Απόλυτος άρχων ο Θεοδωρικάκος για έργα ύψους 2 δισ ευρώ

Επόπτης και διαχειριστής σε έργα που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος τετραετίας καθίσταται ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με διάταξη του νομοσχεδίου – «σκούπα» που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή για να ψηφισθεί την Τρίτη (10/12) με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου, στο Υπουργείο Εσωτερικών συνιστάται Ειδικη Υπηρεσια Διαχειρισης και Εφαρμογης (ΕΥΔΕ-ΥΠΕΣ) η οποία υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εσωτερικών. Η απευθείας υπαγωγή στον Υπουργό είναι από μόνη της αξιοσημείωτη καθώς στα μοντέλα που ίσχυαν έως σήμερα, τα τομεακά προγράμματα ΕΣΠΑ των διαφόρων υπουργείων υπάγονταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης (Οικονομίας) και οι αντίστοιχες Υπηρεσίες υπάγονταν σε Ειδικούς και Γενικούς Γραμματείς πριν αναφερθούν στον αρμόδιο υπουργό. Αντίστοιχα τα περιφερειακά προγράμματα υπάγονταν στις κατά τόπους αιρετές Περιφέρειες. Το σχήμα αυτό είχε υλοποιηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και κατάφερε, παρά τον συγκεντρωτικό του χαρακτήρα να αποδώσει υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το είχε αλλάξει.

Στην διάταξη του πολυνομοσχεδίου, εν τω μεταξύ, διευκρινίζεται ότι αυτή η Ειδική Υπηρεσία που θα υπάγεται απευθείας στον κ. Θεοδωρικάκο δεν θα αφορά μόνο τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και «Αναπτυξιακά προγράμμα και Ειδικά τα οποία χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους». Καθίσταται έτσι σαφές ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία θα διαχειριστεί και όλα τα έργα που έχουν σχέση με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Φιλόδημος το οποίο αφορούσε το σύνολο των δήμων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες, ο κ. Θεοδωρικάκος ανήγγειλε την κατάργηση του Φιλόδημου κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για συνολικά 502 μικρά και μεγάλα έργα που είχαν ήδη ενταχθεί με προύπολογισμό άνω των 1,2 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, ο ίδιος υπουργός είχε καθησυχάσει τους δημάρχους ότι θα βρεθεί ο τρόπος να γίνουν τελικώς τα έργα μιλώντας μάλιστα για έναν σχεδιασμό που θα μπορούσε να καλύψει χρηματοδότηση 500 εκ.ευρώ ετησίως για τέσσερα χρόνια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Συντάκτης: Άρης Χατζηγεωργίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑ, 2 ΔΙΣ., ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ΑΡΧΩΝ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!