Αχτσιόγλου: Διευκρινίσεις για οικοδομικά έργα, υπερωρίες και λουκέτα

Η υπουργός Εργασίας κα. Αχτσιόγλου, έδωσε ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με διατάξεις του ν/σ του υπ. Εργασίας που συζητείται στη Βουλή. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τα οικοδομικά έργα, τις υπερωρίες και το κλείσιμο των επιχειρήσεων

Συγκεκριμένα:
α) Για το λουκέτο στις επιχειρήσεις με αυτοματοποιημένο τρόπο (λόγω παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας) 

Η υπουργός εργασίας τόνισε ότι «η διάταξη έχει στόχο να  χτυπήσει την υποτροπή. Η πρόθεση της διάταξης δεν είναι να αρχίσουμε να κλείνουμε επιχειρήσεις σωρηδόν, αλλά ο σκοπός είναι να προβλέψουμε την υποτροπή. Δεν εννοούμε  π.χ. ότι εάν σε ένα σούπερ μάρκετ βρεθούν τρεις παραβάσεις, η μια στα Τρίκαλα η άλλη στα Γιαννιτσά ή άλλη στην Κρήτη, θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στην Ελλάδα. Εννοούμε ότι στο κατάστημα το οποίο θα υπάρχει τρίτη παράβαση θα αναστέλλεται με αυτοματοποιημένο τρόπο η λειτουργία του καταστήματος αυτού για πολύ συγκεκριμένο αριθμό ημερών. Επίσης προχωρά η δια λειτουργικότητα του ΕΦΚΑ με το ΣΕΠΕ έτσι ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα των προστίμων που επιβάλλονται για κάθε επιχείρηση».

β) Για τα οικοδομικά έργα
«Τα οικοδομικά έργα έπρεπε να υπήρχαν στο ΕΡΓΑΝΗ εξ αρχής. Ωστόσο δεν περιλήφθηκαν στο ΕΡΓΑΝΗ  γιατί οι εργοδότες στα οικοδομικά έργα δεν έχουν ΑΦΜ, έχουν ΑΜΟΕ. Αρα δεν μπορεί το ΕΡΓΑΝΗ να τους διαβάσει. Αυτή την στιγμή στο ολοκληρωμένο σύστημα του ΣΕΠΕ υπάρχει εφαρμογή για να περιληφθούν εκεί τα οικοδομικά έργα».

γ) Για τις υπερωρίες
«Είμαστε σε αρκετά μεγάλο βαθμό ετοιμότητας για να υπάρχει ο μηχανισμός της εύκολης δήλωσης μέσω sms, και με την έκδοση της υπουργικής απόφασης θα αρχίσει να λειτουργεί».

δ) Για το πάγωμα των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών
«Εκκρεμεί η υπουργική απόφαση γιατί προσπαθούμε να δούμε τεχνικές λεπτομέρειες. Σύντομα θα το λύσουμε το θέμα με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ, ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΟΙΚΟΔΟΜΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!