συγκεκριμένου φορέα.

Η περιφέρεια θα συνεργαστεί με όλους για την πάταξή του

«Το παρεμπόριο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά. Προκαλεί τεράστιες απώλειες στα έσοδα του κράτους και πλήττει καίρια τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο της Κεντρικής Μακεδονίας Είναι ένα πρόβλημα πολυδιάστατο. Αφορά στη δημόσια υγεία των πολιτών, στα λουκέτα που μπαίνουν καθημερινά στα καταστήματα, στην ανεργία που πλήττει την αγορά, στο ίδιο το κράτος που χάνει έσοδα από τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Με τον τρόπο αυτό μπαίνουμε σε έναν κύκλο μαύρης αγοράς που οδηγεί σε αδιέξοδο και είναι εις βάρος των θυσιών των Ελλήνων πολιτών», σημείωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση με το παρεμπόριο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και, παρά τις ελάχιστες αρμοδιότητες που έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σκοπεύει να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα και αποτελεσματικά.

«Γη της Επαγγελίας» για το παρεμπόριο ο Δ. Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά του, για μια ακόμη φορά, ο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το Δήμο Θεσσαλονίκης ως «Γη της Επαγγελίας» για το παρεμπόριο εξαιτίας του οποίου έχουν μπει λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις στο λιμάνι. Ο Γιάννης Μπουτάρης, είπε, αρχικά έδειξε ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά τελικά αποδείχθηκε αδύναμη η διοίκησή του.

Στον πρόεδρο του ΒΕΘ, απάντησε η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα, η οποία και μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας. Είπε ότι το δημοτικό Σώμα έχει άλλες 29 αρμοδιότητες εκτός του παρεμπορίου και δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Τόνισε ότι καθημερινά στους δρόμους βγαίνουν 80 δημοτικοί αστυνομικοί σε δυόμισι βάρδιες, αλλά για μια πόλη 350.000 κατοίκων είναι ανέφικτο να καθαρίσουν το παρεμπόριο οι δημοτικοί αστυνομικοί ή έστω εξόχως ρομαντικό!!!