άρειος-πάγος-εγκύκλιος-για-ανεμβολία-854774
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 16.09.2021 | 18:42

Άρειος Πάγος: Εγκύκλιος για ανεμβολίαστους ή αρνητές συλληφθέντες

Εγκύκλιο με οδηγίες προς τους εισαγγελείς σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για την αντιμετώπιση των μη εμβολιασμένων κατηγορουμένων και συλληφθέντων οι οποίοι προσάγονται με την διαδικασία του αυτοφώρου και αρνούνται να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) για COVID-19, εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Πλίωτας, επισημαίνει ότι στους κατηγορούμενους αρνητές του εμβολίου και αρνούμενους να υποβληθούν σε self-test, οι εισαγγελείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα λοιπά υγειονομικά μέτρα, όπως είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, κ.λπ.

Ωστόσο, αν και ξεκαθαρίζει ότι οι κρατούμενοι για αδικήματα κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα, που προσάγονται ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, υπογραμμίζει ότι πρέπει να ελεγχθούν για τέλεση ποινικών αδικημάτων όπως είναι η απείθεια ή η διάδοση μεταδοτικής ασθένειας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει ότι ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών στις περιπτώσεις των αυτόφωρων πλημμελημάτων, έχει την δυνατότητα – λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη- με την συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία».