άρση-περιοριστικών-μέτρων-από-27-απριλί-749644
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 21.04.2020 | 12:44

Άρση περιοριστικών μέτρων από 27 Απριλίου -Τι ξεκινάει να λειτουργεί

Από τη Δικαιοσύνη ξεκινάει η «μακρόσυρτη και σταδιακή», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, άρση των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα. Συγκεκριμένα, από τις 27 Απριλίου ξεκινά η λειτουργία:

-Έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων

-Ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων». “Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων”, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι η αρχή τη άρσης των μέτρων θα γίνει από ομάδες που έχουν μειωμένο κίνδυνο για επιπλοκές από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους. Αυτό, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μπορεί να περιλαμβάνει

-Μικρά καταστήματα λιανεμπορίου.

-Σχολεία.

Επιπλέον, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το σχέδιο της σταδιακής μετάβασης την κανονικότητα αλλά και τα οικονομικά μέτρα για την επόμενη θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με πιθανότερη ημερομηνία την 27η Απριλίου.  “Στόχος είναι το σχέδιο να ανακοινωθεί στο σύνολο του και γι’ αυτό θα μιλήσει ο πρωθυπουργός”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο κ. Μητσοτάκης εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ενημερώσει την Βουλή για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα.

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, σε τρεις φάσεις θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων, με επίκεντρο τις μικρές επιχειρήσεις.

Χθες, εξάλλου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ξεκινάει από τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου  η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται έως τις 27 Απριλίου, ωστόσο για λιγότερες ώρες τα σαββατοκύριακα. Συγκεκριμένα, για τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) εξακολουθεί να ισχύει από τις 14.00 έως τις 22.00, ενώ για το ΣΚ, πλέον, ισχύει από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (από 8.00 έως 24.00).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΕΤΣΑ

Όπως γνωρίζετε, επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα.

Δεν είμαστε ακόμη εκεί, όμως.

Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί.

Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που – όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί –  έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου.

 Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα.

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα. Επίσης, ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων». Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα απαραίτητα στοιχεία της «νέας κανονικότητας», αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα:

  • Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,
  • Αποφεύγουμε τις χειραψίες,
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Όλα θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα.

Ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό Κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεργιώνει……

….Επίσης, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία.

Η Βουλή και οι Θεσμοί, λειτουργούν, παρά τους περιορισμούς.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, ζητούσε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα να γίνει προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός, έχει αποδείξει ότι σέβεται την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, επαναφέροντας την Ώρα του Πρωθυπουργού και καθιερώνοντας ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται  στο Άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός, την επόμενη εβδομάδα, θα ενημερώσει τη Βουλή για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, κλείνοντάς την μάλιστα, ο Πρωθυπουργός στις 27 του μηνός ή αμέσως μετά, πάντως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα ενημερώσει τους Έλληνες για τα επόμενα βήματα. Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Θα είναι μια διαδικασία σταδιακή, ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε διακινδύνευση όσα πετύχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χάρη στις πολύ σοβαρές θυσίες και τη συμμόρφωση των Ελλήνων στα περιοριστικά, τα πρωτοφανή αυτά μέτρα…..

…..Όλοι γνωρίζουμε τη σύνθεση των οικογενειών στην Ελλάδα και το γεγονός ότι αρκετά νοικοκυριά, από τα περίπου 4,5 εκατομμύρια στη χώρα μας, έχουν στη σύνθεσή τους και ομάδες πιο μεγάλης ηλικίας και ευάλωτες. Όλα αυτά μελετώνται, σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκειμένου να έχουμε το κατάλληλο πλαίσιο. Θα διαμορφωθεί και θα ανακοινωθεί το σχέδιο σταδιακής μετάβασης, ώστε και τα σχολεία μας -εφόσον κριθεί απαραίτητο- να ανοίξουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς προβλήματα διασποράς στο ευρύτερο κοινό και ιδίως σε, αυτούς που έχουν ενδεχομένως υποκείμενα νοσήματα ή ανήκουν στις ευάλωτες ηλικιακά ομάδες.