Αχτσιόγλου: Εντοπίστηκαν 8.675 παραβάσεις αδήλωτων εργαζομένων

Πλήθος παραβάσεων και αδήλωτων εργαζομένων εντόπισαν οι ελεγχτές του ΚΕΠΕ σε πλήθος ελέγχο που διενήργησαν αν την ελληνική επικράτειας. Ειδικότερα σε 31.674 ελέγχους του ΣΕΠΕ εντοπίστηκαν 8.675 παραβάσεις αδήλωτων εργαζομένων.

Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν από την υπουργό Εργασίας, Εφ. Αχτισόγλου, η οποία απάντησε σε  ερώτηση 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Απόδοση μισθού & εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος & προστασία εργαζομένων από την ανασφάλιστη αδήλωτη εργασία».

Συγκεκριμένα η Υπουργός στην απάντησή της επισημαίνει πως το Σ.ΕΠ.Ε. αποτελεί τον κατεξοχήν ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους αναφορικά με την επίβλεψη και την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, με το ρόλο του να αναβαθμίζεται στις σημερινές συνθήκες για την άμεση και ουσιαστική καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα δίνεται βάρος στο συντονισμό του Σώματος με τους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο σε επίπεδο στοχευμένων επιθεωρήσεων, όσο και σε επίπεδο διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων για την ανταλλαγή στοιχείων.

Αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πραγματοποιήθηκαν 31.674 έλεγχοι, κατά τους οποίους εντοπίστηκαν 8.675 περιπτώσεις αδήλωτων εργαζομένων και επιβλήθηκαν κυρώσεις συνολικού ύψους 91.537.929 €. Επιπλέον οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων επέβαλαν 192 πρόστιμα και υπέβαλλαν 1030 μηνύσεις – μηνυτήριες αναφορές. Επίσης κατόπιν σχετικών αιτήσεων εργαζομένων ή Σωματείων, διενεργήθηκαν 6.647 εργατικές διαφορές και επιλύθηκαν οι 4.436, ενώ το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε στους προσφεύγοντες εργαζόμενους ανήλθε στα 8.042.956€.

Επίσης η κ. το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει ξεκινήσει την εφαρμογή Πιλοτικού Προγράμματος για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, στο πλαίσιο του τριετούς οδικού χάρτη για την καταπολέμηση του φαινομένου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Σ.ΕΠ.Ε., ο ΕΦΚΑ, η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ. Ο τριετής οδικός χάρτης επικυρώθηκε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ, ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!