αύριο-η-επίσημη-πρώτη-με-τους-θεσμού-128058
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 27.01.2016 | 10:45

Αύριο η «επίσημη πρώτη» με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό

Ξεκινάει πιθανότατα από αύριο Πέμπτη η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό. Σε πρώτη φάση η μάχη θα δοθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα οποία αναμένονται στην Αθήνα σήμερα το βράδυ. Θα ακολουθήσει η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων για το δημοσιονομικό, ενώ αγνοείται ακόμη η τύχη των επικεφαλής του κουαρτέτου. Το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί από αύριο να ρίξει στο τραπέζι τους αριθμούς.

Όπως αναμεταδίδει η Ναυτεμπορική, τρία είναι τα φλέγοντα ζητήματα:

1. Η μέτρηση των οικονομικών επιπτώσεων από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και περίπου 560 χιλιάδες αγρότες. Επί του θέματος, η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, αν και δημόσια υποστηρίζει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού φέρνει μειώσεις για τους 8 στους 10 ασφαλισμένους με κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο.

2. Η ποσοτικοποίηση των μέτρων που προωθούνται έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για εξοικονόμηση 1,7 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

3. Η επίπτωση του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναλογιστικές μελέτες δεν είναι ακόμη έτοιμες και ενώ οι δανειστές θα επιμείνουν για στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα ξεπεράσει το 15,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2060.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν -μόλις έρθουν τα σχετικά κλιμάκια- από τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ την περίοδο 2016-2018, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων που θα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι: πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% για το 2018. Η κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει τα μέτρα που εκκρεμούν για να κλείσουν τρεις προϋπολογισμοί: 2016-2017 και 2018. Ειδικότερα:

1. Για το 2016, ακόμη και αν δεν ζητηθούν επιπλέον μέτρα, κάτι που προς το παρόν είναι ανοικτό, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πώς θα εισπραχθούν επιπλέον 150 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, αλλά και ποια θα είναι τα επιπλέον μέτρα ύψους 50 εκατ. ευρώ για να κλείσει οριστικά η εκκρεμότητα με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση (σ.σ.: το ποσό είχε απομείνει ως υπόλοιπο την περίοδο που πέρασε και ο φόρος στα κρασιά). Επίσης θα πρέπει να ψηφιστούν η αναδρομική φορολόγηση των ενοικίων και το φορολογικό των αγροτών.

2. Για τη διετία 2017-2018 θα πρέπει να εξειδικευτούν από τώρα μέτρα τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ.

Δίμηνη διαδικασία

Ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης των συζητήσεων, και χθες υπήρξαν δηλώσεις από το εξωτερικό για τουλάχιστον δίμηνη διαδικασία. Τη σχετική εκτίμηση έκανε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος για μια ακόμη φορά έθεσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως όρο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος. Επί του θέματος, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κουρέματος, μίλησε όμως για πιθανή παράταση των λήξεων ή αναβολής πληρωμής των τόκων προκειμένου να αντιμετωπιστούν δύσκολα έτη όπως για παράδειγμα το 2022.