αποστολή-αυτοκτονίας-για-τη-νέα-υπο-81542
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 05.11.2016 | 12:39

“Αποστολή αυτοκτονίας” για τη νέα υπουργό Εργασίας -Τι έχει να αντιμετωπίσει

Είναι μόλις 31 χρόνων. Η Έφη Αχτσιόγλου είναι η νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο υπουργείο Εργασίας.

Το «δεξί χέρι» του πρώην υπουργού, στις 14 Νοεμβρίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους εκπροσώπους των θεσμών έχοντας στα χέρια της, ίσως την πιο «καυτή» πατάτα της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πάντως, η νέα υπουργός δεν είναι και τόσο άπειρη. Τουναντίον, είχε ενεργότατο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο από το καινούργιο πόστο της, θα είναι στην πρώτη γραμμή της «μάχης». Η νέα υπουργός πρέπει να προωθήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Να περικόψει προνοιακά επιδόματα, ενώ πιθανά να χρειαστεί να διαχειριστεί ακόμα και το άνοιγμα εκ’ νέου του ασφαλιστικού, αφού τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις και μειώσεις συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα δεν είναι «βιώσιμο». Αποστολή «αυτοκτονίας» με λίγα λόγια, για μια υπουργό μόλις 31 χρονών…

Μειώσεις μισθών, απελευθέρωση απολύσεων και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων

Αξιώσεις που οδηγούν σε μείωση του κατώτατου και των κλαδικών μισθών αλλά και αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων προβάλουν οι δανειστές, όπως αποκάλυψε πρόσφατα έγγραφο των θεσμών που συνοδεύει την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η νέα υπουργός Εργασίας καλείται να διαπραγματευτεί τις αξιώσεις των δανειστών που ζητούν:

Αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%. Με αυτή την πρακτική, ισχυρίζονται, μειώνονται οι κίνδυνοι μαζικής ανεργίας, όπως συνέβη στις επιχειρήσεις Ηλεκτρονική, Softex και Sprider.

— Κατάργηση των τριετιών και των προσαυξήσεων στον κατώτατο μισθό. Επισημαίνουν ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα γυμνός από προσαυξήσεις λόγω εμπειρίας (ωριμάνσεις- τριετίες). Οι δανειστές επιθυμούν να επικρατήσει ευελιξία στους μισθούς των επιχειρήσεων (wage flexibility) προκειμένου να προσαρμόσουν το εργασιακό κόστος μέσω των τιμών και όχι μέσω των απολύσεων.

— Επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Οι δανειστές, επιμένουν στον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος από το 2017 και μετέπειτα. Ο κατώτατος μισθός , σημειώνουν, θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε να συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και στην μείωση της ανεργίας, ενισχύοντας την αύξηση της ανταγωνιστικότητας

— Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των συνδικάτων, στην εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των εργαζομένων, καθώς και την εφαρμογή της «ανταπεργίας» («lockout»). Ζητούν τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής των μελών των συνδικάτων που όπως υποστηρίζουν θα μείωνε τη γραφειοκρατία και θα καταπολεμούσε πρακτικές εκμετάλλευσης.

Οι θέσεις που εκφράζονται στο κείμενο είναι δεδομένο ότι θα δυναμιτήσουν τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση. Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, είχε δηλώσει ότι «οι δανειστές ζητούν αίμα, αλλά η κυβέρνηση δεν θα το δώσει». Τώρα μένει να μάθουμε αν στην ίδια γραμμή θα μείνει και η κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Προνοιακά επιδόματα: Θα “χυθεί αίμα” για 400 εκατ. ευρώ

Έτερο δύσκολο πεδίο για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποτελεί η περικοπή μιας σειράς προνοιακών επιδομάτων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, το κόστος του ΚΕΑ (0,5% του ΑΕΠ) θα πρέπει να καλυφθεί αποκλειστικά με περικοπές επιδομάτων που σήμερα δίνονται, σε χρήμα ή σε είδος, από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, σύμφωνα με τη λογική που διαπνέει το μνημόνιο πρέπει καταργηθούν όσα επιδόματα δεν είναι στοχευμένα στα ασθενέστερα στρώματα, ώστε να μη χρηματοδοτεί το Δημόσιο ένα επίδομα για τους ασθενέστερους και την ίδια ώρα να λαμβάνουν ενισχύσεις όσοι δεν τις έχουν ανάγκη. Η διαδικασία κατάργησης επιδομάτων, όμως, είναι μια πολιτικά δύσκολη άσκηση. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει παραδώσει από τον Απρίλιο, όπως προβλεπόταν στο μνημόνιο, ειδική έκθεση για το θέμα και προτείνει την κατάργηση 15 επιδομάτων.

Μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περικοπές κοινωνικών επιδομάτων. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό του 2017, ώστε να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» για τον σχετικό κωδικό για το ΚΕΑ, για το οποίο, όπως τονίζουν, απαιτούνται 760 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα από το νέο έτος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η σχετική λίστα με τα επιδόματα που οδεύουν προς κατάργηση, καταρτίζεται και κ. Αχτσιόγλου, είναι γνώστης των κυβερνητικών επιλογών, ως διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, σε αρκετές συσκέψεις.

Ανάμεσα στα επιδόματα που η κυβέρνηση δρομολογεί να περικόψει είναι:

— Το επίδομα ενοικίου, αφού θεωρείται ότι η χορήγηση του θα υπερακαλυφθεί από την πληρωμή του ΚΕΑ στους δικαιούχους.

— Προς κατάργηση βαίνει και το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, αφού από το κυβερνητικό επιτελείο θεωρείται ότι θα το καλύψει η χορήγηση του ΚΕΑ.

— Δεδομένη θεωρείται η κατάργηση μιας σειράς κατασκηνωτικών επιδομάτων που δίνονται από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, Τραπεζοϋπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κα) αλλά και από τον ΟΑΕΔ.

— Κατάργηση η μείωση των δικαιούχων σχεδιάζεται και για το επίδομα κοινωνικού τουρισμού που επίσης χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Μάλιστα με ανακοίνωση του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – πρώην ΟΕΕ και ΟΕΚ, καταγγέλλει ότι οι εισφορές των εργαζομένων – 0,35% υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας – από το 2012 δεν αποδίδονται στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να χρηματοδοτείται από τα αποθεματικά της Εργατικής Εστίας και από τις δόσεις των δανείων του ΟΕΚ.

— Δραστικές περικοπές θα υποστούν επίσης μια σειρά προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.

— Με κατάργηση ή δραστική μείωση κινδυνεύει και το ετήσιο φοιτητικό επίδομα στέγασης των 1000 ευρώ.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι και η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης μιας σειράς επιδομάτων, κάτι που αυτόματα θα σηματοδοτήσει την περικοπή τους για χιλιάδες πολίτες αλλά όχι την κατάργηση τους.

Το προανήγγειλε μόλις προχτές ο τέως υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να κατευθυνθούν μόνο σε φτωχά ή πολύ φτωχά τμήμα της κοινωνίας.

Θα ανοίξει ξανά το ασφαλιστικό;

Το ΔΝΤ ζητά επιτακτικά να ανοίξει το ασφαλιστικό ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ οι προτάσεις του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας γίνεται αναφορά για «ευρύ φάσμα μέτρων», περιλαμβάνοντας στο πακέτο και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Αν οι Ευρωπαίοι συνταχθούν με το ΔΝΤ που ζητά νέες περικοπές συντάξεων τότε η νέα ηγεσία του υπουργείο Εργασίας, είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, όπως και συνολικά η κυβέρνηση, αφού μια νέα μείωση των συνταξίμων αποδοχών θα προκαλέσει την έκρηξη της κοινωνίας.

Πάντως ο πρώην υπουργός είχει δηλώσει ότι το κεφάλαιο «Ασφαλιστικό» έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και δεν ξανανοίγει. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει η νέα διάδοχος του να τηρήσει τη δέσμευση του.

Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr :

Έφη Αχτσιόγλου: Το alter ego του Γιώργου Κατρούγκαλου, υπουργός Εργασίας