Categories: Υπουργεία

Αυτά είναι τα εναλλακτικά σενάρια εφοδιασμού που εξετάζει η κυβέρνηση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
  • Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
  • Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
  • Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

o   Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.

o   Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.

o   Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού της ΡΑΕ, Μαρία Κερκίδου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.

Comments are closed.


Recent Posts

Εξαρθρώθηκε συμμορία γυναικών για κλοπές σε σπίτια

Εξαρθρώθηκε συμμορία νεαρών γυναικών η οποία έκανε κλοπές σπίτια σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, 4 γυναίκες…

6 λεπτά ago

Προσλήψεις 4 ατόμων στο Δήμο Κάσου

Ο Δήμος Κάσου ανακοινώνει την πρόσληψη 4 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Δείτε την προκήρυξη:

11 λεπτά ago

Αχτσιόγλου: «Καρτέλ με κυβερνητική υποστήριξη στην αγορά ενέργειας»

«Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης τροφοδοτούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, τα οποία διαρκώς αυξάνονται στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο,…

14 λεπτά ago

Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου: “Ξεσκέπασε” συμμορία διαδικτυακής απάτης

Τη δράση κυκλώματος που εξαπατούσε διαδικτυακά ανυποψίαστους πολίτες αποσπώντας τους δεκάδες χιλιάδες ευρώ αποκάλυψε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου. Ήδη έχει…

15 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Μπούκαραν στο κατάστημα με αλεξίσφαιρα γιλέκα – Πέταξαν όπλο στο καζανάκι της τουαλέτας

Με διακριτικά της αστυνομίας και αλεξίσφαιρα γιλέκα μπούκαραν οι τέσσερις δράστες στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, στην οδό Μοναστηρίου, το πρωί…

17 λεπτά ago

Χαρίτσης: Πρόκληση η υπόθεση Μαραβέγια – Έκθετη η Κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι πολιτικά και ηθικά απολύτως έκθετοι», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης με…

20 λεπτά ago