Αχαία: Νέος ΧΥΤΑ για 11 δήμους - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
6
Δεκέμβριος
Back

Αχαία: Νέος ΧΥΤΑ για 11 δήμους

Το νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) δυτικής Αχαΐας, στο δημοτικό διαμέρισμα Φλόκα του δήμου Ωλενίας εγκαινίασε το πρωί ο υφυπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της διυπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων Θανάσης Νάκος.

Το έργο, προϋπολογισμού 4.346.173 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και Εθνικούς πόρους και θα εξυπηρετεί 11 δήμους και Κοινότητες της περιοχής και ειδικότερα τους δήμους Παραλίας, Βραχνεΐκων, δύμης, Λαρισσού, Μόβρης, Ωλενίας, Μεσσάτιδας, Τριταίας και τις Κοινότητες Καλεντζίου και Λεοντίου.

Προκειμένου ο Χ.Υ.Τ.Α στη θέση Φλόκα να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό έργο, διατέθηκε, μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης «Θησέας», το ποσό των 2.400.000 ευρώ για την κατασκευή της οδού πρόσβασης προς το Χ.Υ.Τ.Α. και την ύδρευσή του από το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου.

Στην περιοχή του Χ.Υ.Τ.Α. έχει ήδη χωροθετηθεί εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα εξυπηρετεί όλο το Νομό και θα επιτρέψει έτσι την ολοκληρωμένη επεξεργασία των απορριμμάτων της περιοχής. Το έργο βρίσκεται σε φάση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και η χρηματοδότησή του είναι καταρχήν εξασφαλισμένη, μέσα από το ΕΣΠΑ.

Στο νομό Αχαΐας λειτουργούν επίσης ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής και το Κέντρο διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (Κ.δ.Α.Υ.) στην Πάτρα, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Ανατολικής Αιγιαλείας και δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.), στο Αίγιο και στο διακοφτό.

Σε ό,τι αφορά τις παράνομες χωματερές, η λειτουργία των παραπάνω έργων επέτρεψε το κλείσιμο 61 από τις συνολικά 67, που λειτουργούσαν στο Νομό Αχαΐας. Μάλιστα, 40 από αυτές είναι ήδη περιβαλλοντικά αποκαταστημένες και σε 21 εκτελούνται έργα αποκατάστασης, τα οποία σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Ο κ. Νάκος, κατά την τέλεση των εγκαινίων, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Παραδίδουμε σήμερα, εδώ στην Αχαΐα, ένα ακόμη έργο υποδομής στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, που συμβάλλει καθοριστικά στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξασφάλιση της υγείας και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην περιοχή έχει ήδη χωροθετηθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα εξυπηρετεί όλο το Νομό Αχαΐας και θα επιτρέψει τη μετάβαση των χώρων υγειονομικής ταφής σε ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης

Είναι επίσης σημαντικό ότι οι παράνομες χωματερές, αυτή η απαράδεκτη εδώ και χρόνια κατάσταση, κλείνουν η μία μετά την άλλη, καθώς τα έργα υποδομής ολοκληρώνονται και η χώρα περνά σταδιακά σε μια νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων της.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι για την κυβέρνηση, το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικότερα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και ότι η αρμόδια διυπουργική Επιτροπή και εγώ προσωπικά ως πρόεδρός της είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις και να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα στην ολοκλήρωση όλων των έργων των περιφερειακών σχεδιασμών και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως αρμόζει σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!